R. Moldova va deveni membră a Zonei de comerţ liber din cadrul CSI, dacă Parlamentul va ratifica acordul semnat de Vlad Filat
Acordul privind comerţul liber în CSI a fost semnat marţi seară la Sankt Petersburg de premierii a opt republici ex-sovietice în cadrul Summitului şefilor de guverne din statele CSI. Se aşteaptă ca acesta să intre în vigoare în anul 2012, dacă documentul va fi ratificat de parlamentele ţărilor semnatare. Acordul nu a fost semnat doar de către Azerbaidjan, Uzbekistan şi Turkmenistan, care vor analiza posibilitatea aderării la Zona de liber schimb până la sfârşitul acestui an.
Un acord asemănător, datând din anul 1994, a rămas neratificat. „Vreau să menţionez că în prima jumătate a acestui an, în cadrul Comunităţii, schimburile comerciale au crescut cu 48 la sută, depăşind suma de 134 de miliarde de dolari”, a declarat Vladimir Putin.
Experţii din R. Moldova afirmă că, în condiţiile în care Rusia, Ucraina şi Belarus sunt principalii parteneri comerciali ai ţării noastre în această zonă, ar fi greşit să nu profităm de oportunitatea respectivă. Alexandru Fală, expert IDIS „Viitorul”, crede că cel mai important aspect al acestui acord este că vor fi excluse taxele vamale şi, ca rezultat, va fi impulsionat comerţul în spaţiul CSI. „Problema este cât de funcţional va fi acest acord şi această zonă, deoarece ideea de Zonă de liber schimb în spaţiul CSI persistă demult. Însă de multe ori problemele nu erau soluţionate la nivel multilateral, ci bilateral. Iar acestea nu erau, neapărat, din domeniul economic”, a spus expertul.
Constanţa Popescu-Mereacre, consilier economic al prim-ministrului Vlad Filat:
RM, în mod istoric, are comerţ liber cu ţările CSI, prin prisma acordurilor bilaterale existente cu fiecare ţară din CSI. Acum acest set de acorduri bilaterale va fi înlocuit cu un acord unic multilateral de comerţ liber cu CSI, ceea ce reprezintă un important pas în facilitarea suplimentară a comerţului. Va fi creat un set unic de reguli modernizate pentru toate ţările semnatare. Moldova este unica ţară ex-sovietică ce are simultan comerţ liber cu CSI şi preferinţe la exportul în UE, oferite sub forma Preferinţelor Comerciale Autonome începând cu martie 2008. În prezent, o prioritate pentru Guvern este lansarea cât mai curând a negocierilor RM-UE privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), care va fi parte componentă a Acordului de Asociere RM-UE. Acordul actual cu CSI privind comerţul liber este compatibil cu viitoarea ZLSAC, deoarece formatul de liberalizare a comerţului cu CSI nu va avea elemente de uniune vamală. De asemenea, elementele de armonizare a legislaţiei RM vor fi prevăzute doar în acordul cu UE.
Liberalizarea suplimentară a comerţului cu UE şi CSI va aduce beneficii evidente pentru economia Moldovei atât pentru consumatori, prin intensificarea concurenţei şi reducerea preţurilor, cât şi pentru producători şi exportatori, prin accesul mai mare şi mai previzibil la pieţele adiacente, precum şi noi investiţii străine în Moldova.