ALERTĂ… Acțiune în forță la Vaslui, a doctorilor veterinari din Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) după ce fabrica din Arlon (Belgia), a gigantului italian Ferrero a fost închisă. Acolo se produc cele mai apreciate dulciuri pentru copii, ouăle Kinder. Fabrica a fost închisă ca urmare a unei suspiciuni că produsele sunt infestate cu temuta bacteria Salmonella. Ferrero România a anunțat că retrag voluntar toată gama Kinder formată din 36 de produse de pe rafturile magazinele. Alerta europenă a fost lansată ca urmare a apariției simtomelor de toxifecție alimentară specific infestării cu bacteria Salmonella a unor număr foarte mare de copii sub zece ani din nouă țări europene: “Epidemia se caracterizează printr-o proporție neobișnuit de mare de copii care sunt spitalizați, unii cu simptome clinice severe, cum ar fi diareea cu sânge”, a spus Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea anunță astăzi controale masive în județ: „Echipele de doctori veterinari din Vaslui sunt deja pe teren, ca urmare a alertei europene și verifică dacă produsele de ciocolată Kinder de la Ferrero România sunt scoase de pe rafturi. Și producătorul a înțeles acest lucru, ne-a ajutat foarte mult dând un comunicat în acest sens prin care anunță că retrag voluntar produsele de pe raft, fiind și aceștia preucupați de siguranța alimentară a clienților lor. Noi verificăm magazin cu magazin, indiferent de mărimea acestuia, tocmai pentru ca aceste produse să nu mai ajungă la consumatori. Este o acțiune de amploare și nu ne împiedică nimeni să o derulăm, chiar dacă este weekend. Ne preocupă sănătătea populației, iar când este vorba de copii nici nu mai încape discuție”. Mihai Ponea s-a întors de curând la Vaslui, după ce a ocupat funcții importante în structura centrală a ANSVSA la București. A fost mai întâi directorului Departamentului de Siguranță Alimentară, apoi vicepreședintele structurii. A fost unul dintre cei mai activi directori din ultimii 20 de ani, remarcându-se prin oprirea mai multor transporturi de la export cu carne de pui și ouă infestate cu Salmonella sau loturi de legume și fructe de la superdozate cu pesticide. În vara trecută s-a remarcat printr-o amplă acțiune la nivel național de „curățare” a magazinelor de o înghețată de lux, contaminate cu oxid de etilenă.
Echipele de medici veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, aflate sub coordonarea lui Mihai Ponea au luat cu asalt distribuitorii și magazinele din județ pentru a verfifica dacă toate cele 36 de sortimente de produse din ciocolată, marca Kinder au fost retrase de pe rafturi ca urmare a unei alerte europene. Agenția Europeană de Sănătătate investighează de trei zile zecile de cazuri raportate de salmonalla la produsele de ciocolată produse de grupul italian Ferrero în cel puțin nouă țări din UE. Inspectorii sanitar au identificat fabrica grupului Italian care este suspectă că a produs ciocolata infestată cu salmonella și au închis-o. Este vorba de fabrica Arlon din Belgia. Până la acest moment nu se cunoaște sursa care a produs infecția cu temuta bacterie. Sunt suspicionate tancurile de unt care sunt folosite în fabricarea ciocalate. La acest moment este verificat și personalul care deservește fabrica pentru a vedea dacă nu cumva acestea au adus bactgeria în fabrică.
Ferrero România au retras voluntar produsele de pe raft
Printr-un comunicat de presă Ferroro România au anunțăt, printr-un comunicat, că retrag voluntar produsele Kinder din toate magazinele și îi îndeamnă pe cei care le-au cumpărat deja că le pot returna din magazinele de unde le-au luat: “Ferrero cooperează cu autoritățile europene pentru siguranța alimentelor în investigarea unei posibile legături cu un număr de cazuri de salmonella raportate în alte țări. Deși nici unul din produsele noastre Kinder puse pe piață nu a fost depistat pozitiv pentru salmonella în România, ca o măsură de precauție Ferrero România a decis să recheme voluntar și în România loturile de produse de mai sus. Deoarece tratăm siguranța consumatorilor extrem de serios, cei care au achiziționat aceste produse sunt rugați să nu le consume, ci să le returneze magazinului de unde le-au cumpărat și să solicite contravaloarea acestora, până la dată de 7.05.2022 cel târziu. Aceste măsuri s-au luat în urma aplicării politicii stricte de siguranță alimentară din cadrul companiei noastre. Ne cere scuze pentru posibile neplăceri provocate și vă mulțumim pentru înțelegere”.
Rahat cu apa rece