spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Proceduri mai facile pentru persoanele cu handicap, care beneficiazã de transport gratuit

- Advertisement -

PROPUNERE… Potrivit unui proiect de ordonantã aflat în dezbatere publicã la Ministerul Muncii si Solidaritãtii Sociale (MMSS), procedurile pe care trebuie sã le urmeze persoanele cu handicap grav sau accentuat pentru a beneficia de gratuitatea la transportul cu autoturismul vor deveni mai flexibile si mai facile.

Prin proiectul de OUG, Ministerul Muncii propune modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, inclusiv a unor aspecte ce tin de acoperirea cheltuielilor legate de transportul cu autoturismul de care beneficiazã persoanele cu dizabilitãti. Astfel, proiectul stabileste cã persoanele cu dizabilitãti vor beneficia, pentru transportul cu masina, inclusiv de tichete valorice pe suport electronic. Concret, proiectul prevede cã persoanele cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de gratuitatea transportului interurban cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însotitorului, pentru cheltuielile necesare alimentãrii cu carburant si/ sau alimentãrii mijloacelor de transport electrice în una dintre urmãtoarele modalitãti:bonuri de carburant, pe suport hârtie; bonuri valorice, pe suport electronic; decontare. Sumele destinate transportului în care vor trebui sã se încadreze persoanele cu dizabilitãti rãmân aceleasi, respectiv de 1.500 de lei/ an – pentru persoanele cu handicap grav si de 750 de lei/ an – pentru persoanele cu handicap accentuat. E de remarcat faptul cã se introduce în enumerarea de mai sus, cea a detinãtorilor de masini pentru care se poate acoperi costul carburantului cu bani de la stat, si asistentul personal profesionist, care acum lipseste din enumerarea prevãzutã în Legea 448/2006. Apoi, se stabileste introducerea unui sistem informatic national de management privind dizabilitatea, ce va permite colectarea, stocarea si diseminarea cãtre autoritãtile administratiei publice centrale si locale, beneficiari individuali si parteneri institutionali a informatiilor referitoare la persoanele cu dizabilitãti, copii si adulti, încadrate în grad si tip de handicap sau care solicitã evaluarea în vederea încadrãrii în grad si tip de handicap.

Acest sistem va facilita accesul persoanelor cu handicap sau a celor care solicitã încadrarea în grad si tip de handicap la informatii privind situatia dosarului depus si va permite controlul mãsurilor implementate. Utilizarea sistemului national de management privind dizabilitatea va deveni obligatorie pentru autoritãtile administratiei publice locale, potrivit proiectului, începând cu data de 1 mai 2023. Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de cãtre Executiv si publicat în Monitorul Oficial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.