LA VOT… Aleșii locali au adoptat ieri, 2 februarie, bugetul municipiului Vaslui pe anul 2023. Este primul an în care cheltuielile de dezvoltare sunt mai mari decât cele de funcționare și, de asemenea, primul an, după mult timp, în care votul s-a desfășurat fără prea multă tevatură. Singurele discuții mai aprinse s-au purtat, potrivit consilierei Mihaela Bohotineanu, în Comisia de Urbanism, desfășurată înainte de ședința ordinară. Aceasta a propus un amendament care nu a fost privit cu ochi buni de oamenii din aparatul de specialitate al primarului. Este vorba despre un proiect de înființare și dotare a unui cabinet stomatologic școlar. “Mi s-a răspuns cu o țâfnă deosebită că ar trebui să găsesc singură banii necesari acestui proiect. Am fost persiflată pe motiv că, din postura de cadru medical, ar trebui să știu mai bine cum funcționează lucrurile. Doamnelor și domnilor din aparatul de specialitate, niște cetățeni, prin votul lor, m-au trimis pe mine și nu numai pe mine, pe toți ceilalți colegi ai mei, aici ca să le reprezentăm interesele. Eu nu am cerut un favor personal și nu am cerut nimănui să vină cu ceva de acasă, doar am dat glas unei cerințe, unei nevoi elementare”, a spus consiliera Mihaela Bohotineanu. “Stimată doamnă, eu vă cer scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. Cred că a fost un pic de neatenție în răspunsul pe care l-ați primit. Încă o dată, vă cer scuze în numele colegei mele”, a spus primarul Vasile Pavăl. La finalul dezbaterilor, aleșii locali au aplaudat la propriu aprobarea bugetului și s-au lăudat reciproc. “Vă mulțumesc pentru că ați citit corpul fiecărei hotărâri de Consiliu Local”, i-a spus consilierul Sorin Radu președintelui de ședință Valentin Dragomir. “Vă mulțumesc că m-ați felicitat”, i-a răspuns consilierul liberal.
Potrivit bugetului municipiului Vaslui, pentru funcționare au fost alocați 183 milioane de lei, iar pentru dezvoltare – 210 milioane lei. Sunt incluse în programul de investiții pe anul 2023 proiecte care vizează construcția bazei sportive pe strada Hușului, construcția unei noi creșe în municipiul Vaslui, achiziția a două microbuze și lucrări de utilități la bazinul de înot olimpic. Bugetul de anul acesta include o serie de investiții necesare, printre care extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice pe străzile Lacurilor și Ceramica, extinderea rețelei de canalizare pluvială zona străzilor Valentin Silvestru – Ștefan Procopiu, modernizarea sistemului de iluminat public din Vaslui, dar și o serie de lucrări de modernizare pentru a putea obține autorizația de securitate la incendiu la cele două piețe din Vaslui. De asemenea, anul acesta vor fi efectuate reparații la liceele “Mihail Kogălnicenau” și “Ion Mincu”, dar și o serie de studii de fezabilitate: la Liceul cu Program Sportiv pentru un teren sintetic de fotbal, la Școala “Dimitrie Cantemir” pentru construcția unui gard, iar la Școala “Constantin Parfene” pentru construcția unei săli de educație fizică. Potrivit listei de investiții, străzile care vor fi modernizate anul acesta sunt D. Cantemir, Delea, Col. I. Rebegea, Col. Tr. Oncescu, G-ral M. Cerchez, Col. A. Budeanu, Lt. Maj. Dumitru Curta, strada Filaturii, precum și străzile din Brodoc, Moara Grecilor și Viișoara. Regăsim în lista de investiții și proiecte incluse anul trecut, semn că acestea nu au fost duse la final. Este vorba despre proiectul privind achiziția băncilor SMART, cel de reamenajare a sălii de sport a Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” (inclusiv proiectare), precum și cel care vizează construirea unei Cantine sociale – Centru rezidențial persoane fără adăpost (adăpost de noapte).
Primarul Vasile Pavăl: “această creștere pe dezvoltare se datorează în primul rând fondurilor europene”
Bugetul a fost prezentat ieri în ședința de Consiliu Local de primarul Vasile Pavăl. Acesta a spus că s-a ținut cont de toate propunerile venite, inclusiv cele de la partide politice precum AUR, care nu are reprezentanți în Consiliul Local: “Bugetul municipiului Vaslui pe anului 2023 a făcut obiectul unei analize ample a colegilor din executiv pe fiecare domeniu. S-a ținut cont de propunerile venite de la cetățenii municipiului Vaslui pe diferite căi de comunicare, prin scrisori, întâlniri cu diferite ocazii, propuneri de la partidele politice – PSD, PNL, USR, AUR, de la organizațiile de tineret. Le-am adunat, le-am analizat și am încercat să le găsim rezolvare. (…) Este primul an când vin în fața dumneavoastră și vă prezint cheltuieli de dezvoltare mai mari decât cheltuielile de funcționare. Până anul trecut, era invers. Asta pentru că, în perioadele respective, proiectele europene aveau valori mai mici și, poate, mai puține. Această creștere pe dezvoltare se datorează în primul rând fondurilor europene. Din cele 210 milioane, 170 milioane sunt numai din fonduri europene. Trebuie să vă zic că noi trebuie să respectăm niște principii și acte normative care spun să prioritizăm obiectivele. Astfel, analiza făcută împreună cu colegii ne-a dus la următoarea concluzie: ținem cont de proiectele cu punere în funcțiune în acest an, care obligatoriu trebuie să fie finanțate, apoi de proiectele europene cu închidere în 2023, care, de asemenea, trebuie să fie finanțate. Asigurăm cofinanțarea la proiectele pe care le avem în derulare, dar și utilitățile pentru proiectele care sunt finanțate de CNI, mă refer la terenul de fotbal sau baza sportivă, la cele 20 de apartamente din Zona Industrială, dar și la alte proiecte”, a spus primarul Vasile Pavăl. Amendamentele depuse la proiectul bugetului municipiului Vaslui pe anul 2023 au fost adoptate în bloc. Aleșii locali au votat în unanimitate pentru aprobarea lor. Printre aceste amendamente se numără proiecte precum dezafectarea punctului termic situat pe strada Smârdan, DALI amenajare centru de activități diverse pentru tineret în punctul termic situat pe strada Smârdan, elaborarea unei strategii pentru tineret în municipiul Vaslui, SF reabilitare parcuri de joacă, DALI pentru creșterea eficienței energetice a școlilor “Dimitrie Cantemir”, “Ștefan cel Mare” și “Mihai Eminescu”, achiziția și montajul containere securizate cu rastel mobil de biciclete (două bucăți), achiziția unui videoproiector pentru Teatrul de Vară.
Consiliera Mihaela Bohotineanu: “Răspunsul de tip pumn în gură și ușă trântită în nas nu cred că face cinste acestei instituții”
PERSIFLATĂ… Printre amendamentele adoptate ieri s-a numărat, de asemenea, și alocarea a 100.000 lei pentru capitolul Sănătate, bani ce vor putea fi investiți într-un cabinet stomatologic școlar. Propunerea a fost făcută de unul dintre reprezentanții USR – Mihaela Bohotineanu, de meserie asistentă medicală de farmacie. Aceasta a semnalat în ședința de ieri că în Comisia de Urbanism a fost tratată cu “țâfnă” și persiflare de cei din aparatul de specialitate al primarului. Iată ce a povestit: “am avut zilele trecute, în cadrul Comisiei Urbanism, o intervenție la capitolul Sănătate. Am observat bugetul alocat celor 22 de cabinete medicale școlare și am depus un amendament pentru înființarea și dotarea unui cabinet stomatologic școlar. Cu părere de rău vă spun că mi s-a răspuns cu o țâfnă deosebită că ar trebui să găsesc singură banii necesari acestui proiect. Am fost persiflată pe motiv că, din postura de cadru medical, ar trebui să știu mai bine cum funcționează lucrurile. Doamnelor și domnilor din aparatul de specialitate, niște cetățeni, prin votul lor, m-au trimis pe mine și nu numai pe mine, pe toți ceilalți colegi ai mei, aici ca să le reprezentăm interesele. Eu nu am cerut un favor personal și nu am cerut nimănui să vină cu ceva de acasă, doar am dat glas unei cerințe, unei nevoi elementare. De aceea, orice răspuns pe care îl primim la o întrebare, oricât de stupidă vi s-ar părea dumneavoastră, prin acest răspuns vă adresați, de fapt, cetățeanului de dincolo de aceste ziduri. Răspunsul de tip pumn în gură și ușă trântită în nas nu cred că face cinste acestei instituții și oricât de plictisitori am părea noi sau am fi noi și oricât de plictisiți ați fi dumneavoastră, sunteți obligați să acordați toate răspunsurile cuvenite ori de câte ori este cazul. Îi mulțumesc domnului director Boț pentru atitudinea cooperantă și o rog pe doamna director de la Direcția de Asistență Socială să ne și informeze pe măsură ce sunt parcurși pași în această direcție despre implementarea proiectului propus de mine”. Primarul Vasile Pavăl i-a cerut consilierei Mihaela Bohotineanu scuze în numele colegei sale: “Stimată doamnă, eu vă cer scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. Cred că a fost un pic de neatenție în răspunsul pe care l-ați primit, dar vă asigur că, dacă amendamentul dumneavoastră va fi aprobat (n.r. ulterior a fost aprobat), vom demara toate procedurile. Sper ca evenimente de acest tip să nu se mai întâmple pentru că eu consider că suntem o echipă. Dumneavoastră sunteți partea legislativă, dar partea executivă face parte tot din această unitate administrativ teritorială. Încă o dată, vă cer scuze în numele colegei mele”.
Cum să prinzi în bugetul pe anul 2023, reabilitare sală de sport Școală,, Ștefan cel Mare” Vaslui, cand aceasta a fost finalizată înaintea aprobării bugetului pe anul în curs? Sala a fost reamenajată în proporție de 95% anul trecut și dată în folosință în ianuarie 2023.
Ba Pavele, ca sa mai inveti ceva:
Formularea corecta este „va prezint scuzele mele”, nicidecum „imi cer scuze”. Ia si mai citeste!
Directoreasa de la Social? Ea s-a nascut nervoasa si-l persifleaza si pe primar nu numai consilierii
Cu rădăcini adânci în partid, își permite orice, chiar și să își permute soțul șef la buletine la dos, la altă instituție publică. Rămâne primarul să curățe rahatul lăsat de ei acolo, deși unele rahaturi de la buletine nu se vor duce nici dacă ar veni potopul.