Asfaltul cu plastic reciclat este cu 30% mai bun decât cel clasic. Invenţia aparţine cercetătorilor Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, iar proiectul a fost deja brevetat la nivel internaţional.
După o muncă de cercetare care a durat aproximativ cinci ani, specialiştii de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, au inventat o compoziţie obţinută din reciclarea materialelor din plastic, care poate fi adăugată în asfalt, dându-i astfel elasticitate.
Culmea este că acest tip de asfalt nu doar că nu costă mai mult decât cel clasic, dar aduce o creştere a duratei de viaţă a şoselei cu 25-30%. În plus, ar putea fi realizat un asfalt mai pregătit să suporte diferenţele de temperatură între iarnă şi vară.
Proiectul se numeşte „Îmbunătăţirea mixturilor asfaltice cu grit deşeu şi microplastice” şi a fost deja brevetat la nivel internaţional, sub marca Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. O echipă din cadrul departamentului de Ingineria Materialelor şi Mediului, condus de prof. Daniela Buruiană, a lucrat la acest proiect.
„Invenţia se referă la o mixtură asfaltică îmbunătăţită cu grit, deşeu provenit din procesul de sablare a corpurilor de navă, şi cu microplastice de polipropilenă. Mixtura asfaltică astfel obţinută având îmbunătăţite rezistenţa mecanică la uzură, la acţiunea apei sau a altor agenţi exogeni, faţă de mixtura asfaltică clasică”, explică Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi (UDJG).
Citeste mai mult: adev.ro/r79t5p