spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Campanie națională pentru asigurarea protecției angajaților împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni

- Advertisement -
DISCUȚII… Inspctorii de muncă vasluieni au purtat discuții cu angajatorii privind obligațiile ce le revin atunci când angajații sunt expuși la agenți cancerigeni sau mutageni

INFORMARE… Statisticile alarmane privind numărul mare de îmbolnăviri de cancer provocate de expunerea angajaților la agenți cancerigeni sau patogeni, au determinat autoritățile europene să gândească noi măsuri care să ducă la scăderea numărului de cazuri de cancer profesional. De asemenea, în luna noiembrie, la nivel național, s-a desfășurat o campanie privind prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de agenți cancerigeni prezenți la locul de muncă, dar și creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile legale de expunerea la astfel de agenți, la locul de muncă. La nivelul județului Vaslui, Inspectoratul Teritorial de Muncă a organizat întâlniri cu lucrători desemnați, lucrători și reprezentanți ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă, reprezentanți ai asiguratorului si a partenerilor sociali. În cadrul întâlnirilor au fost prezentate cerințele de securitate și sănătate în muncă pentru evitarea unor astfel de îmbolnăviri.

Cancerul profesional constituie una dintre cele mai mari probleme de sănătate de la locurile de muncă din Europa și din întreaga lume. Conform informațiilor de pe site-ul Agenției Europene pentru securitate și sănătate în muncă, se estimează că, în 2015, acesta a stat la baza a 53% din totalul deceselor asociate muncii înregistrate în Uniunea Europeană și în alte țări dezvoltate. Potrivit Foii de parcurs privind agenții cancerigeni din 2016, UE înregistrează în fiecare an aproximativ 120.000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenți cancerigeni la locul de muncă, ducând la aproximativ 80.000 de decese anual. Aceste statistici alarmante au dus la adoptarea de măsuri. În 2017, Comisia Europeană s-a angajat să protejeze lucrătorii de cancerul profesional printr-o inițiativă privind securitatea și sănătatea în muncă. Acest lucru s-a obținut parțial prin revizuirea repetată a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni, stabilindu-se noi limite de expunere pentru substanțe chimice cancerigene frecvente la locurile de muncă din cadrul Uniunii Europene, pe baza noilor date științifice existente. Unele tipuri de cancer legate de muncă (de exemplu, cancer pulmonar și mezoteliom) au o rată ridicată a mortalității. Boala este în general asociată cu un debut rapid al dizabilității și un grad ridicat de suferință. În luna martie 2021, Comisia Europeană a lansat Planul Europei de combatere a cancerului, inițiativă care vizează reducerea poverii cancerului pentru pacienți, familiile lor și sistemele de sănătate, abordând inegalitățile legate de cancer între statele membre și în interiorul acestora. În cadrul acestui plan, o atenție deosebită este acordată cancerelor profesionale, fiind necesară reducerea expunerii la substanțe periculoase la locurile de muncă și îmbunătățirea siguranței produselor pentru utilizatorii profesionali. De asemenea, noul Cadru strategic de securitate și sănătate în muncă 2021-2027 stabilește angajamente puternice pentru reducerea expunerii profesionale la substanțe chimice. Evaluarea riscurilor constituie fundamentul legislației în vigoare și o obligație legală pentru toți angajatorii în cazul în care, la locurile de muncă, sunt prezente substanțe periculoase. Agenții cancerigeni și mutageni la care se pot expune salariații la locurile de muncă sunt: Tricloretilenă, Azbest, Benzen, Compusi de crom, Hexaclorbenzen, Hidrocarburi policiclice aromatice, Fibre ceramice.

Activitate de prevenire desfășurată și de către ITM Vaslui

ÎIn luna noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a organizat întâlniri cu lucrători desemnați, lucrători și reprezentanți ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă, reprezentanți ai asiguratorului si a partenerilor sociali. În cadrul întâlnirilor au fost prezentate următoarele cerințe de securitate și sănătate în muncă: tinerii nu trebuie să lucreze în condiții care îi expun la substanțe cancerigene, angajatorii trebuie să evalueze atât riscurile, cât și efectele posibile pentru lucrătoare în cazul sarcinii sau alăptării și să ia măsurile adecvate. Expunerea lucrătorilor trebuie evitată prin implementarea de măsuri de către angajatori, respectând ierarhia măsurilor de prevenire. De asemenea, angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru ca lucrătorii să primească o instruire suficientă și adecvată, în special referitor la riscurile potențiale pentru sănătate, inclusiv riscurile suplimentare cauzate de consumul de tutun, măsurile care trebuie luate pentru prevenirea expunerii sau cerințele de igienă. În plus, angajatorul trebuie să informeze lucrătorii cu privire la instalațiile și recipientele lor auxiliare care conțin agenți cancerigeni sau mutageni, să se asigure că toate aceste recipiente, ambalaje și instalații să fie etichetate clar și lizibil și să expună semnele de avertizare în mod cât mai vizibil. Măsurile pentru supravegherea medicală a lucrătorilor se asigură de către angajator astfel încât fiecare lucrător care desfășoară activități cu risc pentru securitatea și/sau sănătatea sa la locul de muncă să fie supus unei supravegheri medicale înainte de expunere, apoi la intervale regulate în timpul expunerii și după încheierea acesteia. Dacă un lucrător este suspectat de manifestări clinice ca urmare a expunerii la agenți cancerigeni, medicul de medicina muncii poate solicita ca și alți lucrători care au suferit o expunere similară să facă obiectul unei supravegheri medicale, iar riscul de expunere trebuie reevaluat. De asemenea, lucrătorii trebuie să aibă acces la rezultatele personale ale supravegherii medicale și să primească informații și recomandări despre supravegherea medicală de care pot beneficia după încheierea expunerii. Lucrătorii sau angajatorul pot solicita o revizuire a rezultatelor supravegherii medicale. Mai mult, angajatorii trebuie să păstreze o listă a lucrătorilor expuși și să acorde acces la date persoanelor autorizate (medici, autorități, lucrători și reprezentanți). Listele trebuie păstrate cel puțin 40 de ani după terminarea expunerii și transferate autorităților competente în cazul în care societatea își încetează existența.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.