• avocată în SUA, Berta Helbing Schweinberger face voluntariat timp de doi ani la Colegiul National „Calistrat Hogas“ • născută în Germania si mutată de mai bine de 40 de ani în America, ea se bucură de frumusetea Pietrei si a copiilor de aici, după o experientă în Ucraina • spre deosebire de vecinii ucraineni, care n-au strălucit la engleză, elevii români sînt mult peste nivelul asteptărilor, este de părere reprezentanta Corpului Păcii •
Corpul profesoral al Colegiului National „Calistrat Hogas“ are din această toamnă un membru special, reprezentat de Berta Helbing Schweinberger, profesoara de limbă engleză si cultură si civilizatie, ajunsă la Piatra Neamt pentru că apartine Asociatiei Corpul Păcii, care îsi trimite reprezentantii în lume, pentru a sprijini diverse tipuri de programe. În cazul „Hogasului“, voluntara a venit să predea limba engleză. Unitatea nu se află la prima experientă de acest gen, astfel de voluntari trecîndu-i pragul si în anii anteriori. De această dată însă lucrurile stau altfel, si asta pentru că Berta, asa cum îi spun copiii, este pensionară, ea avînd în spate o carieră de avocat american. Dar cu multi ani în urmă a aderat la asociatia care sustine voluntariatul si de pe vremea studentiei a acceptat îndemnul lansat de presedintele John F. Kennedy, pentru promovarea păcii si a prieteniei. Peste 180.000 de americani au lucrat în cadrul Corpului Păcii în 134 de tări si peste 1.000 dintre ei au ajuns în România, începînd cu anul 1991, la cererea Guvernului român.
Combinatie de idealism si curiozitate
Dialogul cu profesoara Berta Helbing Schweinberger este unul foarte lejer, experienta vastă în a lucra cu oamenii făcînd-o extrem de deschisă la discutii. Directorul adjunct al Colegiului „Hogas“, profesorul de engleză Florin Irimia, este cel care asigură traducerea, avînd de făcut asta în dese rînduri, inclusiv cînd trebuie asigurat dialogul între Berta si colegii din cancelarie. La ore, voluntarei îi este mai simplu, pentru că se întelege cu elevii foarte bine. Si la fel spun si ei, spre satisfactia dăscălitei, care comparîndu-i cu elevii ucraineni, în mijlocul cărora a stat doi ani, sustine despre ai nostri că sînt foarte bine pregătiti. Cît va trăi pe plaiuri românesti, Berta nu va părăsi tara, dar are în plan să călătorească, să viziteze persoanele pe care le-a cunoscut de cîteva luni de cînd a intrat în România. Înainte de a ajunge la Piatra Neamt, avocata din SUA, născută în Germania, a frecventat pret de cîteva săptămîni, un curs de limba română intensiv. „Cei mai multi voluntari din Corpul Păcii sînt tineri, au în jur de 20 de ani. Eu sînt o exceptie, dar îmi place ce fac. E o combinatie de idealism si curiozitate în cazul meu. Sînt dornică să intru în contact cu alte culturi ale tărilor si am dorinta de a putea fi de folos, de a returna societătii ceea ce am primit eu de la ea, în timp. Organizatia pe care o reprezint sprijină tările în curs de dezvoltare si urmăreste să dezvolte niste abilităti si să facă în SUA cunoscute aceste tări în care ajungem noi. Se urmăreste realizarea unui schimb între cultura americană, adusă de voluntari, si cultura de aici. Stiam foarte putine despre România cînd am venit aici. Stiam că se vorbeste o limbă latină si speram să fie mai usoară decît rusa, pe care am auzit-o cît am stat doi ani în Ucraina. Stiu să spun deja cîteva cuvinte, precum piată, bună dimineata, mă cheamă Berta, ce mai faci si am să mai învăt! Sînt foarte mirată de cît de buni sînt copiii si ce nivel de cunostinte de engleză au, inclusiv cei de la clasele de gimnaziu! Mă gîndeam cînd stiam că voi merge la cei mai mici – «Ce mă fac eu cu ei, cum mă voi întelege?». Dar e foarte bine! Desigur, există diferente între elevi, dar minimale. Per ansamblu, sînt foarte bine pregătiti. Sînt la un nivel mult mai înalt decît cei din Ucraina. Nu pot generaliza la nivel de tară, dar aici mă aflu într-o scoală foarte bună. Si cînd spun asta mă refer si la colegi, care mă sprijină si sînt foarte drăguti cu mine“, a povestit Berta Helbing Schweinberger.
„Îmi place peisajul, îmi plac oamenii locului, îmi place ospitalitatea lor“
Avocata provine dintr-o familie cu cinci fete, ea fiind cea mai mică, motiv pentru care nu speră că va avea rude în vizită pe perioada sederii la Piatra Neamt. Cînd vine vorba despre oras, americanca are doar cuvinte de laudă la adresa zonei noastre: „Îmi place peisajul de aici. Îmi plac oamenii locului, îmi place ospitalitatea lor, îmi place scoala pentru că este foarte bine dotată. Chiar mă simt grozav! Îmi place să mănînc sarmale si orice mîncare cu varză, si mănînc chiar si mămăligă, asa mai cu limită, că totusi e cam mult pentru mine“. Cînd nu are ore la „Hogas“, Berta merge la Biblioteca Judeteană „G.T. Kirileanu“, unde coordonează un club, iar cu elevii dornici de a învăta germană se întîlneste la liceu. Are în plan ca în perioada următoare să meargă la Roman, pentru a-i învăta pe copii engleza si acelasi lucru îl va face si la Roznov, în cadrul unui proiect cu UNICEF. Cei doi directori ai Colegiului „Hogas“ – profesorii Maria Lupu si Florin Irimia – sînt de părere că prin venirea voluntarei în liceu copiii au doar de cîstigat, pentru că lucrează cu un vorbitor de primă mînă în ale limbii străine. „Este un cîstig pentru elevi, pentru că lucrează cu o persoană cu care nu ajunge oricine să colaboreze. Le-am promis copiilor că va veni un voluntar de la Corpul Păcii si ne-am tinut de cuvînt. Ne bucurăm de sustinerea Asociatiei părintilor, care si-a manifestat disponibilitatea de a suporta contravaloarea chiriei apartamentului în care stă noua noastră colegă“, a spus directorul Florin Irimia.
La o lună de la începerea cursurilor, americanca, născută în Germania, încă nu a pus nici o notă. Dar o va face în scurt timp si emite mesajul că va da dovadă de extrem de mult realism în notare si că va sustine ideea dreptătii, ceea ce a căutat toată viata.