spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
11-ian.-2025

Iarna de groaza: 73% in plus la incalzire

- Advertisement -

Vestea buna: Primaria si Romgaz au ajuns la un acord provizoriu si vor fi trei saptamini cu apa calda. Vestea rea: la iarna, gigacaloria ar putea costa 320 de lei, adica 73% in plus fata de iarna trecuta. Primaria intentioneaza sa ofere ajutoare doar familiilor cu venituri reduse. Incalzirea unui apartament cu doua camere va sari de la 300 lei la 500 lei, intr-o luna cu temperaturi scazute.

Iesenii ar trebui sa aiba din nou apa calda de astazi. Municipalitatea a reusit sa achite sumele solicitate de Romgaz. Banii achitati in aceasta perioada vor ajunge insa pina pe data de 12 octombrie, urmind ca Primaria sa aloce alte fonduri pentru a mentine furnizarea combustibilului pina la sfirsitul lunii.

Primarul Gheorghe Nichita sustine ca, de la data de 1 noiembrie, serviciul de termoficare ar urma sa fie preluat de Dalkia. Contractul de prestari servicii a fost negociat in ultimele zile si ar urma sa fie semnat marti. Licitatia pentru concesionarea serviciului de furnizare a apei calde si caldurii urmeaza sa fie organizata pe 4 noiembrie. Din discutiile purtate cu Dalkia, rezulta un pret estimativ de 320 de lei pentru o gigacalorie, adica o crestere de 72% fata de cit au platit iesenii iarna trecuta. Se pare ca Primaria va acorda subventii numai familiilor cu venituri reduse, restul iesenilor urmind sa plateasca pretul de productie a gigacaloriei.

S-a reluat furnizarea gazului

Municipalitatea urmeaza sa achite in aceste zile o suma de 6,5 milioane lei catre furnziorii de gaz pentru ca iesenii sa aiba din nou apa calda. „Am facut tot ceea ce se putea pentru ca reluarea alimentarii cu gaz sa fie posibila. Cei de la Romgaz au trimis o adresa pe data de 5 octombrie. Au spus ca au reziliat contractul cu CET de pe data de 3 octombrie si daca vrem un nou contract trebuie sa le achitam 10% din datoria totala, adica in jur de 4,36 milioane lei, plus avans la cantitatea de gaz pe care o vom consuma de acum incolo. Se mentiona si ca avem posibilitatea de a primi gaz pina la semnarea acestui nou contract pe baza de nota de comanda”, a precizat Nichita.

Edilul sustine ca a trimis o adresa prin care a anuntat Romgaz ca este de acord cu solicitarile si a facut o comanda pentru reluarea furnizarii gazului. Sefii Primariei sustin ca Romgaz a revenit la aceasta adresa si a anuntat ca nu poate relua furnizarea gazului nici pe baza de nota de comanda pina nu se achita inclusiv 10% din datorii. „Toata aceasta corespondenta s-a terminat azi, cind am decis sa le trimit inclusiv copii dupa ordinele de plata, dupa situatiile din Trezorerie. O suma de 5,4 milioane lei va ajunge la Romgaz si o alta de 1,1 milioane lei catre E.ON Gaz si Transgaz”, a explicat vineri Nichita.

Reluarea alimentarii cu gaz este asumata si de reprezentantii PDL. „Ca urmare a demersurilor mele, ale colegilor din PDL, Primariei si CET, Romgaz a reluat furnizarea gazului. A fost o perioada foarte grea. Trebuia sa rezolvam problema reluarii furnizarii apei calde. Noua intelegere este valabila pina pe data de 28 octombrie. Ca parlamentar nu am nici o responsabilitate in ceea ce priveste relatia dintre CET, Consiliul Local si Romgaz. Ar fi fost simplu sa aratam cu degetul si sa ne bucuram de contraperformantele municipalitatii. De acum incolo, problema este in mina CET si a lui Gheorghe Nichita”, a declarat ieri deputatul PDL Petru Movila.

Dalkia isi intra in piine de la 1 noiembrie

Municipalitatea a dat ieri publicitatii si citeva din clauzele contractului ce urmeaza sa fie semnat cu Dalkia. Intelegerea ar urma sa fie parafata marti, 11 octombrie, dupa ce se obtine un ultim aviz al conducerii Dalkia de la Paris. Firma franceza va prelua in jur de 670 de angajati de la CET, aceste persoane urmind a avea aceleasi drepturi salariale ca si pina acum. Peste 400 de angajati vor ramine in continuare la societatea din subordinea Primariei. „S-a stabilit si partea de costuri fixe pe care va trebui sa o achitam lunar. Suma este de 4,9 milioane lei, cu 200.000 lei mai mica decit ce s-a cerut initial. Vor exista si costuri variabile, care nu se pot calcula acum pentru ca depind de cantitatea de combustibil consumata”, a explicat Nichita.

Edilul a mentionat ca, in urma negocierilor, penalitatile la care se obliga municipalitatea au ajuns la valori intre 0,025% si 0,035% pe zi, de la 1% pe zi. Penalitatile de 1% se mentin insa pentru firma franceza. „Si Dalkia va oferi garantii, de 5% din valoarea contractului. Bunurile cu care am garantat noi nu vor deveni executorii decit daca datoriile noastre vor depasi suma de 20 milioane lei, ceea ce nu cred ca se va intimpla. Contractul a fost impartit in doua, pina la data de 31 ianuarie, cu posibilitate de prelungire pina la sfirsitul lunii mai. Poate vom finaliza licitatia de concesionare pina in ianuarie si nu vom mai avea nevoie de acest contract de prestari servicii. Noi vrem sa intram pe contractul cu Dalkia de la 1 noiembrie, iar pina atunci sa functionam cu CET”, a adaugat Nichita.

El a mentionat ca nu stie inca toate costurile pentru a putea spune cit va costa gigacaloria la Iasi. Nichita a dat insa citeva date care arata politica intentionata de municipalitate. „La Braila, de exemplu, s-a luat decizia de a completa de la bugetul local ajutoarele acordate in sezonul rece. Limita de venituri a fost adusa de la aproape 800 lei pe luna la 1.000 lei pe luna, venit net pe membru de familie. Cred ca este un calcul care ne poate inspira. Trebuie sa vedem insa exact ce resurse avem la bugetul local”, a completat primarul.

El a mai spus ca Dalkia va reusi sa micsoreze costurile de producere a unei gigacalorii de la 426 lei pina la aproximativ 320 lei. Aceasta suma ar putea fi platita in aceasta iarna de iesenii cu venituri mari. In conditiile in care, iarna trecuta, gigacaloria la Iasi a fost 185 de lei, noul pret ar insemna o crestere de peste 73%. Cei care au platit 300 de lei intr-o luna pentru incalzirea unui apartament cu doua camere anul trecut, in aceasta iarna vor avea de platit peste 500 de lei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.