spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dumitru Buzatu, Victor Cristea și Doina Silistru rămân, din nou, fără pensii speciale. Parlamentarii au votat eliminarea acestora

- Advertisement -
BANI… Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut.

DECIZIE… Foștii parlamentari vasluieni rămân, din nou, fără pensii speciale. Parlamentarii au adoptat ieri desființarea acestora, cu 382 voturi “pentru”, trei “abțineri” și trei voturi “împotrivă”. Ședința a fost una cu scandal, senatoarea Diana Șoșoacă întrerupând dezbaterile de mai multe ori. „Pensiile speciale sunt o minciună. Legea este neconstituțională!”, a zbierat Șoșoacă. Și USR-iștii sunt de părere că există șanse mari ca legea să pice la Curtea Constituțională. „Proiectul depus de PSD e copiat la virgulă după proiectul depus de USR acum mai bine de un an. Problema nu e că au copiat și expunerea de motive, ceea ce Consiliul Legislativ a arătat foarte clar că e motiv de neconstituționalitate, ci și faptul că lipsește fișa fiscală”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler înainte de votul în plenul Parlamentului. Printre foștii parlamentari vasluieni care vor rămâne fără pensii speciale, se numără și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, Doina Silistru și Victor Cristea.

Înainte de votul final, conducerile PNL și PSD și-au băgat în ședință parlamentarii și le-au cerut mobilizare generală pentru a adopta proiectul de lege. Nicolae Ciucă i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege. „Votul de azi are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă, la dezbaterea proiectului. „Fac, așadar, un apel către Opoziție, să renunțe la retorica politicianistă și să voteze această inițiativă legislativă, solidar cu actuala majoritate parlamentară. Să le arătăm românilor că suntem responsabili și că, în momente importante cum este și acesta de azi, avem puterea să punem interesul public mai presus decât interesul de partid. Numai așa, prin acțiunile noastre, vom putea reclădi încrederea în clasa politică și în instituții”, a mai spus Ciucă.

Pensiile speciale variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut

Pensiile speciale au mai fost o dată desființate. S-a întâmplat în luna februarie a anului 2021, când a fost adoptată Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. Atunci au fost abrogate două articole – art. 49 și art. 50 – care dădeau dreptul deputaților și senatorilor la o indemnizație de limită de vârstă, în cazul în care îndeplinesc criteriile de pensionare și nu au mai fost aleși. Cu alte cuvinte, orice fost parlamentar ajuns la vârsta pensionării putea beneficia de această indemnizație care se cumula cu pensia. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Mai mulți foști parlamentari, printre care și Dumitru Buzatu, Doina Silistru și Victor Cristea, au atacat legea la Înalta Curte, invocând excepții de neconstituționalitate. Procesul s-a „plimbat” pe la mai multe instanțe, iar în final magistrații de la Tribunalul București au fost nevoiți să dea câștig de cauză reclamanților, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 5 mai 2021, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituțională. Din luna mai 2021 și până în iunie 2022, când a venit motivarea deciziei, foștii parlamentari au avut pensiile speciale sistate. Curtea Constituțională explica în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea care îi lăsa pe parlamentari fără pensii speciale că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Las ca primarul Paval nu a furat deloc. Este cel mai sărac primar de municipiu. S-a dedicat numai pensionarilor din oraș și nu a mai avut timp sa fure. Săracu Vasile Paval nici măcar o pensie speciala nu mai apuca

  2. Victor cristea …cel mai mare penal din orasul vaslui…Cat a fost primar nu a facut nici un cacat nimic …a furat…atat …jegosul naibii…imputitule….

  3. Totul este omascarada . fac legea in asa fel sa nu treaca de CS cum a fost si cea anterioara . toti parlamentarii sunt niste ipocriti ,scopul lor este pensia nesimtita si avantajele personale .

  4. „Dumitru Buzatu, Victor Cristea și Doina Silistru rămân, din nou, fără pensii speciale. Parlamentarii au votat eliminarea acestora”…iar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.