spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bombă la Poliția Locală: directorul Sorinel Catană pierde definitiv procesul cu ANI și trebuie să părăsească funcția!

- Advertisement -
PERDANT… După opt ani de procese, instanța supremă a dat câștig de cauză ANI, stabilind, definitiv, revocarea lui Sorinel Catană din funcția de director al Poliției Locale Vaslui

DECIZIE… Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că directorul Poliției Locale, Sorinel Catană, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 noiembrie 2012-15 decembrie 2013, când a deținut simultan cu funcția publică de director executiv și funcția publică cu statut special de ofițer în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui. Incompatibilitatea a fost sesizată de Agenția Națională de Integritate (ANI), al cărui raport a fost contestat în instanță de șeful Poliției Locale Vaslui. Pe 18 octombrie 2022, după opt ani de procese, instanța supremă a dat câștig de cauză ANI, stabilind, definitiv, revocarea lui Sorinel Catană din funcția de director al Poliției Locale Vaslui.

În anul 2011, procurorii DNA Iași descindeau la Poliția Locală Vaslui, în urma unei sesizări privind consumul prea mare de combustibil. Procurorii au arătat în rechizitoriu, că potrivit unei expertize contabile realizate, “între consumul de combustibil înregistrat în foile de parcurs și cel calculat conform kilometrajului înregistrat la bordul mijloacelor auto, este o diferență de 53.802,32 litri.” Fostul director de la acea vreme, Laurențiu Turbatu, a fost acuzat că a inițiat și constituit un grup infracțional format din mai mulți agenți din cadrul instituției, având ca activitate infracțională întocmirea de documente financiar-contabile false, în vederea decontării contravalorii de carburant auto, încasată de către liderul grupului.

Vizita primarului Vasile Pavăl la IPJ Vaslui

Vasile Pavăl

Dorind să pună în fruntea Poliției Locale un profesionist, care să nu mai repete grozăviile lui Turbatu, primarul municipiului Vaslui a mers, la începutul anului 2012, în biroul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui de la acea vreme, Mihai Carp, solicitându-i să aprobe detașarea unui polițist cu experiență pentru preluarea conducerii Poliției Locale, așa cum se întâmplase și la Iași, cu comisarul Alexandru Hordilă, dar și în alte județe. La finalul discuțiilor cu edilul Pavăl, șeful IPJ Vaslui i-a înaintat acestuia trei variante: Iulian Munteanu – șef Birou Rutier, Constantin Cuciureanu – șef Biroul Ordine Publică și Sorinel Catană – specialist I ordine publică cu experiență în Circulație. În urma consultărilor din interiorul IPJ Vaslui, s-a decis că persoana care urmează să fie detașată la Poliția Locală Vaslui să fie Sorinel Catană, deși primarul Pavăl îl prefera pe Munteanu. Documentele pentru mutarea lui Catană de la IPJ Vaslui la Poliția Locală au fost trimise conducerii Inspectoratului General al Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne, însă la scurt timp șeful IPJ Vaslui nu a mai fost de acord cu această detașare. Între Carp și Catană ar fi avut loc o discuție, în urma căreia s-a convenit ca cel din urmă să se suspende din IPJ Vaslui pentru a se putea înscrie la concursul de la Poliția Locală.

Acuzații grave la adresa conducerii IPJ Vaslui

Decizia de suspendare a lui Sorinel Catană a fost luată de Consiliul de conducere al IPJ Vaslui, însă a stârnit reacții virulente din partea unor polițiști, care la acea vreme l-au acuzat pe Mihai Carp de abuz în serviciu. Imediat după suspendarea lui Catană din Inspectoratul de Poliție, aceștia au trimis o scrisoare redacției ziarului Obiectiv de Vaslui prin care reclamau faptul că un polițist suspendat nu poate deține funcții publice sau private pentru care să fie plătit. “La ședința operativă de luni, domnul inspector-șef a afirmat faptul că i-a aprobat lui Sorin Catană raportul de suspendare a raporturilor de serviciu pe un an de zile și nu pe trei ani, așa cum solicitase el pentru un interes personal legitim, pe motiv că va fi numit șef al Poliției Locale Vaslui. Studiind prevederile Ordinului MAI 298/2011, privind procedura și cazurile de suspendare, am constatat că situația comisarului Catană se încadrează în prevederile art. 44, pct 2: <<raportul de serviciu al polițistului se poate suspenda la cererea motivată a polițistului, pentru interes personal legitim, pe o perioadă cuprinsă între o lună și trei ani>>. Considerăm totuși că domnul Carp face un abuz de funcție aprobându-i suspendarea întrucât polițistului îi este interzis să dețină orice altă funcție publică sau privată pentru care este retribuit. În urma aprobării raportului de suspendare, domnul Catană nu-și pierde calitatea de polițist, fapt care intră în contradicție cu prevederile din Statutul Polițistului, întrucât funcția publică de șef al Poliției Locale este plătită”, arătau polițiștii în anonimă. Ca răspuns la scrisoare, comisarul-șef Mihai Carp declara, în 2012, pentru ziarul Obiectiv de Vaslui, că Sorin Catană nu încalcă nicio lege dacă își păstrează calitatea de polițist în timp ce este șef al Poliției Locale Vaslui. “Este dreptul lui să ceară suspendarea. Nu încalcă nicio lege dacă deține statutul de polițist cât timp este șeful Poliției Locale. Oricum, suspendarea nu am aprobat-o eu. Suspendarea a fost aprobată în unanimitate de Consiliul de Conducere al IPJ Vaslui. Toate suspedările au fost discutate în Consiliul de Conducere, eu nu conduc singur inspectoratul”, declara Carp în 2012. Pentru păstrarea adevărului, trebuie menționat că decizia de suspendare a lui Sorinel Catană nu fusese luată în unanimitate de Consiliul de Conducere. Juristul instituției, Radu Valentin, a fost singurul care s-a opus aprobării suspendării.

Cum și de către cine a fost sesizată Agenția Națională de Integritate?

Valurile făcute de scrisoarea anonimă a polițiștilor au fost prea mici, astfel că la data de 8 octombrie, Sorinel Catană ia examenul pentru funcția de director al Poliției Locale Vaslui, cu un total de 169,6 puncte (73,6 puncte – proba scrisă; 96 puncte proba interviu). În data de 1 noiembrie 2012, Catană preia frâiele Poliției Locale, iar două luni și jumătate mai târziu, pe 15 ianuarie 2013, soția fostului șef Turbatu își dă demisia din instituție. La două zile distanță, pe 17 ianuarie 2013, cea care îi ia locul soției lui Laurențiu Turbatu ca șefă de personal face reclamație la Agenția Națională de Integritate, sesizând starea de incompatibilitate a lui Sorinel Catană, iar din acest moment, bulgărele începe să se tot rostogolească. În martie 2013, șeful Poliției Locale Vaslui este chemat de inspectorii ANI pentru a-i fi pus în vedere că este cercetat pentru incompatibilitate. Pentru a ieși din starea de incompatibilitate, Sorinel Catană înaintează un nou raport Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, la data de 28.11.2013 prin care solicită încetarea raportului de serviciu, solicitare care primește aprobarea în data de 15 decembrie 2013.

Raportul devastator al ANI

După mai bine de un an de la sesizarea făcută de către șefa de personal din cadrul Poliției Locale, Agenția Națională de Integritate iese cu următorul comunicat de presă: “Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Catană Sorinel, director executiv în cadrul Poliției Locale Vaslui, Județul Vaslui, întrucât în perioada 01 noiembrie 2012 – 15 decembrie 2013, a deținut, simultan cu funcția publică de director executiv, și funcția publică cu statut special de ofițer în cadrul IPJ Vaslui. Astfel, Catană Sorinel a încălcat dispozițiile art. 94, alin (1) și (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora “calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit, precum și cu funcțiile de demnitate publică. Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate (…) în cadrul autorităților sau instituțiilor publice. În perioada 15 octombrie 2000 – 15 decembrie 2013, Catană Sorinel a deținut diverse funcții cu statut special în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui. Începând cu data de 1 noiembrie 2012, persoana evaluată deține funcția publică de director Executiv la Poliția Locală Vaslui. Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal sau prin transmiterea unui punct de vedere scris. Catană Sorinel a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul ANI. În plus, Agenția atrage atenția că persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate “este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție de demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”.

Încep procesele în instanță, pe care directorul Catană le pierde rând pe rând

Pe 28 aprilie 2014, Sorinel Catană cheamă în judecată Agenția Națională de Integritate, cu scopul de a anula acel raport de evaluare prin care a fost găsit incompatibil. Printre multele documente pe care le prezintă instanței în favoarea sa, șeful Poliției Locale depune și adresa nr. 282068 din 14.01.2014, a Direcției Generale Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin care, printre altele, i se comunică următoarele: “Având în vedere faptul că la 01.11-2012 ați fost numit în funcția publică de director executiv la Poliția Locală Vaslui, la această dată, raporturile dumneavoastră de serviciu trebuiau să înceteze, în conformitate cu prevederile art. 69 alin (1) lit (e) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului, cu modificările și completările ulteriore. În contextul analizei efectuate la nivelul structurilor umane și juridice ale IPJ Vaslui, conducerea unității a emis Dispoziția șefului IPJ Vaslui, nr. 21763/30.10.2012, prin care v-a suspendat raporturile de serviciu, deși în cuprinsul raportului care a stat la baza acesteia se preciza clar că urmează să fiți numit într-o funcție publică”. Cu alte cuvinte, Ministerul Afacerilor de Interne recunoaște că s-a ajuns în această situație din cauza harababurii de la IPJ Vaslui. De altfel, în ianuarie 2014, Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliției Române vine la Vaslui pentru a cerceta speța Catană. În urma acestui control, comandantul Mihai Carp și șeful de la Resurse Umane sunt sancționați pentru felul cum au luat deciziile în acest caz. Singurul din Consiliul de Conducere al IPJ Vaslui care scapă nesancționat este Radu Valentin, juristul care s-a opus aprobării suspendării lui Sorinel Catană. În data de 23 iunie 2020, după mai bine de șase ani de suspendări și reluări ale cauzei, Curtea de Apel București dă câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate. Directorul Poliției Locale Vaslui face recurs, dosarul ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă imediat după pronunțarea deciziei de către Curtea de Apel București, Catană face o mutare surprinzătoare și atacă la Curtea Constituțională articolul 45 din Legea 360/2002, în baza căruia a fost declarat incompatibil de ANI, invocând buna practică a statutelor polițiștilor naționali din țările Uniunii Europene. În data de 18 octombrie 2022, și Înalta Curte de Casație și Justiție dă câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate, de data aceasta decizia fiind definitivă. În urma acestei hotărâri, Sorinel Catană va trebui să părăsească funcția de director al Poliției Locale Vaslui, singura speranță pentru el rămânând Curtea Constituțională.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

47 COMENTARII

  1. Un adevarat profesionist devotat munci si iubit de o comunitate intreaga. Sper sa se faca dreptate si sa nu pierdem un om care a muncit cu adevarat pentru orasul nostru.

  2. Cică Vasilică vrea la pensionari, iar aceștia se roagă să-i facă un cadou înainte de a ajunge la ei, deja i-au comandat un costum de stejar auriu

  3. La puscarie cu panarama de catana. Ce o sa se faca doamna castana ( brutareasa sefă, urata ca porcu, cu acelasi caracter ca idiotul de barbat su) fara el? 🤣🤣🤣

  4. E clar…nășeala lui nea Pavel si a lui Carp nu a fost de folos!…ca in filme frate, întâi aleg candidatul si după, organizează concurs!… parcă era de trimis in spațiu!..Ce să mai zic, bășinoși din primărie nu sunt in stare sa organizeze o selecție riguroasă de personal.

  5. Frateeee, ca in filmele cu mafioți!….primarul cere de la seful politiei un ofițer!… păi bine mă comuniștilor, voi nu ați înțeles ca nu mai ține cu naseala

  6. Catana a fost dat afara de la ipj vaslui si de la circulatie iasi, de buna poama ce a fost. El nu mai are niciun drept sa profeseze ca militian. Retardatu sa nu uite ca mai are niste plangeri penale. Mars la dat limbi, mosneag decrepit, caci , la asta te pricepi cel mai bine. Esti maestru limbist

  7. Limbistul de catana a fost fugarit de la ipj vaslui, de la circulatie- iasi , de peste tot. Bosorogul la andropauza, catana- retardatul, candva cica a violat, dar l a scos taticu. Acum violeaza doar cu limba si cu degetul, hodorog handicapat ( de asta are si un copil bolnav , iar celalalt nu se stie cum a intrat la Academia de politie- in baza unei lucrari cu care a cazut cu un an in urma- trebuie facut sesizari la organele competente.

  8. Mai devreme sau mai târziu toți vor plăti , timpul le rezolvă pe toate, asa că schimbarea șefului bucuria prostului,mai ales cănd proștii se cred inteligenți.

      • Pleonasm sau nu toti care au ajuns ofiteri si au fost militieni nu au facut decât rău , de acceia Dumnezeu îi face să creadă că ei conduc dar de fapt sunt niste marionete , care au facut în mintea lor politie locală, deși dacă sună din primărie omul de serviciu că are nevoie de patru comunitari săi bată covoarele , asa zisul comandant percutează ca doar e dispozitie de la primar .
        Să nu se cace pe ei că e mai rau ca înainte , acum caută si în gunoi .

  9. Jurista poliției locale Sorina, are firme ilegale pe numele soțului, a otrăvit copii cu mâncarea în școli, mafioți , legea este făcută sa fie încălcată, vorba lui Ciulei Miluta

  10. Blestemul de pe dealul Băhnariului de când lucra baiatu la economic.Trăiască Valeniu și cei care mai sunt în viață din garda veche ca dacă nu erau ei,avea studiile completate la institutul de lângă avicola.Poate sa sesizat ANI și cu ani în urmă ce capodoperă de om a fost.

  11. Vad ca multi comentatori , cu vocabularul lor au un motiv de razbunare , frustrare la adresa unui om care , spre deosebire de altii a mai facut cate ceva la aceasta insitutie .. Greseala lui a fost ca nu si-a consultat un jurist , sau un avocat cu experienta , care sa-i explice ca atat harababura de la IPJ , cat si goana dupa functie , trebuie bine ticluite iar legea trebuie rerspectata .. Inspectorii ANI , care fac astfel de controale nu pot trece cu vederea anumite incompatibilitati , deoarece si ei raspund in fata legii..

    • Daca se făcea concurs pe bune individul asta nu lua în veci asemenea post. E un prost grămadă care nu e bun de absolut nimic
      Dar nah, trăim în rromanica unde aranjamentele cu prosti sunt la ordinea zilei

    • Ce anume bine a facut ? de ce mancati fara subiect si predicat ? zi macar un singur lucru pe care l-a facut bine ca in afara de afaceri, nepotisme la angajări, curvasareala si îmbârligături sa-i mătrășească pe alții n-a făcut nimic altceva

  12. Milițieni obsedați de amenzi, și cum proștii de comunitari nu au creier sug pula șefului săi facă pe plac deși, unii de mici ce sunt nici nu se apleacă gen Balaban care îi linge în cur pe Chelaru, vin sărbătorile.

  13. Blestemele din tinerețe,unul de pe dealul Băhnariului.Cine știe cunoaste,noroc de taticul lui și garda veche că de altfel își completa studiile la avicola.

    • Cand naiba a fost asta șef excelent ? Individul e un obsedat care a băgat numai boarfe habarniste pe acolo, preoteasa aia care acum e șefa de personal e intrata cu examen de simplu agent, pălmaș, talpă, care n-a prestat absolut deloc ca agent, a băgat-o ala direct la șefie, pe alte domenii unde e paralela, numai prostii si tâmpenii a făcut ala pe acolo, si-au dat salarii de șefi cu grupe mari pe acare acum trebuie sa le întoarcă si cate si mai cate.
      Dar la treburile astea nu numai el, Paval e vinovatul principal , politia e a primăriei si era datoria lor sa verifice ce rahaturi fac aia pe acolo

  14. Aviz celor care fac ilegalități și primarii habar nu au, la poliția locală se fac tot felul de abuzuri, ar fi bine dacă și primarii ar pleca odată cu cei care iau pupat în cur.

  15. Să dea tot ce a încasat înapoi, ca de prost ce e, și cuprins de mândrie și funcție a crezut ca va moșteni poliția locală, ei uite copie că, te-ai căcat pe tine degeaba ,PROSTUL NU E PROST DESTUL DACĂ NU E ȘI FUDUL.

  16. Se pare ca toți foștii milițieni care ,,conduc,, poliția locală sunt foști,,arestat-Chelaru Vasilică, hoți Catană Sorinel, și alții care se cred pe viata în funcție, dar uite ca bine faci ,bine găsești de nu ajungi ori la pușcărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.