Casa Albă a adunat o echipă de oficiali din securitate pentru a schiţa scenarii cu privire la modul în care Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui să răspundă în cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin – frustrat de lipsa sa de progres în Ucraina sau hotărât să avertizeze naţiunile occidentale împotriva intervenţiei în război — recurge la arme chimice, biologice sau nucleare.
Echipa Tiger, aşa cum este cunoscută grupul, examinează şi răspunsurile în cazul în care Putin loveşte un stat NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme şi ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicaţi în proces. Întâlnindu-se de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsuri în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la naţiunile vecine, inclusiv Moldova şi Georgia, şi cum să pregătească ţările europene pentru un flux de refugiaţi la o scară nemaivăzută de decenii, scrie New York Times.
Cu doar o lună în urmă, astfel de scenarii păreau doar teoretice. Dar astăzi, de la Casa Albă până la sediul NATO de la Bruxelles, nu mai este exclus faptul că Rusia poate apela la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a scăpa dintr-un impas militar.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat miercuri urgenţa efortului de pregătire, spunând reporterilor pentru prima dată că, chiar dacă ruşii folosesc arme de distrugere în masă doar în interiorul Ucrainei, acestea pot avea „consecinţe grave” pentru oamenii din statele NATO. Părea să spună că norii chimici sau radioactivi ar putea trece graniţa. O problemă aflată în discuţie este dacă astfel de daune colaterale ar fi considerate un „atac” asupra NATO în conformitate cu Carta sa, care ar putea necesita un răspuns militar comun.
Citeste mai mult: adev.ro/r98qjf