spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dosarul vameșilor, în impas! Inculpații cer rejudecarea faptelor, magistrații vor pronunțarea!

- Advertisement -
ÎN AȘTEPTARE… Cererea vameșilor de rejudecare a dosarului a fost respinsă de instanță.

LA FINAL… Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție din județul Vaslui, cel al vameșilor din Albița, a ajuns, în sfârșit, la final. După aproximativ 9 ani, statul își arată forța și lasă dosarul în pronunțare pentru luna septembrie. În tot acest timp, vameșii inculpați au cerut repunerea pe rol a dosarului în speranța că, odată acceptată cererea lor, procesul va demonstra că, de fapt, sunt nevinovați și vor putea beneficia, la final, de compensații și pensii. De cealaltă parte, judecătorii iau în calcul prescripția în condițiile în care o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat dacă sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise.

După mai bine de 9 ani de judecată, statul își arată în sfârșit mușchii și decide pronunțarea în dosarul vameșilor acuzați de corupție și trimiși în judecată încă din 2013. Magistrații au decis să-și spună ultimul cuvânt la jumătatea lunii septembrie și este luată în calcul varianta prescripției faptelor. În tot acest timp, vameșii inculpați în dosar au cerut repunerea pe rol a dosarului penal în speranța că, odată acceptată cererea lor, ar putea fi scoși nevinovați. În aceste condiții, vameșii s-ar putea îndrepta împotriva statului și să ceară compensații. În schimb, magistrații au decis să respingă cererea formulată și să amâne pronunțarea pentru luna octombrie. Conform unor surse judiciare, o sentință în acest dosar ar fi imposibil de dat în condițiile în care sunt respectate deciziile Curții Constituționale de egalitate. În plus, ar fi un caz unic în istorie ca un judecător să se pronunțe cu o pedeapsă asupra unor fapte prescrise. Reamintim că, în 2013, DNA Iași, prin vocea procurorului Emilian Eva, reușește să dea o nouă lovitură puternică de imagine pentru cel mai mare punct de trecere a frontierei de stat de pe granita de est a UE, Vama Albita: 17 din cei 68 de vameși au fost arestați preventiv, pentru luare de mită și, într-un caz, trafic de influență. Procurorii DNA, după luni bune de strâns probe, a reușit să convingă judecătorii, cel puțin în faza propunerii de arestare preventivă, că vameșii de la Albița obișnuiau să ia mită de la cei care tranzitează cu diferite mărfuri acest punct vamal. Situația rușinoasă vine după ce, în 2011, nu mai puțin de 47 de polițiști de frontieră au fost „săltați” cu mascați pentru același gen de infracțiune și au petrecut câteva luni în arest preventiv. Arestarea vameșilor nu a luat pe nimeni prin suprindere astfel că mulți erau pregătiți de moment, aparținătorii venind din timp pe holurile Tribunalului cu schimburile necesare unei șederi prelungite.

Dosar „beton” prezentat în fața judecătorilor

Așa cum au afirmat la acea vreme chiar și avocații inculpaților, probele din dosar au fost „foarte tari”, clare și greu de combătut. S-a aflat cu acest prilej faptul că omul-cheie din probatoriul anchetatorilor a fost un cetățean moldovean, Igor Feodorov, care lucra sub acoperire, apărând în fața vameșilor ca un transportator obișnuit. El însă avea nu doar aparatură pe el, ci și tactică deosebită în a-i face pe vameșii noștri să afirme răspicat, asa cum reieșea de pe înregistrări, că vor sau sunt de acord să primească mită. Sumele nu erau foarte mari, dar se pare că judecătorii nu au fost interesați de acest aspect, ci strict de comiterea infracțiunii de luare de mită în sine. În fața probelor video, audio și a martorilor, vameșii în cauză nu au prea putut să își probeze nevinovăția, de aceea toți au recunoscut că era o practică luarea de bani de la cei care tranzitau Vama Albița.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Se pare ca unii nu mai pot de grija altora.Tipic.E super t@re ca sub “acoperire”,ca Anonimu’ sau nume false, sa postezi injurii.Pacat.A mai zis cineva pe aici ca sunteti ….nu repet. Asa ca imi permit doar o remarca: nimeni nu- ti da dreptul sa jignesti chiar si ca anonim ; a poi,daca statul nu a reusit cu to ate probele” beton”sa dea solutia in dosar,atunci apar multe semne de intrebare. Nu vi se pare.? Si daca se cere rejudecarea,sunt convins ca este ceruta de avocati dar nu cu scopul tragerii de timp. Dar asta nu este o problema care sa fie inteleasa de postacii de serviciu. Depaseste limita IQ- ului alocat de natura si de studiile urmate. Naspa.Adevarul chiar doare.

  2. Bă ziaristu lu pește , ți-am mai spus:pe Igor nu îl mai cheamă și Fedorov ci Caraman..Îți copii lunar prostiile pe care le postezi apoi in fițuica voastră șantajistă.

  3. Anonimule ,se vede si se simte ura ….Probabil cauti prin gunoaie si te imbraci cu chilotii invers saptamanal sa nu-ti puta curu,…Ai cumva urmasi?…Vezi ca e naspa pentru ei . Ce sa-I inveti tu, scursura… ? Ura si mitocania???? Idiot jegos.Fiecare raspunde idiotule pentru faptele lui,asa ca,tu jeg analfabet ce esti,manaanca rahat in casa ta,nevestei,matii si lu’ tac-tu,.Si de Astana m-am coborat la nivelul tau jegosule…..

  4. Ba,Anonimule,jegos “e cel te-a procreat”…… Stii tu nemernicule care a fost situatia in cazul fabricat de cel mai corrupt procuror al tarii de la area data? Anonimule,Prost penis a fost la intrare so mare scursura a iesit.Marsh tie lepadatura cu clase mai putine decat trenul.

  5. Ba cat de tupeist jegos sa fii ,ca după ce iei spaga ,recunosti c ai luat ,sa ceri rejudecarea procesului ca să ce? Să ceri compensatii de la stat, să ceri pensie ori ce morții voștri de jeguri penale și corupte vreți? Marș jeguri ordinare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.