PLANURI… Vesti bune pentru scolile din judetul Vaslui, care au nevoie de renovare. Ministerul Educatiei a anuntat cã vrea sã creeze o retea-pilot de „scoli verzi”, în cadrul cãreia unitãtile de învãtãmânt vor putea fi reabilitate si aliniate standardelor europene. Investitiile vor fi finantate prin Planul National de Reformã si Rezilientã (PNRR) si se vor ridica la o valoare totalã de 225 milioane de euro. Ghidul solicitantului pentru apelul „Construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi” a fost lansat în consultare publicã pânã pe data de 19 martie, urmând ca apoi sã fie actualizat cu recomandãrile primite în aceastã perioadã si sã meargã spre aprobare.
Prin intermediul acestui apel de proiecte, unitãtile administrativ-teritoriale (UAT) vor putea obtine granturi atât pentru reabilitarea unitãtilor de învãtãmânt existente, cât si pentru construirea unor noi unitãti de învãtãmânt, în vederea dobândirii de cãtre acestea din urmã a statutului de „scoalã verde”. Alocarea financiarã a acestui apel de proiecte este de 225.000.960 de euro, fãrã TVA, distribuitã astfel: Subcomponenta I – „Reabilitare energeticã”. Prin aceastã subcomponentã, se urmãreste reabilitarea de unitãti de învãtãmânt care sã intre în reteaua scolilor verzi, investitia vizând o suprafatã totalã de 300.000 m2. Valoarea totalã a investitiei: 150.000.000 de euro.
„Conceptul de «scoalã verde» nu este limitat doar la modernizarea infrastructurii educationale”
Cea de-a doua subcomponentã este „Constructii noi” si urmãreste constructia de unitãti de învãtãmânt care sã intre în reteaua scolilor verzi, investitia vizând o suprafatã totalã de 46.400 m2. Valoarea totalã a investitiei: 75.000.960 de euro. Solicitantii eligibili în cadrul prezentului apel de proiecte sunt toate tipurile de unitãti administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii, sectoare ale Municipiului Bucuresti si judete). „Facem încã un pas spre constituirea unei retele de «scoli verzi» în România! Printr-o investitie în valoare de peste 225 milioane de euro, vom reabilita si construi scoli, aliniate standardelor europene. Conceptul de «scoalã verde» nu este limitat doar la modernizarea infrastructurii educationale. În aceste scoli, vor fi promovate educatia pentru sustenabilitate – cu un curriculum adaptat – si o paletã amplã de activitãti practice, realizate împreunã cu toate comunitãtile din care scolile fac parte. Elevii si cadrele didactice vor fi, prin activitãtile organizate, mult mai motivati si implicati în tot ceea ce presupune grija pentru mediu. Îndemn unitãtile administrativ-teritoriale sã depunã proiecte pentru acest apel si sã devinã, în acest fel, repere de dezvoltare sustenabilã”, a spus Ligia Deca, ministrul Educatiei.