Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă dosarul privind Institutul de Cercetări Alimentare, în care procurorii l-au trimis în judecată, printre alţii, pe liderul conservator Dan Voiculescu.
Judecătorii ÎCCJ au admis, pe 25 octombrie, o serie de probe cerute de apărătorii inculpaţilor din acest dosar, printre care efectuarea unei expertize financiar-contabile în cazul privatizării ICA.
Printre obiectivele expertizei se numără stabilirea modului în care activele corporale ale ICA au fost reflectate actualizat în bilanţul contabil din 21 decembrie 2002 şi în balanţa contabilă din 30 aprilie 2003.
De asemenea, expertiza va stabili care era metoda legală de determinare a preţului de ofertă, respectiv raport de evaluare simplificat sau raport de evaluare de piaţă, precum şi determinarea valorii de piaţă a clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea ICA la momentul privatizării.
Dan Voiculescu a fost audiat în acest dosar pe 8 decembrie 2010 şi a declarat că dosarul privind Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) este „fabricat de procurori, la comandă politică”, acuzându-l pe preşedintele Traian Băsescu că a dorit, în acest fel, să controleze trustul Intact.
Dan Voiculescu a afirmat, în faţa judecătorilor Instanţei supreme, că în urma discuţiilor cu celelalte părţi din dosar a tras concluzia că procurorii doreau să ajungă la el cu orice preţ.
„Preşedintele (Traian Băsescu – n.r.) a încercat să găsească pârghii prin care să mă determine să fiu cuminte şi să spun numai lucruri bune la adresa sa. Nu a putut şi de aceea ne aflăm în faţa unui dosar politic. Nu a reuşit să mă facă să fiu obedient”, a spus atunci Dan Voiculescu.
Acesta şi-a susţinut nevinovăţia în dosarul privind privatizarea ICA, declarând că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate iar cercetarea judecătorească va constata acest lucru.
Judecătorii ÎCCJ i-au mai audiat în acest dosar pe fostul director general executiv al grupului Grivco, Sorin Pantiş, şi pe fostul cenzor al ICA, Ene Vica.
AGERPRES.ro