SANCȚIUNI… Fermierii prinși că incediază câmpurile pentru curățare și igienizare vor fi sancționați de către APIA Vaslui. Astfel, acești fermieri vor primi cu 5% mai puțini bani decât li se cuvine pe unitatea de suprafață. De asemenea, nici unul dintre ei nu va scăpa, mai ales dacă pentru stingerea incendiului este necesară intervenția pompierilor. Militarii vasluieni trimit către APIA Vaslui coordonatele GPS ale câmpurilor arse astfel că, nici unul dintre fermierii care au apelat la astfel de metode de igienizare, fără acordul ISU, nu vor scăpa de penalizări.
Devenită deja o problemă la nivel județean, metoda igienizării câmpurilor prin incendiere va avea repercursiuni asupra fermierilor. Astfel, cei care apelează la o astfel de metodă vor primi mai puțini bani de la APIA. Mai exact, subvenția pe unitatea de suprafață va fi diminuată cu 5% din suma totală. De sancțiuni nu va scăpa niciun fermier mai ales dacă, pentru stingerea incendiilor, este nevoie și de intervenția pompierilor. După stingere, pompierii trimit către APIA Vaslui coordonatele GPS ale câmpurilor arse, iar angajații Agenției îndeplinesc o simplă formalitate pentru a identifica fermierul vinovat. Sancțiunile se vor aplica tuturor celor care nu au aprobarea ISU pentru iginizarea câmpurilor cu ajutorul flăcărilor. Agența de Plăți și Intervențe pentru Agricultură (APIA) informează fermierii cu privire la obligața de a respecta normele de ecocondițonalitate. Ecocondițonalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condițonează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiții agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor”, arată APIA. Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2 prevăd că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetaței pajiștilor permanente. Obiectivul acestui standard este menținerea materiei organice în sol, prevenirea și reducerea poluării atmosferei. Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajiști temporare) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (resturi de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare. „Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreținere și fructificare din livezi, precum și a coardelor din plantațiile de viță de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantații făcându-se în timpul vegetaței. Acest standard nu se aplică categoriei de folosință a terenului, și anume culturi permanente”, menționează APIA.
Peste 300 de incendii de vegetație, în ultima perioadă, la nivelul județului Vaslui
Incendiile de vegetație par de necontrolat și au cuprins sute de hectare, de-a lungul și de-a latul județului. Situația este una cu atât mai gravă cu cât, în ultima perioadă, vântul a ajutat la răspândirea flăcărilor. Numărul acestora a depășit 300, dacă ținem cont că numai într-o singură zi, pompierii au avut 30 de intervenții pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui face un apel către cetățeni să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendierea vegetației uscate. Alimentate și de vântul puternic, incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol zonele agricole, casele oamenilor și viețile acestora. De asemenea, fumul generat poate afecta și perturba grav traficul rutier.