spot_img
11.3 C
Vaslui
28-oct.-2024
spot_img

Premianții școlilor din Iana și Puiești, sejur de vis la Marea Neagră! (FOTO)

- Advertisement -

VACANȚA PREMIANȚILOR… Aproape 100 de elevi din Iana și Puiești își fac sejurul de 3 zile și 3 nopți de vis, oferit de aleșii comunelor, la Marea Neagră!

EXCELENȚĂ ȘCOLARĂ… Primarul Ionuț Totolici, din comuna Iana, a găsit soluția pentru a motiva elevii din clasele gimnaziale V-VIII să învete mai mult ca să ajungă premianți! El a dus premianții din clasele V-VIII de la școlile din localitățile Iana și Recea în tabără la Cap Aurora la Hotelul „Diamant” de la Marea Neagră! Primăria Iana și Consiliul Local al comunei sunt deja la al șaptelea an de aplicare al acestei inițiative de premiere, iar de la an la an crește numărul de premianți, lucru îmbucurător pentru cadrele didactice din școlile respective. Inițiativa primarului Totolici a fost preluată și de primarul Cezar Vasile Ticu, din comuna învecinată Puiești, care, cu acceptul CL, pentru al treilea an consecutiv, a oferit același premiu pentru copiii care au obținut rezultate deosebite la învătătură. Dacă în primul an, de la Școala din comuna Puiești au mers doar 30 de premianți de la clasele V-XII, în al treilea an au ajuns la mare 50 de absolvenți! „Este ceva extraordinar pentru elevii din Puiești! Dacă îi întrebați de ce iau note așa de mari, mai precis au medii între 9 și 10, toți spun că vor să meargă la Marea Neagră!”, a spus primarul Cezar Ticu.

Primii care au ajuns anul acesta la Marea Neagră au fost elevii din comuna Iana. Aceștia au venit la mare încă de luni, 3 iulie, iar ieri, 6 iulie a fost ultima zi de recreere la malul mării.

„Dacă vrei, poți!”, este un slogan ce l-a făcut pe primarul Ionuț Totolici, al comunei Iana, să se gândească că vrea și poate să facă ceva pentru ca elevii de clasele V-VIII să trateze școala cu mai multă seriozitate și să învete, pentru că doar așa va asigura un viitor competent comunei sale. Încă de acum șapte ani (2016), primarul Ionuț Totolici și Consiliul Local al comunei Iana au decis să aloce o sumă de bani pentru ca elevii care au medii între 9 și 10 de la clasele V-VIII și care învată la Școlile Gimnaziale din comuna Iana, să primească un cadou inedit: un sejur de trei zile pline la Marea Neagră. Acum șapte ani, în 2016, Ionuț Totolici a dus la Marea Neagră în jur de 20 de copii, care au văzut pentru prima dată marea! A fost un bun exemplu, pentru că anul următor, în 2017, au fost peste 30 de copii premianți care au mers la mare. Anul acesta școlar (2022-2023), elevii de la clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, aveau toți un scop: să ia premiul I, II și III, ca să meargă la mare! Și au mers 50 de elevi! „Am fost foarte bucuros că numărul copiilor premianți crește de la an la an. Este și aceasta o modalitate de a-i motiva să învete serios și să fie premianți. Sunt copii buni, necăjiti, iar unii chiar n-au văzut Marea Neagră până acum. Consiliul Local Iana, la inițiativa mea, a aprobat o sumă de 700 de lei de copil, pentru această deplasare, așa că în perioada 3 – 6 iulie a.c., cei 50 de copii s-au bucurat de sejurul la Cap Aurora (Venus) , oferit de comunitate pentru că au învătat! Au văzut în aceste 3 zile Delfinariul, precum și animalele care sunt în grădina Delfinariului. Au fost extrem de încântați și sper ca la anul să fie 100 de copii premianți!”, a spus primarul Ionuț Totolici.

Puterea exemplului!

Se pare că inițiativa inimosului primar din Iana a fost un bun exemplu pentru alți primari, dar în special pentru primarul Cezar Vasile Ticu, al comunei Puieșți. Astfel, încă din anul 2021, primarul și Consiliul Local din comuna Puiesti au alocat banii necesari pentru sejurul copiilor premianți din școlile gimnaziale din Puieșți și pentru cei din Liceul Tehnologic. Totul a fost posibil cu ajutorul Consiliului Local al comunei Puiești, la inițiativa primarului Cezar Vasile Ticu , care a însoțit copiii la mare, împreună cu asistenții sociali și cei sanitari din comună. Dacă primarul comunei Iana ieri era cu copiii în ultima zi de sejur, pentru primarul Cezar Ticu și cei 50 de elevi premianți care abia au ajuns la mare, ieri a fost prima zi de sejur! Unii dintre copii vedeau marea pentru prima dată!

„Sincer, mi-au dat lacrimile când am auzit, pentru că toți acești copii au peste 9 media generală, se străduiesc să învețe, tocmai ca să mai iasă din satele noastre, unde viitorul lor este … sumbru. Au văzut acum o altă lume, pe care doar la televizor au mai văzut-o și se simt motivați să învețe și mai bine”, a spus Cezar Vasile Ticu, primarul comunei Puieșți, aflat la primul mandat. Ca și prima serie de copii, copiii din comuna Puiești, cei care au venit ieri vor petrece trei zile și trei nopți de vis la Hotelul Diamant, de la Cap Aurora ( între stațiunea Jupiter și municipiul Mangalia).

Bucurie, soare, mare și delfini!

Elevii premianți din Puieșți, de cum au ajuns pe litoral, s-au grăbit să se bucure de valuri și de briza mării. Odată ajunși la mare, primul lucru pe care l-au făcut cei mici a fost să se bălăcească. Cei din Puieșți sunt însoțiți de primarul comunei (Cezar Vasile Ticu) precum și de asistenții comunitari și cei sanitari din localitatea menționată, pentru a-i supraveghea pe micuții care timp de trei zile, între 6 și 9 iulie, se vor distra și bălăci pe cinste la Marea Neagră .

“Am decis prin Consiliul Local ca să oferim această vacanță de vis la copiii premianți. Au luat și bursă, au acum și vacanță la mare! Astfel, sper că vom motiva și pe alți elevi să învețe, că să fie și ei duși în vacanțe la Marea Neagră. Am fost impresionat, căci unii dintre ei nu văzuseră marea până acum și chiar mi-au dat lacrimile când le-am văzut uimirea! În primul an când i-am adus, în 2021, spuneau unii dintre ei uimiți «Mamăăă, ce gârlă mare!» și am realizat că motivația principală a notelor bune pe care le iau acești copii este aceea că vor să scape de sărăcia tipică satelor vasluiene”, a spus Cezar Vasile Ticu, primarul comunei Puiești.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Din atâtea note de 9 și 10 se vede ca la Puiesti sunt numai premianți, an de an.Dar atâtea „excelente” ce note au la Evaluarea națională? Atunci sa ne lăudăm!!

  2. Dar v.a spus primarul Ticu ce datorii are primaria? Nu mai puțin de 41 miliarde vechi și a mai împrumutat 15 miliarde,în puțin timp întra în insolventa. Și apoi are timp pentru sejururi…..

  3. Felicitări primarului Ciprian T. iată ca se poate face ceva și pentru oamenii din comunitate. Felicitări și cadrelor ce au fost alături, ca nu i ușor sa ții în frâu atâția copilași. Sa mai faci, primare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.