• peste 3.000 de firme cu datorii ar putea scăpa de penalităti de 20 de miliarde de lei vechi • cu conditia să achite pînă la sfîrsitul anului debite de 197 de miliarde • si celor circa 7.500 de datornici la fondul de sănătate li se pregăteste ceva asemănător • numai că nu-s apărute normele metodologice •
Peste 3.000 de agenti economici nemteni care înregistrează datorii la bugetul de stat pot scăpa de penalităti de circa 20 miliarde de lei vechi. Asta numai cu conditia ca în următoarele trei luni să achite debitele care sînt de circa 10 ori mai mari. „Numărul posibililor beneficiari ai noile norme, care prevăd stergerea accesoriilor fiscale dacă se achită principalul pînă la finele acestui an, este de 3.038. Valoarea debitelor principale la data de 31 august 2011 este de 19.739.662 de lei, pentru care pînă la zi sînt calculate penalităti care depăsesc cu putin două milioane de lei ron (20 miliarde vechi n.r.)“, a declarat Cristina Ionescu, purtător de cuvînt al Directiei de Finante Neamt. Reprezentantii Fiscului trimit deja la datornici notificări prin care le reamintesc facilitătile de care pot beneficia, numai dacă îsi achită debitele pînă cel mai tîrziu la finele acestui an. De altfel, acestea au fost popularizate în rîndul agentilor economici si prin întîlniri care au avut loc între finantisti si patroni pe parcursul lunii trecute. Concret, pentru debitele restante, la început dobînzile sînt mici, de 0,04% dar pentru debitele vechi de 30-60 de zile se ajunge si la dobînzi de 15% din obligatia de bază. Astfel de întîlniri si discutii pe teme fiscale au avut loc la Piatra Neamt, Roman si Tîrgu Neamt, după care s-a trecut la inventarierea celor care au obligatii de plată restante. Cine va avea resurse financiare pentru a face plata trebuie să stie că se vor stinge obligatiile fiscale de la cele mai vechi, către cele mai recente. Acest lucru este important prin faptul că stingîndu-se datoriile mai vechi, nu se mai adaugă accesoriile, care în unele cazuri sînt împovărătoare, chiar imposibil de achitat. Alte noutăti în materie fiscală se referă la firmele cu datorii la stat, dar care au de încasat diverse sume de bani de la autoritătile publice. Legislatia în domeniu prevede că în viitor si cei care au debite la stat ar putea participa la licitatii publice. Dar cu conditia să demontreze că autoritătile au datorii la ei, astfel încît să se poată face o compensare între debitele agentului economic la stat si debitele celui în cauză. Aceasta este o noutate absolută, pentru că pînă acum principala conditie pentru care nu puteai participa la licitatii, erau datoriile la stat, dar nimeni nu-i întreba pe reprezentatii societătilor comerciale dacă nu cumva si institutii publice au datorii către ei.
Datornicii la Sănatate scapă si ei de penalităti
Datornicii la fondul asigurărilor de sănătate au parte de două vesti, una bună si alta rea. Vestea bună constă în faptul că ordonanta Ministerului de Finante referitoare la scutirea de penalităti face referire si la ei. Vestea proastă este că pentru debitorii la Sănătate încă nu există norme metodologice de aplicare a legii, ei fiind o categorie aparte, si deci, nu se pot încă opera scutirile de penalităti. „Recent, au fost publicate în Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a legii referitoare la scutirea de penalităti. Deoarece nicăieri nu se făcea referire si la debitele către fondul de sănătate am cerut lămuriri de la Casa Natională. De acolo ni s-a transmis că s-au interesat si ei la ANAF si au aflat că aceste reglementări se aplică si pentru datornicii nostri numai că urmează să fie publicate niste norme speciale, dat fiind faptul că trebuie operate modificări în programul informatic SIUI ceea ce este destul de complicat. Ni s-a mai spus că aceste norme vor apărea cît mai curînd astfel încît să ne putem apuca de treabă. Partea cea mai proastă este că a rămas foarte putin timp pînă la finele anului iar noi, după ce vom scoate lista cu debitorii va trebui să-i notificăm pe fiecare în parte iar această procedură este de durată. Vestea bună este că se aplică scutirile de penalităti inclusiv pentru debitele din 2006 încoace. Să sperăm că dacă vom încasa sume mai mari la buget, vom primi de anul viitor mai multi bani pentru spitale, medicamente, etc“, a precizat Valerică Frătilă, seful CJAS Neamt. La mijlocul acestui an, în evidentele institutiei nemtene existau circa 7.500 de datornici, care avea restante de plată în valoare totală de peste 50 de miliarde de lei vechi. Mai bine de jumătate din această sumă erau penalitătile, oamenilor fiindu-le aplicate dobînzi încă din 2006, desi ei nu au fost somati pînă anul trecut să-si achite dările. Tocmai din această cauză foarte multi au contestat în instantă aceste penalităti si au cîstigat. Pe de altă parte, există si sute de nemteni care si-au plătit datoriile cu tot cu penalităti iar dacă au făcut-o înainte de 31 august, nu-si mai văd banii înapoi. Dacă au plătit după data de 1 septembrie, pot face o cerere si vor avea sanse să-si recupereze contravaloarea penalitătilor, dar asta după aparitia normelor metodologice ale CNAS.