PROMPȚI… Polițiștii vasluieni au făcut uz de armă, miercuri noaptea, pentru a-l opri pe bărbatul din Protopopești să mai facă și alte victime. Potrivit surselor noastre, primii polițiști care au ajuns la caz sunt doi tineri, intrați de curând în sistem. În ciuda lipsei de experiență, aceștia au dat dovadă de foarte multă stăpânire de sine, reușind să gestioneze o situație deosebit de gravă, cu care alți polițiști nu s-au întâlnit în 30 de ani de carieră. Amenințați cu toporul de bărbatul care tocmai își lăsase părinții într-o baltă de sânge, cei doi agenți au apelat la armele din dotare, trăgând nu mai puțin de 10 gloanțe. Șapte dintre ele au fost foc de avertisment în plan vertical, care însă nu au avut niciun efect asupra agresorului. Neintimidat de focurile trase, acesta s-a îndreaptat spre polițiști având un topor în mână, moment în care agenții au fost nevoiți să tragă spre el. Din cele trei gloanțe, două l-au nimenit pe Lică Homoranu, unul în picior, celălalt în zona toracică. Rănit, bărbatul din Protopopești a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital, însă pe drum a făcut ravagii și în salvare, echipajul medical fiind nevoit să oprească autospeciala și să solicite sprijinul luptătorilor de la Serviciul de Acțiuni Speciale.
În ultimele luni, imaginea Poliției Române a avut foarte mult de suferit din cauza intervențiilor șovăielnice a unor polițiști. Ne amintim de cazul șoferului din București, care nu s-a conformat indicațiilor agenților de la Rutieră și a demarat în trombă pe străzile Capitalei, riscând să lovească mai mulți pietoni. Ne amintim și de cazul de la Suceava, unde un bătrân în vârstă de 86 de ani a fost înjunghiat mortal de nepotul său. Agresorul a atacat și pe unul dintre polițiștii alocați la caz. Agentul a reușit să pareze lovitura de cuțit, dar a fost tăiat pe obraz. Pentru a nu lăsa conflictul să escaladeze, cei doi agenți l-au împușcat de mai multe ori în picioare pe tânărul agresor.
Caz aproape tras la indigo la Protopopești
Incidentul din această săptămână, din comuna Tăcuta, se aseamănă foarte mult cu cel de la Suceava. În ambele cazuri, agresorii și-au revărsat furia pe rudele apropiate apoi s-au îndreptat spre oamenii legii, în ambele cazuri s-au folosit arme albe, în ambele cazuri polițiștii au fost nevoiți să tragă focuri de armă. În cazul de la Suceava, această măsura a fost luată prea târziu, ceea ce a făcut ca unul dintre polițiști să fie tăiat cu cuțitul pe față. În cazul de la Protopopești, folosirea armamentului din dotare s-a făcut ca la carte, astfel că scandalul a fost aplanat și nicio altă persoană nu a mai avut de suferit. În ediția de ieri a ziarului Vremea Nouă am prezentat incidentul văzut prin ochii ambulanțierului care a sosit primul la Protopopești. Salvarea a fost solicitată de tatăl bărbatului agresor, pe motiv că pe fiul său îl doare foarte tare capul. Iată ce declara angajatul SAJ imediat după scandalul din comuna Tăcuta. „Inițial s-a făcut solicitare pentru criză epileptică. Am sunat înainte să aflăm unde se află casa respectivă, iar pe fundal am auzit un domn folosind cuvinte jignitoare. După ce am ajuns la fața locului, pacientul nu a vrut să iasă din casă. Într-un final a ieșit însoțit de tatăl lui. Avea o privire tulbure, eu n-am mai văzut așa ceva până acum. S-a așezat pe scaun în ambulanță, pentru a-i putea lua tensiunea. La un moment dat, a rupt totul, aparate, fire, tensiometru. A zis că el se duce să aducă cuțitul. A intrat în ogradă, a pus mâna pe un par, moment în care eu am tras salvarea la vreo 20 de metri mai în față. El a venit spre noi cu un cuțit, avea o lamă la 10-15 centimetri. Când l-am văzut că se îndreaptă spre ambulanță, am pornit motorul și am plecat. Asistenta cu care am fost la caz a sunat la poliție. După ce a ajuns echipajul de poliție, ne-am făcut curaj și am intrat în casă. Acolo totul era vraiște. În primă fază l-am găsit pe tatăl bărbatului lovit în zona capului și horcăind într-o baltă de sânge. Într-o altă încăpere, am găsit-o pe mama bărbatului, și ea lovită în zona capului. Ne-am uitat cu atenție, alte traume pe corp nu mai aveau. Văzând un asemenea tablou în fața ochilor, am rugat polițiștii să se asigure că agresorul nu va reveni în casă. Polițiștii au făcut câteva ture împrejurul casei, iar la scurt timp au venit doi copii, probabil vecini, care ne-au spus că bărbatul agresor e plecat la vreo 3-4 case depărtare. Ușile fiind deschise, am auzit cum polițiștii strigau după el “stai”, apoi s-au auzit mai multe împușcături. La vreo 5-10 minute, polițiștii au revenit la noi să ne roage să acordăm primul ajutor și agresorului pentru că tocmai îl împușcaseră. Bărbatul avea o plagă prin împușcare la picior și una la nivelul toracelui”, afirma ambulanțierul după incidentul de la Protopopești.
Șapte gloanțe trase în aer, degeaba
Redactorii ziarului Vremea Nouă au aflat și ce s-a întâmplat după ce cei doi polițiști au pornit pe urma agresorului. Urmați îndeaproape cei doi copii, agenții l-au localizat pe Lică Homoranu pe drumul public, la o distanță de câteva sute de metri de casa lui. Agenții l-au somat verbal, de mai multe ori, să se oprească, însă acesta nu s-a conformat. Ba mai mult, având un topor în mână, bărbatul a început să se îndrepte spre cei doi polițiști, moment în care agenții au tras nu mai puțin de șapte focuri în plan vertical. Cu cei doi copii în spatele lor și văzând că agresorul aleargă spre ei, cei doi polițiști au început să tragă în plan orizontal, în direcția lui. Trei focuri de armă au fost trase, dintre care două și-au atins țința. Un glonț s-a oprit în piciorul bărbatului, celălalt i-a străpuns zona toracică, punându-l la pământ. Unul dintre agenți a rămas lângă agresor, în timp ce colegul său a mers la echipajul medical care se afla în casa familiei Homoranu, pentru a-i solicita sprijinul. Bărbatul a primit primele îngrijiri medicale, apoi a fost urcat în ambulanță și transportat la spital. Crezând că scandalagiul nu mai are putere să facă vreun rău, echipajul medical nu a mai solicitat escortă din partea poliției, însă pe drum, agresorul și-a revenit parcă din morți și a devastat tot ce era în interiorul ambulanței. De frică, șoferul salvării a tras autospeciala pe dreapta și a solicitat ajutorul Poliției, care a trimis la fața locului luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale. Pentru a nu pune în pericol și personalul Spitalului Județean, medicii unității sanitare au decis să îl sedeze pe Lică Homoranu, transferându-l apoi la un spital din Iași.
Posturile de poliție, închise după ora 16:00, satele rămân la mâna infractorilor și persoanelor cu probleme psihice
Rudele bărbatului agresor spun că această tragedie putea fi evitată dacă polițiștii interveneau mai repede la caz. Acestea afirmă că din momentul când echipajul medical a fugit, speriat fiind de amenințările lui Lică, și până la sosirea polițiștilor, a trecut mai bine de jumătate de oră, perioadă în care bărbatul și-a lovit ambii părinți cu toporul în zona capului. Nemulțumirile acestor oameni sunt cât se poate de îndreptățite. Cu siguranță această tragedie nu ar mai fi avut loc dacă posturile de poliție din mediul rural n-ar funcționa precum magazinele, cu program de la 8:00 la 16:00. Vremurile când la postul de poliție din comună găseai tot timpul pe cineva s-au dus, iar azi, satele par a fi lăsate de izbeliște. În prezent, s-a ajuns în situația ca polițiștii din Văleni să acționeze pe raza comunei Tăcuta, cei de la Pușcași să se deplaseze la Gârceni, iar agenții de la Zorleni să răspundă apelurilor de la Băcani. Aceste distanțe pe care polițiștii sunt nevoiți să le parcurgă pentru a interveni la cazuri sunt ca o mană cerească pentru infractorii și persoanele cu probleme psihice, care astfel își pot duce planurile la bun sfârșit, așa cum s-a întâmplat la Tăcuta. Astfel, România plătește tribut scump deciziei de demilitarizare a Poliției, care s-a făcut în 2002, și care a fost una dintre condițiile obligatorii ale aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Această decizie a fost luată pentru respectarea legislației și a principiilor europeane, care nu permit cercetarea penală a cetățenilor de către militari! Confruntându-se cu un număr tot mai mare de infracțiuni în mediul rural, mai mulți miniștri de Interne au luat în calcul, în ultimii ani, remitalizarea Poliției, însă s-au lovit de refuzul categoric al sidicatelor polițiștilor.
La un deficit de cadre declarat de 20%, lumea se gândește că nu e nimic foarte grav. Dacă cineva ar dori să spună și adevărul, ar lovi puternic în siguranța tuturor.
Dacă acum 20 de ani erau câteva structuri ale poliției, acum numărul acestora s-a dublat. Foarte corect, diversificarea infracționalității a explodat. Dar, această dublare de structuri nu a venit cu angajați noi, ci au fost luați milițienii de la structurile existente.
Deficitul real de cadre este de 50%. Cei 50% existenți sunt foarte tineri și lipsiți de experiență. Așteptările de la aceștia sunt minime.
Situația generală este praf dar, așa s-a vrut, o instituție slabă pentru a nu deranja corupția. Populația s-a bucurat, infractorii s-au bucurat. Rezultatul final este resimțit și va fi resimțit puternic în următorii ani.
Dacă acum 20 de ani erau in oraș 20 de patrule pe schimb, acum este doar una! În zona rurală este tot o patrulă la 10 comune.
Așa a vrut poporul, așa va fi. Mult mai mult decât imaginea instituției, va suferi populația.
Succes la butonat pe facebook, la asta suntem cei mai buni!
Nu are treaba demilitarizarea Politiei cu incapacitatea lor de a interveni. In acelasi timp, nu e normal ca sectiile de Politie sa functioneze de la 8 la 16. Ar trebui ca politistii sa lucreze in ture, ori in 3 schimburi de cate 8 ore, ori 12/24 – 12/48. Nu ii platim sa ne apere doar 8 ore pe zi… Iar pentru a lucra astfel nu trebuie, neapărat, sa fie militari. Pot sa o faca, foarte bine, si in calitate de serviciu civil, sau „functionari publici cu statut special” – cum mai sunt numiti. Daca politistii de la Frontiera pot sa o faca, nu vad de ce n-ar putea s-o faca si cei de la Ordine Publica. Doar ca trebuie sa se si vrea.
Cât despre anchetarea civililor de catre militari, asta nu e ceva aberant in România, unde se poate orice. Avem exemplul (prost) al SRI din perioada Kovesi cand, in mod complet ilegal si aberant, o multime de civili au fost anchetati de personalul MILITAR al SRI, ca in comunism.
Nu mai comenta daca habar n-ai! la posturile de politie se lucreaza in 3 schimburi 06-14, 14-22 si 22-06. Problema e ca o patrula (un echipaj) asigura interventiile 112 pe mai multe comune iar la schimbul 3 este o singura patrula pe toata sectia (formata chiar si din 15 comune). Nu e ca politistii nu vor sa lucreze ci ca, sunt foarte putini.
La UNELE pposturi de poilitie, vrei sa spui,probabil. Ca la foarte putine se asigura permanenta.
Nu cetateanul face organigrama institutiei voastre!! Voi o faceti. Doar ca voi, toti, vreti sa fiti la oras, sa nu va murdariti pantofii. Cine va impiedica sa mutati din puzderia de pilosi frecatori de menta de la IPJ si de la PMV la sate? Ca, atat timp cat, in Vaslui, exista si Politie Locala, nu se mai justifica existenta lor. Numai la departamentul de Logistica aveti mai multi agenti decat in toate celelalte departamente, ca sa pazeasca benzina Politiei, sa nu o fure… altii 🙂 , ca acolo e caldut si profitabil. De ce nu-i puneti la munca pe aia? Ca nu vrea sefu’, ca-s „baieti buni”? 😉 Asta,in timp ce, din cauza gurilor prea multe de hranit la Logistica si in structurile de comanda, la posturile rurale nu mai ajung nici macar coli de hartie sa-si scrie agentii rapoartele.
Dar, in fine, nu asta era scopul raspunsului, ci faptul ca nu e nevoie sa fiti militari ca sa va faceti treaba. Ce, daca ati fi militari v-ati mai inmulti? Cum anume, prin diviziune mitotica, meiotica? 🙂
Eu, daca as fi seful vostru, as lansa o „campanie de infomare” in randul agentilor, intitulata „Hai sa zgaltaim masina!” 🙂 cu mesajul: „Fetele de la tara sunt mai frumoase si mai active decat lesinatele fitoase de la oras” 🙂 Sa vezi atunci cum toti tinerii agenti imberbi, cu unghii date cu lac, sprancene pensate si sunca de doua palme pe burta, vor dori posturi in sate 🙂 Un singur impediment ar exista: va trebui sa le asigurati locuinta cu oglinda si metru de croitorie, sa-si poata numara ridurile si masura grasimea de pe bicepsi 🙂
,,Vremea Noua”,voi mai mult dezinformati opinia publica si mai putin o informati.In general articolele voastre sunt scrise in mod tendentios.de catre indivizi care nu au legatura cu presa.Va dati si voi cu parerea ca e de vina ,,demilitarizarea Politiei din 2002″facuta la cererea UE,.adica tapul ispasitor e UE si nu idiotii de politicieni analfabeti ajunsi in fruntea MAI.Exemple:Traian Igas,Carmen Dan,actualul BODE.Chiar si dupa 2002 Politia si-a facut treaba bine in mediul rural,dar interventiile prostesti,dar si cele cu interes din partea politicienilor nostri au slabit autoritatea Politiei Romane.
Voi tot trageti cu demilitarizarea,dar sa mu uitam ca asta vor politicienii,militarizarea institutiei pentu a o pune la cheremul lor,iar voi ziaristii de doi lei,induceti in eroare opinia publica.
Cauze care fac ca actul politienesc sa fie mai slab in aceste vremuri sunt:
-salarizarea proasta a politistilor,in mod special a celor din operativ,nu a celor din birouri
-lipsa personalului(s-au angajat doamne,domnisoare care plimba hartii prin birouri)
-stirbirea autoritatii politiei prin legi facute de politicieni corupti,analfabeti
-lipsa dotarilor materiale necesare activitatii politienesti
Sunt mai multe cauze,dar las si pe altii sa se exprime.
Omul de rand citeste aberatiile scrise in Vremea Noua si spune ca asa o fi,dar realitatea e mai crunta.Politicienii sa nu mai numeasca in fruntea institutiilor de ordine si siguranta publica toti analfabetii
Nu știu cine pe cine manipulează, cine pe cine minte, dar eu n-am cum sa nu ma întreb care era deznodământul cazului asta dacă în noaptea aia, la postul de poliție din Tăcuta era un polițist de serviciu? Polițistul ala ajungea la caz înaintea ambulantei, cel mai probabil îl cunoștea pe agresor, știa cum să-l ia, cum să-i vorbească…. Zic și eu…
De lipsa educatiei politistilor nu vorbesti? De lene, de coruptie, de marlanie, de prostie, de lipsa standardelor, de angajarea pe baza de sacosa sau plic, de inhaitarea cu hotii, cu pestii, cu talharii, cu carderii (vezi Bârlad) pentru un trai mai bun etc. Ca-i plin la marginea Vasluiului de vile ale politistilor, facute „din salariu”, iar paturile prostituatelor din Vaslui sunt pline de gabori care le viziteaza gratis, ca-s „in exercitiul misiunii” 😁. Vrei sa mergem la Alex&Geo sa intrebam fetițili? 😉
De unde politisti la posturi? Ca sa asiguri prezenta mereu, ai nevoie de 10 politisti la fiecare post de politie. Politistii vor sa-si faca treaba, sistemul nu vrea. Vin vremuri si mai grele pentru societatea civila, din pacate. Este drept si corect sa apelezi la politie si sa fii ajutat, dar politistii sunt putini, extrem de putini.
S-au facut sectiile de politie rurala, dar schema de personal nu s-a marit. Practic s-au luat oameni de la posturi pentru aparatul sectiei. Ganditi-va ca un politist dintr-o comuna merge in alta comuna situata la 40 km. Ce stie dansul despre situatia operativa de acolo? Cunoaste el strazile astfel incat sa fie prompt?
La ordine publica urban, s-a facut politia de proximitate, cu oameni luati din strada, de la patrula. La fel 2 patrule la un oras ca Vasluiul care sa intervina la apeluri, nu mai punem ca au si alte linii de munca.
Agentii aia de care vorbiti voi ca l-au impuscat pe asta au salariul de functie de 600 de lei.
In schimb, toate femeile incadrate in sistem, mare parte din sursa externa si-au gasit locuri caldute in birouri, si nu ca sa lucreze in dosare penale.
S-a facut politia animalelor si a ghiozdanelor in timp ce hotii isi fac treaba nestingheriti. Cine sa-i prinda? Structurile de judiciar sunt moașe comunale, fac de toate.
Sunt deacord cu tine cu o exceptie, afirmatia referitoare la femei. Este adevarat ca prin inspectorat sunt multi lucratori care ocupa posturi neoperative (atat barbati cat si femei) dar, exista femei care lucreaza la op (urban si rural), rutiera, judiciar, se expun riscurilor lucrand cot la cot cu barbatii, si isi fac treaba bine. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problema este cea a legilor proaste si a lipsei de personal.
Sper ca titlul e ironic:)))) 40 de minute de la apelul 112
Jurnalisti mai dezinformati si mai prosti ca la Vremea noua sunt imposibil de gasit
jurnalisti ? aia au scoala ..astia nu