REZULTATE… Lotul județului Vaslui s-a întors acasă cu cinci medalii de bronz și o diplomă de onoare de la Olimpiada Națională de Fizică. Medaliile au fost câștigate de elevii Ianis-Cosmin (clasa a VI-a), David Polei (clasa a VII-a), Radu Matei Ursan (clasa a IX-a) și Codrin Vieru (clas a X-a) de la Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, pregătiți atât la clasă, cât și la Centrul Județean de Excelență de către profesorul Cristinel Popa. De asemenea, o medalie de bronz a revenit și elevului Emilian Cârnu de la Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, pregătit de profesorii Ecaterina Angheluță și Cătălin Angheluță. Diploma de onoare a revenit elevului Eric-Andrei Crețu de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, pregătit de profesorii Cătălin Ignat și Gelu Munteanu. Olimpiada Națională de Fizică s-a desfășurat la Oradea, astfel că elevii vasluieni au avut de parcurs un drum lung, format din trei părți: Vaslui-Iași, Iași-Cluj Napoca și Cluj Napoca – Oradea. Călătoria a durat mai bine de 15 ore și nu a fost lipsită de incidente: la un moment dat, locomotiva s-a defectat, iar călătorii au fost nevoiți să schimbe trenul. Când au ajuns la destinație, au avut parte, din nou, de o surpriză nu prea plăcută: caloriferele au fost reci și, deși s-a încercat remedierea problemei, tot nu s-au încălzit cine știe ce în camere. Cu toate acestea, elevii nu s-au lăsat afectați și au dat tot ce au putut în cadrul celor două probe, cea teoretică și cea practică. La întoarcere, un reprezentant al Asociației ProFizica i-a așteptat pe elevi în Gara Vaslui pentru a-i premia. Gestul i-a impresionat atât pe elevi, cât și pe părinții acestora.
Olimpiada Națională de Fizică s-a desfășurat în perioada 6-10 aprilie. Lotul reprezentativ al județului Vaslui a fost însoțit de profesorii Cristinel Popa și Claudia Popa. „Felicitări tuturor elevilor și profesorilor pentru efortul suplimentar și pentru sprijinul consecvent pentru a face performanță! Performanțele elevilor provoacă bucurie și emoții și cadrelor didactice, le mențin spiritul competitiv echilibrat. Performanța presupune și ambiție, tărie psihică, toate împreună pun bazele unor personalități puternice în viață. Mulțumim părinților pentru că și-au susținut copiii în alegerile făcute, fizica/științele exacte vor răspunde provocărilor de astăzi și din viitor. Bucurați-vă de progres”, a transmis inspectorul școlar pentru Fizică, cu atribuții suplimentare și pentru chimie.
Coordonatorul lotului județean: „rezultatele sunt mulțumitoare. Eu îi felicit pe toți copiii pentru faptul că au ajuns la olimpiadă”
Cristinel Popa, coordonatorul lotului județean, s-a declarat mulțumit de rezultate. Acesta a făcut, pentru Vremea Nouă, o scurtă analiză a subiectelor și a rezultatelor: „Se putea și mai bine, întotdeauna este loc de mai bine. Dar sunt rezultate mulțumitoare pentru județul nostru, trebuie să ținem cont că ne batem cu municipiul București, cu acel ICHB (n.r. – Liceul Internațional de Informatică din București), care are program special de pregătire, de câte 14-15 ore de fizică pe săptămână. Noi facem tot ce putem. Patru din cei cinci elevi pe care i-am pregătit au venit cu medalii de bronz, îmi pare rău de celălalt elev că nu a fost inspirat în acele zile, dar asta este situația. Subiectele au fost de olimpiadă, adică dificile, iar asta la toate clasele, de la a VI-a până la a XII-a. Fiecare clasă a avut cel puțin o problemă grea. La a VII-a cred că au fost cele mai grele subiecte, de aceea nici punctajele nu sunt foarte mari. Spre exemplu, la problema de la clasa a VII-a, marea majoritate a notelor sunt de 2 și 3. Bine, se pleacă de la 0, nu se dă niciun punct din oficiul. Este o singură notă de 10 și cred că mai sunt câteva de 7. La clasa a XII-a, subiectele au fost frumoase: o problemă de circuit oscilant, o problemă de atomică, o problemă de teoria relativității compusă de Mihail Sandu, un autor celebru. La clasa a XI-a nu știu care au fost subiectele, de la elevi am înțeles că au fost destul de dificile. Dar, din punctul meu de vedere, nu putem da vina pe subiecte. Este vorba de inspirația copiilor din acel moment, de emoții, de atenție, de cum reușesc să se mobilizeze. Vă spuneam că la clasa a VII-a au fost subiecte grele, dar cu toate acestea copilul s-a descurcat. Mai avea puțin și lua medalie de argint. Dacă era puțin mai atent la proba practică, lua Mențiune MEN, două puncte îi mai trebuiau. Dar nu trebuie să ne supărăm, trebuie doar să analizăm ce nu am făcut bine și să muncim mai mult pentru la anul. Eu îi felicit pe toți copiii pentru faptul că au ajuns la olimpiadă, pentru că s-au străduit, se vedea determinarea pe chipul lor. Au plecat la teză hotărâți, au fost cuminți, în concluzie, un lot extraordinar. Sunt mândru că o parte din acești copii au fost pregătiți de mine și, pe această cale le și mulțumesc pentru că au avut încredere și au mers alături de noi, profesorii de fizică, pe acest drum”, a declarat profesorul Cristinel Popa.
Radu Matei Ursan, medaliat cu bronz: „știu că puteam să iau mai mult, dar nu am fost atent. Sper ca la anul să obțin un rezultat mai bun”
Pentru elevii vasluieni, participarea la olimpiada a fost o experiență foarte frumoasă, chiar dacă au avut pare și de peripeții: „Mi-a plăcut foarte mult la Oradea, am cunoscut mulți copi, mi-am făcut prieteni noi, iar asta nu poate decât să mă bucure. Drumul a fost destul de obositor, pentru că noi am plecat la ora 17:00 din Huși și am ajuns a doua zi. Din Cluj am fost nevoiți să luăm un alt tren spre Oradea pentru că se întâmplase ceva la locomotivă și am avut o întârziere de 90 minute. Cazarea a fost bună, mai puțin faptul că au fost reci caloriferele. A venit un domn, a zis că a rezolvat, dar nu s-au încălzit cine știe ce. Nu ne-a afectat treaba aceasta, pentru că ne-am învelit bine și a fost ok”, a povestit Radu Matei Ursan. În ceea ce privește subiectele, elevul a spus că i s-au părut interesante, atât la proba practică, cât și la cea teoretică: „la proba practică, subiectul A și subiectul B erau corelate, dar eu am stat foarte mult la subiectul A și nu mi-am dat seama că B e mai ușor ca A, astfel că am pierdut timpul și nu am reușit să termin B-ul. La proba teoretică au fost multe grafice de făcut cu dependențe de timp. Am văzut copii la contestație, erau destul de supărați că nu înțelegeau profesorii ce au făcut ei acolo. Dar problemele au fost interesante, problema 3 mi s-a părut cea mai interesantă, chiar dacă nu am reușit să fac cine știe ce din ea, pentru că nu am știut să o continui. A rămas că o vom face la clasă cu domnul profesor. Nu sunt mulțumit de rezultat, pentru că știu că puteam să iau mai mult, dar nu am fost atent. Sper ca la anul să obțin un rezultat mai bun. Îmi doresc ca în clasa a X-a să particip la proba de baraj, chiar dacă poate nu mă calific apoi la etapa internațională”, a declarat Radu Matei Ursan.
Felicitări elevilor, profesorilor, părinților și tuturor celor care au fost implicați în obținerea acestor rezultate notabile!!! Chapeau bas!! Subscriu în totalitate la cele arătate de „cititor.” Este bine, este reconfortant să mai auzim și de reușite în acest județ, că de politicianism, sărăcie, ignoranță, nepăsare, criminalitate de toate genurile suntem sătui, ba și arătați cu degetul nu numai de cei mai răsăriți din țară, ci chiar de Europa.
Premianților, să fiți sănătoși, consecvenți în demersul vostru pe tărâmul științei, al cunoașterii!
Va mulțumim pentru sinceritate, domnule profesor! Și pustiul a fost tare simpatic. Multă bafta in anii ce vor urma!
Chiar dacă pentru Vaslui, mai este mult pana când se va apropia de înalta performanța, nu este imposibil. Nu va îmbătați cu medalii onorifice- aurul nu înseamnă locul întâi, argintul nu este al doilea sau bronzul nu este al treilea- sunt doar niste distincții ce urmează premiilor acordate de minister. O tradiție ușor păcălitoare i-as spune la disciplinele realiste.
Este nevoie de multă munca, atât din partea elevilor, cât și a profesorilor. Dar, câți mai sunt dispuși la asta? Și nu-s de condamnat când vedem ce este in jurul nostru, când vedem toți mediocrii in funcții publice.
Este in puterea voastră, copii, sa schimbați ceva. Este greu, dar nu imposibil.
Succes, copii și felicitari pentru efortul vostru!