PROTECTIA MEDIULUI… Sase fermieri din judetul Vaslui au depus proiecte în cadrul Programului privind protectia speciilor de faunã sãlbaticã, prin instalarea de echipamente în vederea diminuãrii conflictelor si reducerii pagubelor cauzate de animale sãlbatice. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui, proiectele vizeazã o suprafatã totalã de 5287,18 ha. „Sase beneficiari din judetul Vaslui au solicitat de la institutia noastrã documentul care sã ateste faptul cã imobilul-teren pe care se implementeazã proiectul se aflã în zonele populate cu animale din specii de faunã sãlbaticã ori este amplasat pe traseele acestora. Este vorba despre o suprafatã totalã de 5287,18 ha, de pe raza comunelor Hoceni, Dimitrie Cantemir, Vutcani, Miclesti, Botesti, Epureni, Oltenesti si orasului Murgeni”, a transmis Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui.
De asemenea, conform AMP Vaslui, interesul fermierilor pentru acest program a scãzut, chiar dacã în anii anteriori au fost multe solicitãri privind obtinerea despãgubirlor pentru pagubele, pierderile provocate de animale sãlbatice. „Scopul programului îl reprezintã protectia speciilor de faunã sãlbaticã, prin instalarea de echipamente si/sau montajul de dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace asemãnãtoare permise de lege ori prin efectuarea de lucrãri specifice în vederea montãrii de echipamente si/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice sau al altor dispozitive destinate reducerii conflictelor om-animal, implementãrii mãsurilor de interventie, precum si în vederea alungãrii sau împiedicãrii pãtrunderii animalelor sãlbatice în interiorul culturilor sau asezãrilor”, a transmis Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui.
15.000 lei, suma maximã de finantare pe solicitant
În cadrul programului se acordã o finantare nerambursabilã, reprezentând 100% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile, suma maximã de finantare pe solicitant fiind de 15.000 lei. Perioada de depunere a dosarelor s-a încheiat pe 25 aprilie, însã fondurile alocate la nivel national, în valoare de 70.000.000 lei, au fost epuizate cu câteva zile înainte. Urmeazã ca Administratia Fondului de Mediu sã le analizeze în ordinea depunerii si sã stabileascã eligibilitatea solicitantului si a proiectului, cheltuielile eligibile si suma propusã spre aprobare. „Listele ce contin solicitantii acceptati ori respinsi se vor publica pe pagina de internet a Administratia Fondului de Mediu, iar rezultatele procesului de analizã vor fi comunicate solicitantilor prin e-mail. În cel mult 15 zile de la primirea contractului de finantare, solicitantii vor trebui sã-l semneze si sã-l transmitã Administratiei Fondului de Mediu prin postã electronicã. Implementarea proiectului va trebui fãcutã în cel mult 24 de luni de la semnarea contractului de finantare, iar ulterior implementãrii, Administratia Fondului de Mediu va monitoriza finantarea acordatã pe o perioadã de un an”, a mai transmis APM Vaslui.