spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Povestea Deliei, fata de la țară care a luat 10 la Limba Română la Evaluarea Națională. E pasionată de lectură, dar vrea să devină medic!

- Advertisement -
DUPĂ MUNCĂ, ȘI RĂSPLATĂ… Pentru că a terminat gimnaziul cu media 10, Delia Răileanu a primit, alături de colega ei, Miruna Simiuc (n.r. care a terminat tot cu media 10), un premiu din partea nepoatei mareșalului Constantin Prezan. dr. Olga Macarie – diplome și câte 500 lei.

REPORTAJ… Delia Maria Răileanu este a doua cea mai bună elevă din mediul rural vasluian la Evaluarea Națională. S-a clasat pe locul 28 în clasamentul județean, cu o medie foarte bună – 9,77, formată din 10 la Limba și literatura română și 9,55 la Matematică. Vremea Nouă a căutat-o și a mers până în satul Valea Mare, comuna Dumești, pentru a o cunoaște. Povestea ei poate să inspire și alți elevi și profesori de la sate, care, uneori, își mai pierd speranțele către un viitor mai bun. Delia nu provine dintr-o familie bogată sau cu studii superioare. Crește într-o familie simplă, de la țară, în care nu se știu foarte multe lucruri din cărți, însă un lucru este “lege”: copiii trebuie să meargă la școală și să învețe carte pentru a putea deveni cineva în viață. Iar “legea” aceasta o cunoaște atât Delia, cât și cei trei frați mai mici ai săi. “La examen nu am avut cine știe ce emoții, faptul că am mers la olimpiade și concursuri m-a ajutat să învăț să-mi stăpânesc emoțiile și să mă obișnuiesc cu atmosfera examenului. Dacă eram puțin mai atentă la Matematică, reușeam să iau 10. Subiectele au fost ușoare, se putea obține o notă maximă, dar așa a fost să fie”, ne-a spus Delia. Pentru că a terminat gimnaziul cu media 10, aceasta a primit, alături de colega ei, Miruna Simiuc (n.r. care a terminat tot cu media 10), un premiu din partea nepoatei mareșalului Constantin Prezan, dr. Olga Macarie – diplome și câte 500 lei. Reușita elevei este, totodată, și reușita profesoarelor Ana Maria Lefter și Luiza Butnaru, care au crezut în potențialul ei și au investit în ea timp, energie și dragostea față de materiile predate. “Delia este un copil care s-a remarcat încă din clasa a V-a, de atunci a început să participe la concursuri, iar apoi la olimpiade. Nu doar că are o logică a matematicii și dă dovadă de foarte multă creativitate, dar este și un copil extrem de talentat. În dimineața de dinainte de examen, ne-am întâlnit pe hol, i-am urat succes și i-am spus la ureche «nu uita sfaturile mele. Vocea mea să-ți fie alături permanent». Și a luat 10! Sunt foarte bucuroasă pentru reușita ei”, a declarat prof. Ana Maria Lefter.

De la Vaslui până la Valea Mare faci în jur de o oră. Nu e puțin, dar nici mult, pentru că, dacă stai să admiri peisajele care te însoțesc pe drum, nici nu-ți dai seama că ai și ajuns la destinație. Familia Răileanu stă în mijlocul satului, într-o căsuță modestă, dar foarte bine îngrijită. Atât Delia, cât și părinții ei ne-au întâmpinat cu seninătate și ne-au povestit secretele din spatele reușitei fiicei lor. “Noi ne așteptam să ia note mari, pentru că am văzut că învață foarte mult. Imediat ce venea de la școală, se schimba de haine, mânca și se apuca de teme sau de învățat. Uneori stătea până noaptea târziu. A terminat cu media 10 pe linie la toate materiile, deci noi nu am avut emoții pentru ea. E un copil deștept. Vă spun sincer, am mers și eu la școală, dar nu am învățat ca ea. De exemplu, la matematică mă mai descurcam, dar la limba română nu prea, pentru că nu îmi plăcea deloc. Sperăm să fie un exemplu pentru frații ei. Și ceilalți învață destul de bine, dar nu la nivelul ei”, a povestit tatăl fetei. “Avem puține emoții pentru ceea ce va urma la liceu, pentru că e perioada adolescenței și, probabil, vor mai fi copii care vor încerca să o îndepărteze de școală, dar noi avem încredere în ea și o vom susține să își continue visul”, a povestit mama fetei.

Delia își dorește să devină medic: “vreau să ajut oamenii”

Delia este o fată sensibilă și chiar timidă. Însă pe cât de emotivă este, pe atât de multă stăpânire de sine dă dovadă atunci când trebuie să răspundă la o întrebare sau să povestească cum a fost la Evaluarea Națională. “La Limba română mă așteptam să dea ceva mai greu, eventual genul liric și mesajul textului. Când am văzut că a picat caracterizarea, m-am bucurat foarte tare. La Matematică, am greșit la subiectul III. Dacă eram puțin mai atentă, reușeam să iau 10. Subiectele au fost ușoare, se putea obține o notă maximă, dar așa a fost să fie. M-am pregătit mult pentru examen, însă am avut timp și pentru alte lucruri. Spre exemplu, în timpul liber îmi place să desenez sau să citesc o carte”, a povestit Delia. Aceasta este recunoscătoare profesorilor de la Școala Gimnazială din Dumești pentru toată susținerea acordată și promite să dea, la rândul ei, din cunoștințele acumulate, dar și din sprijinul primit. “Le mulțumesc foarte mult doamnelor profesoare Ana Maria Lefter (dirigintă, prof. de Limba și literatura română) și Luiza Butnaru (prof. de Matematică), pentru că au crezut în potențialul meu. Cu doamna dirigintă m-am întâlnit și în dimineața examenului, mi-a urat succes și mi-a spus să nu uit sfaturile dumneaei, iar lucrul acesta mi-a dat mai multă încredere în mine. Mă voi înscrie la Liceul Tenologic “Nicolae Iorga” Negrești, e mai aproape de casă și pot face naveta. Voi alege specializarea Matematică-Informatică, pentru că vreau să dau la Facultatea de Medicină. Îmi place să interacționez cu oamenii, să le ascult problemele, să îi ajut”, a spus Delia.

Ana Maria Lefter, diriginta elevei: “Delia este un copil care nu doar că a învățat pentru ea, ci i-a ajutat și pe ceilalți”

EXCURSIE… Delia Răileanu, împreună cu colegii ei și profesoarele Ana-Maria Lefter și Luiza Butnaru, în vizită la Parlamentul României.

LA ȘCOALĂ… Dincolo de potențialul ei, Delia a avut și norocul să dea peste adevărați dascăli, care nu s-au ținut doar de predarea lecțiilor din programă, ci s-au îngrijit și de dezvoltarea personală a elevilor, de organizarea unor activități extrașcolare și de acordarea unor sfaturi personale. “Este un copil care s-a remarcat încă din clasa a V-a, de atunci a început să participe la concursuri, iar apoi la olimpiade școlare. Anul trecut a participat la Olimpiada “Universul cunoașterii prin lectură”, unde a obținut Premiul al II-lea la faza județeană. Delia este un copil care nu doar că a învățat pentru ea, ci i-a ajutat și pe ceilalți, acolo unde întâmpinau probleme în a înțelege ceva. Eu lucrez cu copiii pe principiul de mentorat. Un copil mai bun la carte primește în grijă un alt copil din clasă, iar Delia și-a asumat mereu acest rol cu multă responsabilitate și drag, pentru că îi place să împărtășească din cunoștințele ei cu ceilalți copii. Nu doar că are o logică a matematicii și dă dovadă de foarte multă creativitate, dar este și un copil extrem de talentat. La serbarea din iarnă, noi am pus în scenă o piesă de teatru, iar Delia a avut un rol travesti, l-a jucat pe Hagi Tudose, însă într-o adaptare după “Colinde, colinde” de Valeriu Anania. A dat dovadă că poate stăpâni tehnici teatrale, de siguranță de sine, iar acest lucrur nu e de ici, de colo”, a povestit profesoara de Limba și literatura română Ana Maria Lefter. Din 2015, aceasta face naveta la Dumești pentru a fi alături de elevii dornici să învețe.

“Sunt născută în Dumești, am fost elevă a Școlii din Dumești și m-am întors ca profesor pentru a-i ajuta și pe alții să prindă drag de carte. Îmi doresc foarte mult să îi ajut pe copii și sunt tare mândră, când văd că, peste ani, mulți absolvenți de-ai noștri ne caută și ne spun că au reușit în viață. Pentru mine, reușită înseamnă că au locuri de muncă bune ori au studii care i-au împlinit, nu au fost făcute doar să fie făcute. Fac naveta 100 km zilnic, uneori e cumplit, dar o fac cu drag, pentru că eu cunosc foarte bine comunitatea și, astfel, pot să îi ajut pe fiecare, ținând cont de anumite aspecte din mediul de acolo”, a povestit Ana Maria Lefter. Alături de ceilalți profesori de la Școala din Dumești, aceasta a reușit să organizeze mai multe activități școlare și extrașcolare. Unul dintre proiecte se numește “Carte, carte, du-mă departe” și a avut drept scop promovarea literaturii și a autorilor contemporani. În fața elevilor au ajuns nume de răsunet din literatura română contemporană, precum Bogdan Crețu și Veronica D. Niculescu. Datorită unei sponsorizări din partea Patriarhiei Române, elevii au mers, în această primăvară, într-o excursie la București. Au vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Palatul Patriarhiei și studiourile Trinitas TV.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.