spot_img
19.3 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

AFACERISTI ÎN PUSCĂRIE

- Advertisement -

• Alexandru Lucaci se ascundea în Constanta • afaceristul se sustrăgea de la executarea unei pedepse de 4 ani si 6 luni închisoare pentru înselăciune • instanta l-a mai obligat să achite peste 2 miliarde de lei vechi unei firme • nemteanul mai are si alte necazuri penale • un alt patron pietrean, Dorin Pavel, a fost condamnat la trei ani de închisoare • în două luni a înselat sapte firme cu peste două miliarde •

Alexandru Lucaci, de 52 de ani, unul dintre cei mai „anchetati“ afaceristi nemteni din ultimii ani, a ajuns după gratii. Condamnat în 2010 la executarea a 4 ani si 6 luni închisoare pentru comiterea infractiunii de înselăciune, afaceristul a dispărut din oras, fiind dat în scurt timp în urmărire natională si a fost prins luni, 24 octombrie, la Constanta. Politistii nemteni au primit o informatie că cel căutat s-ar afla în orasul de la malul mării într-un apartament închiriat si s-au deplasat la Constanta. După ce au identificat blocul, oamenii legii au actionat rapid, reusind să-l retină pe infractor. Din informatiile culese de anchetatori, Lucaci a ajuns la Constanta în urmă cu mai bine de 4 luni si, împreună cu o altă persoană, s-a apucat de afaceri. Prin firma pe care amicul o detinea, nemteanul derula tranzactii în domeniul comertului cu materiale de constructii, avînd relatii cu firme din Bucuresti, Călărasi si Constanta. Urmează ca în perioada următoare, politistii constănteni să facă verificări pentru a stabili dacă afacerile derulate de Lucaci în zona respectivă erau sau nu legale. Nemteanul, care a fost dat în urmărire natională în data de 24 aprilie, a fost încarcerat în arestul Politiei Constanta, urmînd să fie transferat într-un penitenciar în vederea ispăsirii pedepsei.

Afaceri…

Lucaci si fosta sa parteneră de afaceri, Giovana Elek, au fost trimisi în judecată în 2008 sub acuzatia de înselăciune, pentru un prejudiciu creat în dauna a doi parteneri de afaceri de 420.428 de lei ron. El era administrator al societătii Ecoma, din Alexandru cel Bun, iar Elek la Petrogrup Piatra Neamt. În 2007 a încheiat un contract cu firma Benzoil Dumbrava Rosie, obligîndu-se să livreze produse petroliere. Au fost realizate si facturate 12 astfel de transporturi, iar în primă fază Lucaci si-a achitat obligatiile fiscale. În conturile furnizorului, prin bilete la ordin emise de inculpat, au ajuns 132.000 de lei. Ulterior, Lucaci a emis instrumente de plată pentru care nu avea disponibil în conturile bancare. Si asa s-a ajuns la crearea unui prejudiciu de 2 miliarde de lei vechi. La cîteva luni distantă de la aceste afaceri si-a intrat în rol Petrogrup, care a încheiat un contract cu firma Media Rom Grup. Ultima s-a obligat să furnizeze către firma pietreană cantitatea de 50 de tone de produse petroliere lunar. Întelegerea initială era pentru o perioadă de un an. Pînă la urmă, din toată afacerea, firma ieseană s-a ales cu o pagubă de 190.000 de lei ron. Cercetările au arătat că marfa, respectiv combustibiliul venit de la Iasi, a fost înregistrat la o altă firmă a lui Lucaci, iar banii încasati au intrat mai apoi în contabilitatea Petrogrup. În primă instantă, magistratii Judecătoriei Piatra Neamt l-au condamnat pe Lucaci la 4 ani si 6 luni închisoare si plata unor daune în valoare de 230.090, 94 lei către firma pe care o prejudiciase, iar pe Giovana Elek la 2 ani si 6 luni si plata unor daune de 190.337,86 lei. Solutia a fost atacată la Curtea de Apel Bacău. Aici a fost mentinută pedeapsa în cazul lui Lucaci, iar în ceea ce o priveste pe Elek magistratii au ridicat pedeapsa cu executare si au transformat-o într-una cu suspendare. La recurs, magistratii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie au mentinut sentinta de la Bacău.

Teapă la Centrala Nucleară Cernavodă

Pe rolul instantei Tribunalului Neamt mai există un dosar în care Lucaci este judecat tot pentru înselăciune. Afaceristul este acuzat că a înselat Centrala Nucleară Cernavodă (CNC). Nemteanul a încheiat un contract de livrare de motorină si benzină, în valoare de 1.036.440 de lei, adică peste 10 miliarde de lei vechi, cu persoane din conducerea societătii din Cernavodă, care a achitat firmei pietrene un avans de 295.000 lei. Pentru a intra în posesia avansului, Lucaci a prezentat beneficiarului o scrisoare de garantie bancară. Ulterior, firma lui Lucaci a furnizat produse petroliere în valoare de 103.575,74 lei, însă în perioada iunie-august 2005 nu si-a mai respectat obligatia de a livra combustibil. Reprezentantii firmei din Cernavodă l-au atentionat pe afaceristul nemtean cu privire la neexecutarea obligatiilor contractuale, amenintînd că vor întreprinde măsuri pentru executarea scrisorii de garantie. Cîteva luni mai tîrziu avea să se întîmple si acest lucru, însă cei de la centrala nucleară au constatat că nu-si pot recupera avansul rămas, si anume 191.424,26 lei, pe motiv că documentul nu fusese eliberat si înregistrat de respectiva unitate bancară. Următorul pas făcut de reprezentantii CNC a fost acela de a se adresa Tribunalului Constanta, care le-a dat cîstig de cauză, firma lui Lucaci fiind obligată să restituie cei 191.424,26 lei, plus penalităti de întîrziere. În paralel a mers si dosarul penal care a fost finalizat cu trimiterea în judecată a nemteanului.

Închisoare în cazul unui pietrean

Dorin Pavel, de 58 de ani, din Piatra Neamt, a fost condamnat de magistratii Tribunalului Neamt la trei ani de închisoare, fiind găsit vinovat de înselăciune. Pietreanul a beneficiat de noile norme care acordă clementă celor care-si recunosc fapta, dar îsi însusesc si prejudiciul creat prin infractiune. Infractiunile au avut loc în 2004 si 2005, după care învinuitul nu a mai fost de găsit. Faptele au avut loc în mai putin de două luni, în perioada 6 decembrie 2004 – 19 ianuarie 2005. Atunci a înselat sapte agenti economici din mai multe judete si pentru marfa ridicată a lăsat drept plată cecuri si bilete la ordin pentru care stia că nu are disponibil în bancă. Valoarea pagubei se cifrează la 201.699 de lei noi, putin peste două miliarde de lei vechi. După primul incident bancar, cînd un cec a fost refuzat la plată, Pavel a dispărut. Abia în anul 2009 a fost arestat în lipsă, dar efectiv a intrat după gratii în aprilie 2011, fiind depistat în Bucuresti. Cercetările au stabilit că Pavel, în calitate de administrator al societătii Oncip Invest a înselat firme din Neamt, Mures si Covasna. Metoda uzitată de infractor a fost cea clasică, plata cu file cec sau bilete la ordin fără acoperire. Mărfurile ridicate de la furnizori erau înstrăinate în cel mai scurt timp, ideea fiind de a face cît mai repede rost de numerar. Firma administrată de Pavel avea ca obiect de activitate intermedieri în comertul cu material lemnos si de constructii. El a achizitionat în general materiale de constructii, dar si alte mărfuri pe care nu le-a evidentiat în acte contabile. La înfiintarea societătii comerciale a declarat fictiv sediul social al firmei la o adresă unde nu a functionat, pentru a se sustrage controlului fiscal. În cauză un alt bărbat a fost cercetat pentru complicitate la înselăciune, dar ulterior s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală deoarece s-a stabilit că implicarea lui nu a avut consecinte penale. Prima dintre fapte a avut loc la începutul lui decembrie 2004, cînd de la o firmă din comuna Cristesti, judetul Mures, au fost achizitionate 1.145 kilograme calorifere în valoare de 80,1 milioane vechi. Pentru plată, a fost lăsată o filă cec semnată si stampilată de Dorin Pavel. În aceeasi lună, Pavel s-a prezentat la aceeasi firmă si a mai cumpărat 1.572 kilograme de calorifere în valoare de 106,9 milioane vechi, pentru care a lăsat garantie o filă cec. Acelasi mod de operare a fost folosit la alte firme din Mures, Covasna si Neamt. Toate filele cec folosite au fost refuzate la plată din lipsă de disponibil.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.