spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Guvernul forțează mâna greviștilor și schimbă modul de încheiere a mediilor. Sindicaliștii nu renunță și anunță noi proteste!

- Advertisement -
REPROGRAMARE… Din cauuza grevei profesorilor, înscrierile la BAC și la Evaluarea Națională au fost prelungite până pe data de 13 iunie, iar probele de competențe, reprogramate în perioada 14-23 iunie

MODIFICĂRI… Greva profesorilor produce schimbări în calendarul examenlor naționale: înscrierile la BAC și Evaluarea Națională au fost prelungite până pe data de 13 iunie, iar probele de competențe, reprogramate în perioada 14-23 iunie. De asemenea, și modul în care se încheie mediile, în acest an școlar, s-a schimbat. Ministrul Educației a adoptat ieri un ordin potrivit căruia “numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”, iar “situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”. “Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educației. În același timp, sindicaliștii din învățământ nu renunță și anunță noi proteste. Peste 20.000 de oameni sunt așteptați azi, începând cu ora 10:00, în Piața Victoriei.

Dacă miercuri Guvernul anunța că va adopta un memorandum ce va fi, apoi, publicat în Monitorul Oficial, ieri, lucrurile s-au schimbat. A fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial o declarație privind politica de salarizare a personalului din învățământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului. “Răspunde cerinței de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Memorandumul include toate măsurile luate deja, a doua parte vizează investițiile în infrastructură, listate pentru a vedea amploarea și investiția. O secțiune subliniază din nou elementele din legile educației ce vin în sprijinul carierei didactice. Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri: 1. garantarea principiului pe care se va baza noua grilă – salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. De asemenea, memorandumul asumă că, pe perioada concediilor, personalul va avea dreptul la o indemnizație de concediu. Ambele solicitări au făcut parte din doleanțele pe care le-am primit. Altă chestiune ține de rolul pe care ME îl are în asigurarea procesului educațional normal în contextul dat. Continuăm să monitorizăm constant participarea, avem în continuare un trend descendent. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment schimbări”, a explicat ieri ministrul Educației, Ligia Deca.

Fost președinte al Curții Constituționale a României: “profesorii au motive să sufle și în iaurt, pentru că, în 2008, li s-a mărit salariul cu 50 % și nu li s-a dat”

Sindicaliștii din învățământ nu au fost mulțumiți de documentele aprobate, aceștia dorindu-și un act normativ. Potrivit legii, declarația privind politica de salarizare și memorandumul nu sunt considerate acte normative. Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a explicat ieri că profesorii au toate motivele să respingă documentele aprobate, pentru că nu sunt nicidecum acte normative. “Din câte am văzut eu, în acest memorandum, Guvernul își asumă el niște promisiuni, doar face niște promisiuni. Mai bine îi spuneau „promisiune” și îl publicau așa, că tot aia era. Sunt și acte care se publică în Monitorul Oficial, care nu sunt neapărat acte normative. Depinde în care parte a Monitorului Oficial. Monitorul Oficial are patru părți, depinde unde-l publică. Da, oricum nu-i dă mai multă credibilitate. Și profesorii au motive să sufle și în iaurt, pentru că, în 2008, li s-a mărit salariul cu 50% și nu li s-a dat. Prin lege li s-a mărit atunci. Au urmat mii de procese (…). În baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile. (…) Este mai mult o promisiune decât o obligație. (…) Dacă legea nu îl angajează, îl angajează un memorandum? Sunt atâtea legi în România care nu s-au aplicat niciodată. (…) Nu cred că profesorii, de data aceasta, vor mai putea fi păcăliți. (…) Guvernul nu-și asumă riscul să dea o ordonanță, pentru că se teme că, dacă nu se respectă, o să fie dat din nou în judecată”, a explicat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, într-o emisiune de televiziune.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. am un vecin ,e profesor de matematica la procopiu …are doua masini ,un apartament in centrul vechi in bucuresti si da meditatii 100 lei /H ..el nu face greva ….e grea viata de profesor ….

  2. daca se încheie mediile
    Nu e normal dar nu e normal nici elevii sa fie instrument de șantaj pentru profesori
    N-au decât sa facă șantaj cu ei nu cu viețile altora, când te șantajează cineva, da-mi bani ca de nu ii fac felul unei persoane, îl arestezi, nu ii satisfaci cererile

  3. Dar când primesc cadourile de final de școală de ce nu spun ca sunt în greva? Dacă ar exista câțiva profesori care ar refuza sa accepte astfel de cadouri, încet, încet părinții ar renunța sa se mai ocupe cu asa ceva. Dar cand dai de înțeles ca ai nevoie de nu’s ce aparat electrocasnic, de nu’s ce bijuterie etc evident ca se găsesc parinti care sa satisfacă astfel de pretenții.

  4. Profesorii trebuie plătiți decent merita un trai decent cum poate sa se descurce un debutant cu 2 400 de lei net pe luna sa stea cu chirie sa mănânce utilități haine sa nu mai vb dacă are și copii este o bătaie de joc .

    • Un inginer debutant cum se poate descurca?
      Cu salariul mediu pe economie direct din scoală nu sunt angajați nici ei, si ei nu au 3 luni de vacanta, nu li se plătește nici transportul, muncesc cate 50 ore nu 20 ore pe săptămână fata de profesori
      Asta nu e bătaie de joc ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.