ECOURI… Încã o zi reusitã în Tabãra de la Husi, în care 40 de elevi pasionati de Matematicã realizeazã un adevãrat cantonament al performantei! Aceastã disciplinã, pe care, în anii de scoalã, unii o considerã drept „puntea suspinelor”, iar alti elevi, iatã, o iubesc de-a dreptul, reuseste în aceste zile sã aducã la aceeasi masã elevii cu cele mai mari aspiratii în domeniu, din Vaslui, în cea mai mare parte, dar si din Iasi, Suceava si Timis, si profesori de top, respectati nu doar în zonã sau la nivel national, ci chiar la nivel international, cum este cazul profesoarei Adina Ciomaga, în prezent cadru didactic la prestigioasa Universitate Sorbona. Dupã câteva zile petrecute în Tabãra de la Husi, fãcând cursuri cu acesti elevi formidabili, profesoara Adina Ciomaga a spus un lucru care poate rãmâne drept reper, între concluziile unui eveniment atât de temerar: „Nivelul de detalii pe care l-au gândit organizatorii, structura timpului si calitatea muncii se ridicã, sincer, la nivel international! Este chiar ceea ce am vãzut la evenimente similare din Los Angeles sau Chicago”, a spus profesoara Adina Ciomaga. Reamintim cã aceastã tabãrã organizatã de profesorul Adrian Talasman sub egida Societãtii de Stiinte Matematice – Filiala Vaslui este finantatã în integralitate de omul de afaceri Ionel Sandu. Acesta a creat si o fundatie, Radical Grup, care sprijinã performanta în judetul Vaslui. Anul acesta, fundatia lui Ionel Sandu a sponsorizat proiectul „Inimi Sãnãtoase Pentru Copii„ al fundatiei Polisano, institutie care anual salveazã inimile a 60 de copii nãscuti cu malformatii.
Ce poate fi mai onorant pentru învãtãmântul din urbea Husilor, decât sã vadã cã unui dintre discipolii sãi, gratie unui talent nativ, dar si a unei munci pe mãsurã, reuseste sã fie cadru didactic într-una din cele mai importante Universitãti din lume! Profesoara Adina Ciomaga se aflã în aceste zile în orasul natal si a acceptat sã fie unul dintre profesorii care împãrtãsesc olimpicilor taine ale Matematicii fãcute la cel mai înalt nivel. „Aceste zile mi s-au pãrut intense si joviale. Sunt foarte plãcut impresionatã de calitatea elevilor prezenti la curs, dinamismul lor si curiozitatea pe care o au de-a cunoaste lucruri noi, de a învãta lucruri noi. Nu mã asteptam sã vãd la final de varã, copii deja atât de bine ancorati în noul an scolar, atât de dezinvolti si foarte plãcuti”, a spus profesoara Ciomaga. „Eu am pregãtit cumva niste teme care fac o tranzitie foarte rapidã de la ce stiu la subiecte nou introduse. Si am fost chiar plãcut suprinsã sã vãd cât de repede capteazã informatia si sunt capabili, deja dupã trei cursuri, sã rezolve probleme foarte dificile, probleme despre care mi s-a spus la început cã s-ar putea sã fie prea grele, cã ar avea cumva nivelul prea sus, dar chiar am fost impresionatã cã au fost rezolvate. Cu ajutorul meu, bineînteles, dar ei au fost capabili sã aibã acea scânteie care sã producã un foc. Si au fost capabili, într-un termen de 3 zile, cu un bagaj minim de informatii, sã rãspundã la întrebãri destul de dificile, as putea spune chiar de an terminal sau de primul an universitar. În grupa pe care o am eu – elevi de clasa a X-a si a XI-a, sunt deja 4 – 5 olimpici nu doar în domeniul Matematicii, ci si la Informaticã. Ei vor sã participe la concursuri nationale si internationale de Matematicã si au un adevãrat potential, care cred cã dacã este slefuit cum trebuie, pot ajunge foarte departe”, a spus, încântatã de elevii din Tabãra micilor matematicieni de la Husi, profesoara Adina Ciomaga.
Profesoara Adina Ciomaga, mândrã cu Husul natal: „mã asteptam sã aibã loc un asemenea eveniment. Husul are oameni cu idei bune si cu pasiune”
Întrebatã dacã, la revenirea acasã, se astepta sã gãseascã în micul si pitorescul Husi un astfel de eveniment dedicat performantei în Matematicã, profesoara Adina Ciomaga a surprins cu un rãspuns fãrã echivoc: „Sincer, mã asteptam. Nu la anvergura aceasta, dar mã asteptam. Eu cred cã atâta timp cât oamenii au idei, potential este la Husi sã se organizeze astfel de evenimente. Trebuie doar sã se gãseascã voluntari, care sã fie lângã initiatori. Mã asteptam sã gãseascã si sponsori si m-a surprins foarte plãcut calitatea organizãrii. S-au gândit la cele mai mici detalii, de la faptul cã trebuie sã se sustinã cursuri, la programul de dupã-amiazã cu un concurs pe iarbã, cu profesori angajati care sã corecteze, sã propunã subiecte. Pentru cã sunt 4 grupe, se propun câte 3 probleme în fiecare zi, deci 12 probleme pe zi, iar în 5 zile sunt deja 60 de probleme propuse. Sunt profesori care se implicã, foarte angajati, dedicati, motivati. Au toatã admiratia mea, mai ales cã sunt si profesori care mi-au fost mie profesori, la rându-mi. Este domnul Artur Bãlãucã, cel care venea cu lotul olimpic, pe vremea în care eu eram olimpicã. Si am rãmas plãcut suprinsã sã îl vãd acum, fiind colegi, mai ales cã eu îl vedeam pânã acum tot prin ochii de elev. Si am descoperit un om volubil, foarte apropiat de elevi, asa cum, de altfel stiam, de la elevii care mergeau în tabere, pe vremea când eram eu micã”, a spus profesoara Ciomaga.
Comparatie onorantã între Tabãra pasionatilor de Matematicã de la Husi si evenimente similare din Los Angeles sau Chicago
„Mi-a plãcut cum a fost conceput totul, cã sunt si activitãti de sah, de limbi strãine, karaoke, arte plastice. Nivelul de detalii pe care l-au gândit, structura timpului si calitatea muncii se ridicã, sincer, la nivel international. Este chiar ceea ce am vãzut la evenimente similare precum Undergrad Research Program in Math – University of California, Los Angeles (2015) sau Undergrad Research Program in Math – University of Chigago, aceeasi atentie la detalii, chiar dacã la un nivel mai mic”. Cred cã programul are potential, cred cã se poate dezvolta, ca sã se ridice la nivel national, sã fie implicate mai multe judete, mai multi profesori. Trebuie doar sã fie gãsite resursele umane si financiare. Consider cã Tabãra de varã pentru pregãtirea copiilor care vor sã facã performantã în Matematicã e foarte motivantã, inspirationalã si utilã pentru elevi”, a fost concluzia mãgulitoare a profesoarei Adina Ciomaga, dupã primele zile în Tabãra performantei de la Husi.
„Urmeazã sã facem geometrie în spatiu, materie pe care eu o voi face abia în clasa a VIII-a, eu absolvind a VII-a, dar tocmai asta îmi place, cã nu am niciun fel de cunostinte si abia astept sã învãt”
E foarte important de vãzut toatã emulatia aceasta din Tabãra de la Husi si din punctul de vedere al elevilor, acesti copii de exceptie, cu viitorul în fatã si cu atâta pasiune pentru Matematicã. Dacã Rafaela Barac-Bologa, de pildã, a vorbit despre faptul cã se simte privilegiatã pentru faptul cã este singura care reprezintã Suceava în aceastã tabãrã si a întâlnit oameni deosebiti, iar Victor Dughie, din Vaslui, a fost de pãrere cã perioada nu poate fi decât productivã si cu multe informatii noi, Bogdan Mandrea, elev care începe din toamnã clasa a VIII-a, la Scoala „Elena Cuza” din Vaslui, spune despre primele zile din Tabãra performantei cã se dovedesc a fi „o oportunitate foarte bunã”. „Este foarte bine pentru noi, cãrora ne place Matematica. Eu consider cã avem potential si cred cã Matematica vasluianã meritã tot interesul si toatã sustinerea. Ne ajutã mult ceea ce învãtãm aici de la domnii profesori, deoarece la clasã facem totul la un nivel mediu. Eu am vãzut cã urmeazã sã facem geometrie în spatiu, materie pe care o voi face abia în clasa a VIII-a, eu absolvind a VII-a, dar tocmai asta îmi place, cã nu am niciun fel de cunostinte si abia astept sã învãt. Am înteles cã facem cu domnul profesor Adrian Talasman. E foarte frumos în Tabãrã, îmi pare bine cã am putut sã vin”, a spus elevul Bogdan Mandrea.