spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

A treia zi de foc pentru absolventii de liceu: proba obligatorie a profilului!

- Advertisement -

EXAMEN… Absolventii de liceu trec din nou printr-o zi de foc, odatã cu începerea celei de-a treia probe la BAC, cea la alegere a profilului si a specializãrii. Accesul în sãli al celor 2400 de candidati din judetul Vaslui va fi permis în intervalul orar 7:30-8:30, la ora 9:00 urmând sã primeascã subiectele. Ieri, la cea de-a doua probã, cea obligatorie a profilului – Matematicã, respectiv Istorie, au lipsit, potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, 80 de candidati. Subiectele au fost considerate accesibile de majoritatea candidatilor care s-au pregãtit. Potrivit profesorului husean Adrian Talasman, doar cei de la specializarea Stiinte ale Naturii au avut un exercitiu mai dificil. „Subiectele sunt echilibrate, potrivite pentru verificarea cunostintelor la sfârsitul celor patru ani de liceu. Cele de la specializarea Matematicã-Informaticã au fost mai usoare chiar si decât cele de la simulare. Aici ar trebui sã fie foarte multe note de 10. La Știinte ale Naturii, subiectul III.1.c) putea pune probleme elevilor, e mai sensibil pentru a fi rezolvat cu exactitate. Si la Tehnologic, subiectele au fost normale, însã dacã e sã ne uitãm la adresantii lor, adicã la elevii de la acest profil, cred cã au fost putin mai dificile”, a declarat prof. Adrian Talasman, presedinte al Societãtii de Știinte Matematice din România filiala Vaslui.

La istorie, candidatii au de rezolvat, la subiectul I, mai multe cerinte pe baza a douã texte denumite „sursa A” si sursa „B”. Spre exemplu, una dintre cerinte era sã mentioneze douã spatii istorice din ambele surse. O altã cerintã era sã precizeze relatia cauzã-efect din sursa B si rolul acesteia. La Subiectul al II-lea, candidatii au avut un text despre Conventia de la Paris din 1858 si despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Acestia au avut de precizat secolul, numele domnitorului, punctul de vedere despre Conventia de la Paris din 1858. La exercitiul 6, au avut de argumentat printr-un fapt istoric, relatii internationale în România, în perioada 1875 – 1900. La Subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu despre România în perioada postbelicã, de precizat o actiune politicã din perioada României 1946 – 1947, precizarea a douã practici politice din perioada stalinistã, formularea unui punct de vedere cu privire la Rãzboiul Rece si formularea unui punct de vedere cu privire la sfârsitul regimului comunist în România.

Rezultatele vor fi afisate pe 3 iulie, iar contestatiile vor putea fi depuse în aceeasi zi

Primele rezultate vor fi publicate pe 3 iulie (pânã la ora 12:00) în centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Contestatiile pot fi depuse în aceeasi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Solutionarea acestora se va face în perioada 4-6 iulie, urmând ca pe 7 iulie sã fie afisate rezultatele finale. „Precizãm faptul cã afisarea rezultatelor se va face prin anonimizare, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele si prenumele candidatilor si care vor fi distribuite, pe bazã de semnãturã de primire, la prima probã scrisã sustinutã. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele conditii, cumulativ: recunoasterea/ echivalarea/ sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale; sustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea; obtinerea mediei 6 (cel putin) la probele scrise”, se aratã într-un comunicat de presã al Inspectoratului Școlar Judetean Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.