spot_img
5.7 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Dosarul „Munteanu”, de la agonie, la extaz. Magistratii Curtii de Apel Iasi ar putea trimite dosarul spre rejudecare!

- Advertisement -

CONTRE…Se duc adevãrate lupte, în sala de judecatã, între procurori si apãrãtorii inculpatilor din dosarul politistilor si oamenilor de afaceri acuzati de fapte de coruptie. Dupã setintele date, în primã instantã, cele douã pãrti încearcã sã aibã câstig de cauzã în apel. Astfel, cu termenele de prescriptie ce se suflã în ceafã, procuroii au cerut Curtii Europene de Justitie sã se pronunte asupra spetei. De cealaltã parte, apãrãtorii inculpatilor contestã completul de judecatã care a dat sentinta în primã instantã. Contestatia este legatã de competenta completului de a judeca dosare anticoruptie. Deocamdatã, ambele tabere asteaptã rãspunsurile oficiale. Trimisi în judecatã încã din 2015, dupã ce au fost acuzati de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie, de fapte de coruptie, politistii si oamenii de afaceri din vestitul dosar al politistilor de la Rutierã, au avut parte si de condamnãri în primã instantã. În total, în fata judecãtorilor au ajuns 19 inculpati ca, la final, unii dintre ei sã fie condamnati la închisoare cu executare, altii sã se bucure de sentinte cu suspendarea executãrii pedepsei si un singur politist sã fie achitat. Cea mai mare pedeapsã a primit-o comisarul Iulian Munteanu, sef al Biroului Rutier la acea vreme, trimis 9 ani dupã gratii.

Apelul în dosarul Munteanu pãrea, la scurtã vreme dupã pronuntarea, în primã instantã, doar o simplã formalitate. Iatã cã ultimile sedinte de judecatã aratã altceva si scot la ivealã încrâncenarea celor douã tabere, procurori si apãrãtori, de a avea câstig de cauzã. Mai exact, de teamã cã termenele de prescriptie ce se apropie vor scoate de sub acuzatii un numãr si mai mare de inculpati, procurorii au cerut Curtii Europene de Justitie sã se pronunte tocmai pe aceastã temã. De retinut este si faptul cã CEJ nu se va pronunta asupra deciziei luate, în urmã cu mai bine de un an de cãtre Curtea Constitutionalã a României, cea care a stabilit termenele de prescriptie, ci doar pe aceastã spetã. De partea cealaltã, apãrãtorii inculpatilor au contestat inclusiv legalitatea completului de judecatã si au cerut, Tribunalului Vaslui, confirmãri privind competenta completului de a judeca dosare de coruptie. Mai exact, conform unor surse, judecãtorii care judecã dosare de coruptie au nevoie de un atestat sau un document asemãnãtor care sã le ofere dreptul de a judeca astfel de dosare. „În cazul în care se va stabili cã magistratii care s-au pronuntat, în primã instantã, nu au acest drept, atunci, Curtea de Apel IasI poate retrimite dosarul spre rejudecare, la Tribunalul Vaslui. În acest caz, instanta riscã sã rãmânã cu doi-trei inculpati, tinând cont de faptul cã termenele de prescriptie curg de la data comiterii faptei, indiferent de deciziile ulterioare. Posibil ca tocmai acesta sã fie motivul pentru care, în aceastã poveste, a fost implicatã Curtea Europeanã de Justitie. În plus, decizia Curtii poate fi executorie sau doar consultativã, adicã judecãtorii vor fi obligati sã tinã cont de ea sau nu”, spun surse judiciare.

Pedepse neasteptate pentru inculpatii din dosarul „Munteanu”

Trimisi în judecatã încã din 2015, dupã ce au fost acuzati de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie de fapte de coruptie, politistii si oamenii de afaceri din vestitul dosar „Munteanu” si-au aflat, în luna ianuatrie, pedepsele. Acestea au fost peste asteptãri, în conditiile în care tot mai multe voci vorbeau despre prescriptia faptelor si chiar despre achitãri. Iatã cã magistratii Tribunalului Vaslui au fost de altã pãrere si au decis ca unii dintre inculpati sã fie trimisi dupã gratii, iar altii sã beneficieze de închisoare cu suspendare. Doar în cazul unui politist si al unui om de afaceri vasluian, judecãtorii au decis achitarea si încetarea procesului penal. Astfel, principalul inculpat din dosar, comisarul Iulian Munteanu, care la acel moment conducea Biroul Rutier al Politiei Municipale Vaslui, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, seful sãu de la judet, Ioan Vârlan, a primit 7 ani de închisoare, inspectorul sef de la IPJ Vaslui, Mihai Carp, 3 ani de închisoare cu executare, iar Irinel Cernat, un subordonat al lui Munteanu, 4 ani de închisoare. De asemenea, tot la închisoare cu executare a fost condamnat si Marian Loghin, un patron de magazin, acuzat de trei fapte de coruptie. În cazul celorlalti inculpati, instanta a decis condamnarea la 2 sau 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei si au fost obligati sã execute 90 de zile muncã în folosul comunitãtii. În cazul tuturor politistilor implicati în dosar li s-a impus sã nu mai poatã lucra în Politia Românã. Șocantã este si condamnarea sefului de la Bucuresti, de la IGPR, sef al Politiei Rutiere pe toatã România, trimis sã controleze activitatea lui Munteanu. Acesta s-a vândut pentru un pat de frasin, un miel de Paste, la pachet cu un bax de vin. Cadourile primite l-au costat scump de tot. A primit trei ani si trei zile de închisoare cu executare.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Oare nu le eate rusine la procurori sa trimita pe cineva 3 ani la puscarie pentru un pat si 2 style de vin?? .. Si aia care delapidazq zeci de milioane de euro .. Stau bine mersi!! PS NU S MILITIAN

  2. Munteanu era asa de arogant, ca mai avea un pic si se credea Dumnezeu pe pamant😠😠 Uite ca adevaratul Dumnezeu, nu doarme🤫😉
    Am vazut pe cineva implicat in dosar ca este bine mersi lucrator tot in politie😯😯 ciudat, nu🤔

  3. Ce noutăți am reușit noi să aflăm din acest articol? Niciuna! Condamnările le știm. Lupta dintre cele doua tabere, procurori- inculpați o știm. Ce nu știm, de fapt, ce nu ne dăm seama este că prin toate aceste articole se încearcă instigarea populației la ură asupra unor instituții ale statului. În speță poliția și justiția. Cine exercită această presiune? În niciun caz mass-media. Ziariștii vasluieni nu sunt capabili să facă asemenea anchete jurnalistice, dar un avocat cu un anume interes, față de unul din inculpați, un procuror, pot crea (dicta) un astfel de articol. Păcat este ca nu suferă unul din inculpați în urma unor astfel de articole dictate ci repet, suferim noi ceilalți care nu mai avem încredere în instituțiile statului.
    Nu poți recupera prin alte metode, ceea ce nu ai fost în stare pe timpul administrării probatoriului. Ar fi bine ca acest DNA să fie format din absolvenți de magistratură. Dar la asta nu se gândește nimeni. Haideți să vedem și cine lucrează în această instituție și ne vom da seama cât de profesionistă este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.