spot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
15-ian.-2025

Creditele se scumpesc, insensibile la scăderea cererii

- Advertisement -

Costurile mai mari percepute vor face ca împrumuturile să fie mai greu de rambursat. Băncile au mărit şi comisioanele după ce numărul acestora a fost limitat de un act normativ.

Băncile au majorat costurile totale percepute la creditele noi, chiar dacă una din problemele cu care se confruntă în această perioadă este cererea scăzută de împrumuturi. Suplimentar, au mărit şi dobânzile percepute la creditele vechi aflate în sold acordate populaţiei. O astfel de măsură creşte însă riscul de nerambursare, clienţii cu venituri micşorate de criză având de plătit rate lunare mai mari.

Dobânda anuală efectivă la creditele contractate pentru achiziţia de locuinţe în euro a sărit cu 1,62 puncte procentuale în luna iulie, ajungând la 7,29%, potrivit statisticilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Ultima dată când costul efectiv al acestor împrumuturi a fost mai mare de 7% a fost în august 2009.

În luna iulie a acestui an a crescut pentru a doua lună consecutiv şi costul creditelor noi de consum în lei. DAE la aceste împrumuturi a crescut cu un punct procentual, costul mediu ajungând la 18,77%. Şi în urmă cu o lună, băncile au mărit costul total impus clienţilor cu aproape 0,6 puncte. Astfel, costurile efective ale împrumuturilor de consum în moneda naţională au ajuns comparabile cu cele percepute în vara anului 2008. Atunci, acestea erau în creştere comparativ cu lunile anterioare.

De ce cresc dobânzile

 Mărirea dobânzilor percepute la credite a fost cauzată, într-o anumită măsură, şi de creşterea ratei interbancare ROBOR, care în iulie a fost cu circa 0,3 puncte procentuale mai mare decât în iunie, la scadenţele de trei, şase şi nouă luni, cele care sunt de referinţă pentru împrumuturile luate de populaţie. Dobânzile nominale medii aplicate de bănci la creditele noi în lei au crescut însă mai mult – cu 0,44 puncte. În plus, dobânzile percepute la credite nu se reactualizează în fiecare lună în funcţie de evoluţia indicilor de referinţă, multe bănci comerciale făcând acest lucru trimestrial sau semestrial.

Mult mai important, creşterea costurilor totale la creditele noi este cauzată de majorarea unor comisioane după intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 50/2010 care reglementează creditele contractate de populaţie.

Actul normativ impune ca băncile să perceapă un număr limitat de comisioane. Băncile au găsit însă o portiţă de ocolire a restricţiilor legale: comisioanele se împuţinează, dar devin considerabil mai mari.

Astfel,  prevederea introdusă cu scopul de a proteja clienţii băncilor ajunge, de fapt, să îi dezavantajeze în final deoarece băncile au mărit costurile totale percepute. Dacă înainte exista un comision de analiză, de obicei de 2% din suma acordată la creditele de consum în lei, acum acesta şi-a schimbat denumirea în comision „de acordare“ şi de multe ori ajunge la 3%.

0,44 puncte este creşterea medie a dobânzilor nominale la creditele noi în lei, în iulie, mult peste  creşterea ROBOR în aceeaşi perioadă, de 0,3 puncte

Credite ipotecare în euro
Dobânda anuală efectivă medie a crescut în iulie, cu 1,6 puncte, aceste credite devenind mai greu de contractat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.