spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Bogdan-Mihai Simion, culegător de muzică tradițională: „Mia Braia a fost mai bărbată decât majoritatea bărbaților din industria muzicală“

- Advertisement -

Spre deosebire de sora ei Ioana Radu, care a fost una dintre cântărețele preferate ale lui Nicolae Ceaușescu, Mia Braia a refuzat să adopte noua direcție artistică din România comunistă. Fată ce avea cultură muzicală și o voce inconfundabilă, ea a răspândit la noi romanța și tangoul.

Bogdan-Mihai Simion, erudit în ale muzicii vechi românești, dar și unul dintre ultimii cântăreți la cobză, a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre Mia Braia, cea mai vândută artistă română a perioadei interbelice, care s-a încăpățânat să nu aducă în muzica ei secera și ciocanul

„Weekend Adevărul“: Cum s-a născut pasiunea pentru muzică a Miei Braia? Cât de mult a contat mediul familial pentru viitoarea sa carieră?

Bogdan-Mihai Simion: Maria Braia a fost primul copil al unui craiovean, pe numele său Constantin Braia. Pe când avea 6 ani, în 1917, anul în care s-a născut sora sa Jana Braia, cea care avea să devină celebră sub numele Ioana Radu, tăticul ei și-a deschis o crâșmă la marginea Craiovei. Crâșma avea o denumire comică, se chema „La ieftenirea traiului“. Dacă stăm să ne gândim că primele melodii înregistrate în limba română le avem pe la 1910-1911, pe timpul acela la crâșmă nu exista altă șansă decât muzica. Putem spune că Mia Braia a crescut cu muzica, a luat contact cu muzica din prima. Seara, la localul tatălui ei, cântau Nea Limbă vioristul, Ion a lui Țache cobzarul, romi lăutari gorjeni care-și câștigau cu greu existența în locanta deținută de tatăl fetițelor Braia. Acolo a auzit Mia Braia pentru prima oară doi-trei oameni cântând împreună. Clienții ce veneau acolo erau din clasa de mijloc…https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/bogdan-mihai-simion-culegator-de-muzica-2237663.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.