În perioada 26 septembrie-15 octombrie 2011 se va desfãsura campania Ziua Mondialã a Contraceptiei.
Conform Raportului privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului pentru 2010 elaborat de ONU, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini pe an sunt neplanificate. Cu acest prilej, Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sãnatãtii din cadrul Directiei de Sãnãtate Publica Vaslui organizeazã o serie de actiuni, printre care distribuirea de materiale informative cãtre cabinetele medicilor de familie din mediul urban si rural, cabinete de planificare familialã, în licee si scoli, transmiterea de materiale informative în format electronic partenerilor de campanie, Asociatiei medicilor de familie – filiala Vaslui si unitãtilor sanitare cu paturi din judet, dar si unele actiuni stradale de informare a populatiei.
Conform studiului “Contraceptia: Cine este responsabil pânã la urmã?”, realizat în 2010 în 25 tãri, la peste 5000 tineri cu vârste între 15 si 24 ani, tot mai multi tineri au raporturi sexuale neprotejate; 36% dintre tineri nu au utilizat metode contraceptive. 51% au declarat cã sunt bine informati despre optiunile de contraceptie.
Romania are o istorie recentã – 20 de ani de când contraceptia a devenit legalã, iar femeile pot utiliza anticonceptionalele. Cu toate acestea, în 2010, peste 60% dintre adolescentele între 15 – 18 ani active sexual nu au folosit niciodatã metode contraceptive, tara noastrã ocupând locul al treilea în Europa ca numãr de avorturi si primul loc în privinta necunoasterii metodelor contraceptive (cca. 50% din populatia generalã).
Scopul campaniei care se va desfasura anul acesta este cresterea nivelului de constientizare si informare a populatiei tinere privind importanta metodelor contraceptive disponibile si a utilizãrii unor surse de informare care sã ofere informatii corecte despre acestea.
Ziua Mondialã a Contraceptiei a fost lansatã în 2007 si este celebratã pe data de 26 septembrie a fiecãrui an.
Tema campaniei pentru anul 2011 este „Trãieste-ti viata. Cunoaste-ti drepturile. Învatã despre contraceptie”.
Obiectivele generale ale campaniei sunt: Cresterea numãrului de tineri informati asupra importantei folosirii surselor de informare care sã ofere informatii corecte despre metode contraceptive. Cresterea numãrului de tineri care adoptã comportamente sãnãtoase în privinta contraceptiei. Scãderea numãrului de sarcini la adolescente.