spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Manolache Kostache Epureanu, întâiul bãrbat politic al Bârladului, fãuritor al României moderne, la ceas aniversar | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

COMEMORAREEvenimente de înaltã tinutã la Bârlad, în weekendul dedicat comemorãrii a 200 de ani de la nasterea lui Manolache Kostache Epureanu (MKE). Douã evenimente speciale, înscrise în ciclul comemorativ a 200 de ani de la nasterea ilustrului om politic bârlãdean, au fost capul de afis al acestor manifestãri. Evenimentele omagiale au fost organizate de „Asociatia Manolache Kostache Epureanu”, care a propus publicului bârlãdean si oaspetilor din tarã, în prima partea a zilei, un simpozion de istorie si culturã, iar spre searã, o piesã de teatru, ambele evenimente realizând o incursiune în istoria anilor de început a statului modern român. „A fost zi plinã, cu douã evenimente reusite, prin intermediul cãrora am marcat 200 de ani de la nasterea marelui om politic MKE. Practic, anul aceasta se împlinesc 203 ani de la nasterea lui, însã având în vedere perioada în care evenimentele nu s-au putut organiza, am reusit, astãzi, cu succes, prin evenimentele organizate de Asociatia noastrã, sã descoperim personalitatea complexã a omului politic MKE si sã o comemorãm”, a spus presedintele Asociatiei, ing. Luigi Cozma. În perioada de început a proaspãtului stat numit Principatele Unite ale Moldovei si Tãrii Românesti, MKE s-a remarcat printr-o înversunatã constiintã patrioticã, o înaltã tinutã moralã si demnitate civicã, punându-si amprenta la crearea si modernizarea statului national român, numãrându-se de altfel si printre fondatorii ambelor partide de pe scena politicã româneascã a vremii: Partidul National Liberal si Partidul Conservator. Pe tot parcursul simpozionului, s-a vãzut si simtit intensitatea momentelor de comemorare a vietii si activitãtii celui ce a fost ilustru jurist, om politic si emancipator al destinului natiunii noastre moderne, iar energia participantilor si entuziasmul lor s-au manifestat prin ropote de aplauze, dupã fiecare prezentare a lectorilor.

 

Simpozionul „Valori istorice si culturale bârlãdene. 200 de ani de la nasterea lui Manolache Kostache Epureanu” a avut loc în dimineata zilei de 18 martie, în sala „Vasile Palade” a Muzeului „Vasile Pârvan”. Sala a fost arhiplinã, cu invitati sositi din mai multe colturi ale tãrii: Bucuresti, Cluj, Galati, Brãila, Focsani, Bacãu, Vaslui, Husi, Roman, Iasi, Botosani, invitati înfrãtiti cu membrii Asociatiei „Manolache Kostache Epureanu” de aceleasi idealuri si scopuri nobile fatã de comunitãtile în care trãiesc. De asemenea, în salã au fost prezenti si membri ai autoritãtilor locale si judetene, reprezentanti ai mediului academic bârlãdean si oameni de culturã din judetul nostru: Dumitru Buzatu, subprefectul Vasluiului, Dorin Apostu, inspectorul scolar general adjunct, Andrei Huiban, primarul Bârladului, Dumitru Boros, senatorul Iulian-Mihail Bîca, deputatul Adrian Solomon, fostul primar al Bârladului, Constantin Constantinescu, si altii. Omul de afaceri bârlãdean Luigi Cozma, în calitate de co-presedinte al Organizatiei „Manolache Kostache Epureanu”, a prezentat cu emotie si bucurie toate personalitãtile intelectuale care au tinut alocutiuni cu privire la viata si activitatea celui care si-a pus amprenta asupra vietii politice si institutionale românesti. Primul care a luat cuvântul a fost directorul muzeului „Vasile Pârvan”, amfitrionul evenimentului, profesorul dr. Mircea Mãmãlãucã. El a trecut în revistã cele mai importante aspecte din istoria muzeului bârlãdean, punctând legãturile acestei institutii cu MKE. Apoi, a urmat un moment în care publicul a vizionat un film documentar – o scurtã biografie cu date despre viata si istoria familiei lui MKE. Au urmat, rând pe rând, lectorii: profesorul universitar, doctor în istorie, Cãtãlin Turliuc, cercetãtor stiintific al Academiei Române – Institutul de istorie „A.D.Xenopol” din Iasi, presedinta Academiei Bârlãdene, profesoara – doctor în istorie, Elena Monu, profesorul universitar, doctor în istorie, Simion Alexandru Gavris, cercetãtor stiintific al Academiei Române – Institutul de istorie „A.D.Xenopol” din Iasi, autorul cãrtii „Ipostazele unei biografii politice: Manolache Costache Epureanu”, precum si profesorul de istorie Costel Pascaru. Dând dovadã de o memorie de invidiat, lectorii au captivat auditoriul, prezentând detaliat si cu date concrete, aspecte generale, particulare si chiar inedite din viata si epoca lui MKE. Discursurile au punctat inteligent si cordial, vivace si spiritual, momentele importante atât din viata, cât si din cariera politicã a celui care, în calitate de mason, s-a implicat profund în lupta pentru propãsirea natiunii românesti si împlinirea idealurilor nationale. MKE a fost o personalitate bârladeanã marcantã a veacului al XIX-lea, care a detinut functii politice de prim rang în statul român modern, ocupând de mai multe ori functia de prim-ministru, parlamentar, dar si presedinte al Adunãrii Constituante din 1866.

„Farmazonul din Hârlãu”, piesa de teatru dedicatã comemorãrii memoriei lui Epureanu

În a doua parte a zilei, începând cu ora 17.30, pe scena teatrului bârlãdean „V.I.Popa” a derulat, în premierã, piesa de teatru „Farmazonul din Hârlãu”, în regia lui Ion Sapdaru. Talentatii actori ai „Ateneului National” din dulcele târg al Iesilor, au fost protagonistii unei seri de neuitat, prin punerea în scenã a unei comedii în trei acte, comedie ce a fost jucatã, pentru prima datã, la 18 noiembrie 1840, momentul când a luat fiintã Teatrul National în România. Departe de a fi o criticã la adresa masoneriei, cum ar putea fi perceputã astãzi piesa „Farmazonul din Hârlãu”, este mai degrabã un rãspuns satiric la pretentiile initiatice ale beizadelei Grigore Sturza, care… se pare cã devenise „farmazon” la Istanbul, Vasile Alecsandri, autorul piesei de teatru, fiind cunoscut ca un critic vehement al familiei Sturza, în acele vremuri. La sfârsitul piesei de teatru, în aplauzele frenetice ale spectatorilor, regizorul Ion Sapdaru a urcat pe scenã alãturi de actorii ieseni, s-a prezentat, a salutat bârlãdenii, terminând cu îndemnul „Sus Bârladul!!!”.

Luigi Cozma: „Îl vom reaseza pe locul care i se cuvine în istorie pe marele om politic bârlãdean, Manolache Kostache Epureanu”

DECLARATIE…Luigi Cozma, co-presedinte al Organizatiei „Manolache Kostache Epureanu” a explicat de ce s-a fãcut aceastã manifestare cu o întârziere de trei ani. „A fost zi plinã, cu douã evenimente reusite, prin intermediul cãrora am marcat 200 de ani de la nasterea marelui om politic MKE. Practic, anul aceasta se împlinesc 203 ani de la nasterea lui, însã… având în vedere perioada în care evenimentele nu s-au putut organiza, am reusit, astãzi, cu succes, prin evenimentele organizate de Asociatia noastrã, sã descoperim personalitatea complexã a omului politic MKE si sã o comemorãm. Toti cei prezenti au parcurs o cãlãtorie în timp, în anii vremurilor realizãrii Unirii Principatelor Române. Acel moment este strâns legat de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, nãscut la Bârlad, dar si de majoritatea boierilor favorabili unirii Moldovei cu Tara Româneascã, printre care si cei din zona Bârlad – Solesti, MKE sau boierii din familia Rosetti-Solescu, toti fãcând parte din masonerie. Asta nu înseamnã cã toti unionistii au fost masoni, dar nu se poate vorbi despre istoria Unirii de la 1859, fãrã sã fie amintite eforturile depuse de masonii din Moldova si Tara Româneascã, cele mai importante decizii luându-se în acele vremuri, pe meleagurile bârlãdene. De-a lungul istoriei, rolul acestei organizatii a fost negat cu desãvârsire, atât în perioada interbelicã, cât si în perioada anilor de comunism. Însã,aceste realitãti existã si nu pot fi contestate. Propaganda anti-masonicã din anii 30, cât si cea din anii de dupã 89, dar mai ales falsele teorii si toate prejudecãtile stipulate la adresa masoneriei din ultimul veac si jumãtate, au condus la faptul cã istoriografia românã a refuzat oficial sã consemneze contributia masonilor europeni si a lojilor masonice din toate provinciile istorice românesti la realizarea Unirii Moldovei cu Tara Româneascã din 1859. Un proiect de viitor al Asociatiei noastre este ca prin activitãtile si evenimentele pe care le vom organiza, sã îl reasezãm pe locul care i se cuvine în istorie pe marele om politic bârlãdean, vizionar si doctrinar, MKE, el contribuind la conturarea statului român modern, alãturi de Mihail Kogãlniceanu, Vasile Alecsandri si altii”, a spus presedintele Asociatiei, Luigi Cozma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.