DEMERSURI… Dupã o serie de eforturi comune ale institutiilor din România si Republica Moldova, în sensul combaterii contrabandei cu tigãri, iatã cã cele mai recente cifre aratã cã acestea au dat rezultate. Ieri, în vama Albita, reprezentanti ai Politiei de Frontierã, ai Vãmilor de pe ambele maluri de Prut, ai Politiei nationale, dar si reprezentanti ai JTI au lansat campania „Contrabanda e boalã grea”, eveniment derulat simultan în România si Republica Moldova, în care au vorbit despre rezultatele de pânã acum în acest domeniu, dar si despre strategia comunã pentru viitor. Noutatea a fost cã în cursul anului 2021, nivelul mediu al comertului ilegal în România s-a mentinut sub 10%, mai exact 8,7%, ceea ce este îmbucurãtor. Regiunea de nord-est a tãrii însã rãmâne în continuare preferatã de traficantii de tigãri.
„Conform ultimului studiu Novel, contrabanda cu tigarete se situa la nivel national în luna iulie la 6,1%, cel mai mic procent începând din 2008, anul în care am demarat cercetarea pietei negre. În ultimii doi ani, nivelul mediu al comertului ilegal s-a mentinut redus, sub 10%, mai precis în 2020 la 9,4%, iar în 2021 la 8,7%. Cu toate acestea, regiunea de nord-est a continuat sã fie cea mai afectatã de comertul ilegal. În 2021, media contrabandei în zona de nord-est a fost de 23,3%, cu 1,3 p.p. mai mult fatã de 2020, iar în iulie 2022 se situa la 13,3%, cea mai mare comparativ cu restul regiunilor tãrii”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
„Începând cu 2019, piata ilicitã de tigarete din România este în continuã scãdere, în 2021 fiind al doilea an consecutiv când se situeazã sub pragul de 10%”
„Combaterea contrabandei cu produse din tutun constituie unul din principalele obiective ale Autoritãtii Vamale Române. Începând cu 2019, piata ilicitã de tigarete din România este în continuã scãdere, în 2021 fiind al doilea an consecutiv când se situeazã sub pragul de 10%, media estimatã în U.E. Acest nivel scãzut este reflectat în cresterea încasãrilor: în 2021, companiile de tutun au virat la bugetul de stat peste 19,8 miliarde lei, în crestere cu 13% fatã de 2020. Comertul ilegal cu produse din tutun este un fenomen complex, care poate fi combãtut doar prin colaborare inter-institutionalã si parteneriat cu mediul privat. (…) Având în vedere rezultatele înregistrate de cãtre structurile de control ale autoritãtii vamale în primele nouã luni ale anului 2022 – 10,42 milioane tigarete si peste 27 tone tutun de narghilea, confiscate – avem încredere cã vom reusi ca pe parcursul anului 2022 sã mentinem nivelul mediu al pietei ilicite de tigarete la minimul istoric de circa 8%”, a declarat Marcel Simion Mutescu, director general Directia generalã managementul riscului si investigatii vamale, din cadrul Autoritãtii Vamale Române. „Aceste cifre prezentate pot confirma, dacã mai era nevoie, nivelul de implicare si profesionalism al Politiei de Frontierã Române si pot fi interpretate, într-un context mai larg, ca o garantie în procesul de integrare a României în Spatiul Schengen”, a fost de pãrere comisar sef dr. Valeriu Bodoga, din cadrul Politiei de Frontierã Române.
JTI a virat anul trecut la buget circa 5,6 miliarde de lei, cu 14% mai mult decât în 2020
„Scãderea contrabandei înseamnã cresterea vânzãrilor de pe piata legalã si implicit a sumelor pe care le plãtim statului. JTI a virat anul trecut la buget circa 5,6 miliarde de lei, cu 14% mai mult decât în 2020. Suma reprezintã 80% din cifra de afaceri si cuprinde accize, TVA, impozite si alte taxe. Sperãm ca si în 2022 sã putem raporta contributii în crestere, datoritã calendarelor de majorare a accizelor pe cinci ani adoptate recent, care vor constitui baza pozitiei de tarã a României în negocierile de la Bruxelles pe marginea viitoarei Directive privind taxarea tutunului”, a precizat Gilda Lazãr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova si Bulgaria.