spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
04-feb.-2025

Judecătorii Tribunalului Vaslui, lăsați corigenți de Curtea de Apel Iași în cazul celor doi vicepreședinți demiși de la Consiliul Județean

- Advertisement -
EROARE… Judecătorii instanței superioare le-au arătat cartonașul roșu colegilor lor de la Vaslui, care se pare că au dat o interpretare subiectivă Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Magistrații ieșeni au fost nevoiți să caseze, în integralitate, hotărârea Tribunalului Vaslui, care dăduse dreptate lui Buzatu.

SEMNE MARI DE ÎNTREBARE… La începutul acestei săptămâni, o adevărată bombă a căzut la Consiliul Județean Vaslui, după ce judecătorii Curții de Apel Iași au decis că alegerea celor doi vicepreședinți ai instituției nu s-a făcut cu respectarea legislației în vigoare. Pentru a lua această decizie, magistrații ieșeni au fost nevoiți să caseze, în integralitate, hotărârea Tribunalului Vaslui, care dăduse dreptate lui Buzatu. În termeni fotbalistici, am putea spune că judecătorii instanței superioare le-au arătat cartonașul roșu colegilor lor de la Vaslui, care se pare că au dat o interpretare subiectivă Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Vicepreședinții Consiliului Județean Vaslui au fost revocați din funcție, la începutul acestei săptămâni, în urma unei acțiuni deschisă în instanță de consilierii județeni de la PNL. Magistrații Curții de Apel Iași au decis, marți, că alegerea lui Ciprian Trifan (PSD) și Dan Mihai Marian (ALDE), în funcțiile de vicepreședinți ai CJ Vaslui s-a făcut fără respectarea prevederilor legale în vigoare. Decizia, care este una definitivă, vine după ce inițial Tribunalul Vaslui a respins cererea aleșilor liberali, iar aceștia au contestat hotărârea instanței vasluiene.

Ce au reclamat liberalii

În fața magistraților de la Tribunalul Vaslui, avocatul liberalilor a arătat că ședința extraordinară din data de 27.10.2020, în urma căreia au fost aleși cei doi vicepreședinți, “a fost convocată legal cu trei zile înainte, comunicându-li-se reclamanților că există un singur punct pe ordinea de zi, respectiv organizarea comisiilor de specialitate ale consiliului județean. La debutul ședinței, președintele Consiliului Județean Vaslui  le-a adus la cunoștință reclamanților că dorește suplimentarea ordinii de zi a ședinței cu încă un proiect – alegerea vicepreședinților Consiliului Județean Vaslui. Consilierii P.N.L., împreună cu cei ai U.S.R. au ridicat obiecții de legalitate a suplimentării ordinii de zi cu acest proiect de hotărâre. Întrucât obiecțiile reclamanților nu au fost primite, aceștia au părăsit sala, nemaiparticipând la acea ședință.  Cu privire la aspectele de nelegalitate a hotărârii, liberalii au susținut prin acțiune că nu au fost respectate dispozițiile art. 135 alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019 privind înscrierea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre. Proiectul de hotărâre privind alegerea vicepreședinților nu era înscris pe ordinea de zi a ședinței. La începutul ședinței s-a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu acest proiect. Potrivit art. 135 alin. (8), ordinea de zi putea fi suplimentată numai pentru probleme urgente, ori solicitarea președintelui Consiliului Județean de a se suplimenta ordinea de zi cu acest proiect, depus intempestiv, nu a fost motivată sub aspectul urgenței, astfel cum este prevăzut în art. 135 alin. (8) din O.U.G. nr. 57/2019.” Au mai reclamat liberalii în instanță că “în cuprinsul raportului de aprobare nu exista niciun argument care să justifice urgența supunerii la vot a acestui proiect. De altfel, nu existau motive obiective pentru ca proiectul privind alegerea vicepreședinților să fie votat în regim de urgență, existau doar motive politicianiste. Nu au fost respectate dispozițiile art. 136 alin. (8) lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019 privind înscrisurile care trebuie să însoțească proiectul de hotărâre, respectiv avizul comisiei de specialitate”, au arătat liberalii în fața magistraților vasluieni. Judecătorii Tribunalului Vaslui nu s-au arătat prea impresionați de plângerea consilierilor PNL, astfel că în data de 13 octombrie 2021, le-au respins acțiunea, dăndu-le totuși termen de 15 zile să formuleze recurs.

Motivarea, contradictorie și care ridică numeroase semne de întrebare

În motivarea deciziei, judecătorii vasluieni s-au folosit de pandemie pentru a-și justifica decizia de respingere a acțiunii liberalilor afirmând, printre altele, că “în perioada actuală, când orice persoană este supusă unui risc major de îmbolnăvire sau izolare/carantinare, este necesar a se asigura cât mai grabnic conducerea Consiliului Județean Vaslui prin vicepreședinți care, în caz de nevoie, pot asigura continuitatea conducerii instituției. Iată cum arată toată motivarea judecătorilor Tribunalului Vaslui. “Suplimentarea ordinii de zi, permisă de legiuitor chiar în timpul ședinței, exclude posibilitatea ca proiectul să fi fost înscris anterior în proiectul ordinii de zi, motiv pentru care va respinge acest motiv de nulitate. Cât privește critica referitoare la nemotivarea urgenței care să permită suplimentarea ordinii de zi conf. art. 135 alin 8 din OUG 57/2019, tribunalul reține că procesul-verbal al ședinței relevă faptul că această suplimentare a fost motivată prin necesitatea bunei desfășurări a activității Consiliului Județean și pentru rezolvarea unor probleme fără de care, fără o asemenea completare a ordinii de zi, nu ar posibilă. Tribunalul reține că , mai cu seamă în perioada actuală când orice persoană este supusă unui risc major de îmbolnăvire sau izolare/carantinare, este necesar a se asigura cât mai grabnic conducerea Consiliului Județean Vaslui prin vicepreședinți, care, în caz de nevoie pot asigura continuitatea conducerii instituției. În plus, reclamanții nu au indicat în ce a constat vătămarea produsă acestora de suplimentarea ordinii de zi. Cât privește critica referitoare la supunerea dezbaterii proiectului privind alegerea vicepreședinților anterior obținerii avizului consultativ al comisiei de specialitate, tribunalul o găsește neîntemeiată. Din procesul-verbal al ședinței rezultă că dezbaterea și votarea proiectului s-a efectuat după ce a fost emis avizul consultativ, contrar celor afirmate de reclamanți, chiar dacă președintele CJ a pus în discuție acest proiect anterior emiterii avizului. Din procesul verbal se poate observa că anterior emiterii avizului s-a realizat doar nominalizarea propunerilor pentru funcția de vicepreședinte, fără a se dezbate proiectul(f. 30). Constatând netemeinicia cererii de anulare a HCJ 169/2020, tribunalul o va respinge în consecință”.

Judecătorii Curții de Apel au casat, în integralitate, decizia colegilor de la Vaslui

Nemulțumiți de decizia Tribunalului Vaslui, consilierii PNL au făcut recurs la Curtea de Apel Iași, iar marți a venit și bomba. Magistrații ieșeni au casat decizia instanței vasluiene, în integralitatea ei, revocându-i din funcție pe cei doi vicepreședinți ai CJ. Dincolo de decizia care a provocat un adevărat tsunami în politica vasluiană, nu putem să nu ne întrebăm cum a fost posibil ca Tribunalul Vaslui să ia o hotărâre care s-a dovedit total paralelă cu cea a instanței superioare? Cine plătește pentru asemenea grave erori și în fața cui răspund acești judecători care, arată Curtea de Apel Iași, interpretează legea după bunul plac?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Alooo, ITM-ul? Ce facem tati, dormim în papuci? Următoarea plângere a liberarilor ar trebui să fie împotriva lui Uzatu pentru abuz în serviciu și favorizarea „infractorilor ” ! Fosila asta de Uzatu a distrus acest județ prin jocuri si decizii politice. Ce dracu caută traseistul de P!zDan Marean la CJ Vaslui? Ce a făcut pentru Husi in 20 de ani?!? Nimic!!!! Si tot nimic va face si pentru Vaslui. Singura lui menire este să își ajute lipitorii de afișe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.