EXAMEN… Peste o sută de elevi din județul Vaslui au lipsit ieri de la prima probă a Evaluării Naționale. Potrivit Inspectoratului Școlar, din cei 3.624 elevi înscriși, 156 nu s-au prezentat la examen. Subiectele la Limba și literatura română au fost accesibile pentru majoritatea elevilor. „Nu au fost dificile, nu au fost exerciții care să pună probleme elevilor. S-a respectat și modelul de subiecte, exact așa cum ne așteptam, și la literatură și la gramatică. Nici textul literar nu a fost dificil, deși în mod normal ne așteptam la asta”, a comentat profesoara Cristina Tunegaru. Elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza a două texte suport: „Limir-Împărat” de Ioan Slavici și „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. Spre exemplu, una dintre cerințe a fost să prezinte, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text. Un alt subiect de rezolvat a fost să spună dacă ei cred că este importantă respectarea regulilor și să-și motiveze răspunsul în 50-100 de cuvinte, valorificând al doilea text. La subiectul al II-lea, elevii au avut de scris o compunere de cel puțin 150 de cuvinte în care să caracterizeze personalul Lia din opera „Limir-Împărat” de Ioan Slavici.
Impresiile vizavi de gradul de dificultate al subiectelor au fost împărțite în rândul elevilor, în funcție de cât de mult s-au pregătit. “A fost destul de ușor. Mă așteptam să fie mai greu, având în vedere că la simulare ne-a dat “rezumatul”. Acum ne-a picat “caracterizarea”, nu a fost atât de greu, pentru că mare parte din caracterizare a fost directă, adică era inclusă în text. La gramatică, la fel, nu a fost foarte greu, au fost doar câteva lucruri care să ne inducă în eroare. Erau foarte multe lucruri de spus la punctul despre importanța regulilor, singura mea problemă a fost să mă încadrez în o sută de cuvinte. În linii mari, mie mi-a plăcut, sper să iau în jur de 9,90, dacă nu îmi scade mult la texte”, a spus una dintre elevele care au susținut ieri Evaluarea Națională la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Vaslui. “Și mie mi s-a părut destul de bine, pentru că în model era mesajul textului liric și ar fi fost mai greu dacă ar fi picat. Dar așa, cu caracterizarea a fost bine, iar la gramatică nu au fost foarte grele. Sper să iau 9,60-9,70”, a mai spus o altă elevă. “Nu știu ce să zic, eu m-am încurcat puțin la punctul cu propozițiile subordonate. Eu am scris că ambele sunt circumstanțiale de mod, dar am înțeles că una era completivă directă, iar cealaltă, circumstanțială de mod. M-am mai încurcat puțin la punctul unde trebuia să pun forma corectă pentru “drag”. Eu am scris dragele mele, dar trebuia dragile. Sper, totuși, să iau măcar 8”, a mai spus unul ditre elevii care au susținut ieri Evaluarea Națională.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie
Evaluarea Națională continuă mâine, 21 iunie, cu proba la Matematică. Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe site-ul dedicat – evaluare.edu.ro. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul anterior menționat, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, acestea fiiind distribuite, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.