Primarul municipiului Focşani susţine că abia din anul 2014 vom simţi că trăim în oraş, pînă atunci fiind nevoiţi să mai îndurăm praf, zgomot, lipsa utilităţilor şi gropi u investiţiile CUP SA pentru alimentarea cu apă şi canalizare şi ENET de înlocuire a ţevilor de căldură vor scormoni cam toate străzile din municipiu u Decebal Bacinschi a anunţat că investiţiile europene nu ne dau voie de renunţăm la ENET: “îl păstrăm”! u CUP a parafat ieri ultimul contract de lucrări în Focşani, unde compania Hidroconstrucţia face lucrările pe centura ocolitoare a oraşului
Primarul municipiului Focşani recunoaşte cu mîna pe inimă că în următorii ani vom trăi în praf, zgomot şi mult disconfort urban. Nu ştim dacă această declaraţie i-ar putea ajuta într-o eventuală campanie electorală. Dar, abia din 2014, spune Decebal Bacinschi, Focşaniul va arăta a oraş adevărat. Edilul şef a spus ieri că în anii care vin, oraşul va fi în plin şantier, de parcă nu ne-a ajuns cît am îndurat cu lucrările de la Piaţa Unirii şi Grădina Publică sau pentru străzile care sînt un şantier perpetuu. Şi asta pentru că cei de la CUP vor lucra pe majoritatea străzilor din Focşani, dar şi în comunele învecinate, Cîmpineanca şi Goleşti. “Un astfel de proiect cum este cel derulat de CUP înseamnă foarte mult pentru Focşani. Ştiu că cetăţenilor le-am creat disconfort, dar şi în următorii trei ani tot acest lucru va fi, lucrările vor crea dificultăţi în trafic şi în viaţa cetăţenilor. Dar peste trei ani, municipiul Focşani va avea infrastructură terminată în totalitate şi vom avea şi drumuri reparate. Poate mulţi cetăţeni nu au înţeles de ce multe străzi nu au intrat în reabilitare. Am ţinut însă cont de acest proiect al CUP. Vîlcele, Anghel Saligny, Brăilei, Pastia, Mărăşeşti, Cuza Vodă, Măgura – sînt cîteva străzi care vor fi afectate de lucrările de apă-canal ale CUP”, a declarat primarul în cadrul evenimentului prilejuit de semnarea ultimului contract de lucrări al regiei de apă-canal.
Şi ENET-ul ne face viaţa grea
Nu doar proiectele de modernizare ale CUP SA vor răvăşi oraşul de la un capăt la altul, ci şi proiectul reabilitării sistemului de termoficare al ENET va face la fel. Aici este vorba de o investiţie de 48 milioane euro, parte din bani venind de la Uniunea Europeană. Practic, investiţia va moderniza sistemul de producere şi transport al agentului termic, prin înlocuirea de reţele. Dar asta nu va garanta că de ENET nu se vor mai despărţi mulţi din cei 39.000 de clienţi branşaţi în reţea. “Vom interveni la infrastructură pentru a reabilita conductele de apă şi căldură”, a completat Bacinschi, care a declarat Ziarului de Vrancea că oraşul se va baza în continuare pe ENET pentru a avea, cu dese întreruperi ce-i drept, apă caldă şi căldură.
Investiţiile europene nu dau voie ENET-ului să moară
“Nu renunţăm la ENET”, ne-a spus însă primarul Focşaniului. Asta în contextul în care multe municipii din ţară fie au renunţat la CET-uri în favoarea centralelor de apartament sau de bloc, fie şi-au scos fabricile neperformante de căldură la licitaţii internaţionale, pentru ca străinii să ne încălzească bine şi, dacă se poate, şi mai ieftin decît o fac administraţiile locale. În ceea ce priveşte iarna aceasta, primarul susţine că nu poate avansa acum alternative de acordare a subvenţiilor în funcţie de venitul cetăţenilor, însă Bacinschi spune că cele trei variante de ajutor anunţate de primarul Brăilei ar putea fi luate în calcul şi în Focşani. “Deocamdată nu avem normele cu privire la acordarea ajutorului de încălzire. Aşteptăm să vedem cum se vor da subvenţiile. Nu ştim cu exactitate nici numărul de posibili beneficiari, însă dacă ne gîndim că bugetarilor le-au scăzut salariile, e posibil să intre şi ei în această categorie. Nu ştim dacă o maşină în proprietate te descalifică de la ajutorul de căldură. Va fi foarte greu şi să îi verificăm, de unde atîţia oameni? Dar, pot spune că am încredere că ne vom descurca cu facturile de la ENET”, a completat edilul, deloc convingător pentru cei care se gîndesc cu groază că în iarna 2011-2012 facturile la ENET vor exploda. Anul trecut, peste 8.000 de focşăneni au beneficiat de “ajutorul de hibernare”.
Hidroconstrucţia lucrează pe centura Focşaniului
Ultimul pachet de străzi care va intra în procesul de modernizare şi extindere de reţele în Focşani este format din şoseaua de centură a oraşului, Calea Moldovei, Calea Munteniei şi parte din şoseaua Suraia. Contractul a fost semnat ieri la Consiliul Judeţean Vrancea între directorul CUP SA, Gheorghe Vasilescu, şi directorul Hidroconstrucţia, Emil Timofti. Investiţiile CUP însumează 14.090.291 lei, contractul de lucrări din lotul 4 fiind atribuit SC Hidroconstrucţia SA, iar termenul de executare este de 18 luni. “Pe şoseaua de centură se va monta canalizarea pe stînga, cum mergem spre Bucureşti, se va face alimentarea cu apă în zona Sud şi către Goleşti şi se va aduce de la Goleşti sistemul de canalizare pentru a fi prins la staţia de epurare. Aceste lucrări închid proiectul în Vrancea, prin acest contract se închide activitatea de contractare şi licitaţie şi de aici vom urmări realizarea lor în termen”, a precizat şi Gheorghe Vasilescu, directorul CUP SA Focşani. Reprezentanţii Hidroconstrucţia şi-au împărţit lucrările CUP în Vrancea cu cei de la Vega, Hidroconstrucţia fiind firma care a lucrat şi la barajul Cosmeşti pe Siret. Reprezentanţii societăţii afirmă că 20% din lucrările cîştigate sînt realizate. Hidroconstrucţia a precizat că ceva probleme întîmpină la proiectarea sistemelor de captare a apei.