spot_img
spot_img
3.8 C
Vaslui
21-ian.-2025

CAVALERUL DE LA MALTA DIN FRUNTEA SĂNĂTĂTII

- Advertisement -

• presedintele CJAS Neamt, Valerică Frătilă, este de doi ani cavaler de Malta • în această calitate se ocupă de acte de caritate si de ajutorarea celor nevoiasi • el a făcut numeroase donatii pentru spitale, de care nu a vrut să se vorbească • în judet numărul membrilor celebrului ordin este foarte redus •

Multi poate au auzit de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, dar putini stiu cu ce se ocupă acesta. Discretia ce caracterizează ordinul a făcut ca pentru marele public să apară ca o organizatie învăluită în mister, cu o latură ocultă chiar, sau să se confunde de multe ori cu masoneria, organizatie total diferită si cu alte obiective. De fapt, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta (cunoscut si sub denumirea de Ordinul Cavalerilor Ioaniti) este o organizatie extrem de veche, iar scopul este acela de a face acte de caritate si de a veni în ajutorul celor nevoiasi. Organizatia există de sute de ani în Occident, iar în România este relativ nouă, ordinul reapărînd în 1990 după ce zeci de ani si-a încetat existenta din cauza comunismului. Rareori s-a discutat public despre Ordinul Cavalerilor de la Malta si tot rareori membrii acestuia au apărut în presă. În judetul Neamt există cîteva persoane care au primit onorantul titlu de cavaler de Malta printre care si o femeie, dar cu totii si-au văzut de treabă din umbră, fără a face paradă de gesturile lor. Putini dintre colegii sau apropiatii lui Valerică Frătilă (foto), presedintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamt stiu că acesta este de doi ani cavaler de Malta. Cu greu a acceptat un interviu în care a fost extrem de zgîrcit în informatii, preferînd să păstreze discretia în legătură cu Cavalerii de la Malta.

Rep: Cum ati devenit membru al acestui ordin?
Valerică Frătilă: Despre Cavalerii de la Malta stiam de mult si stiam că se ocupă cu actele de caritate, dar nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge să fiu unul dintre ei. Am fost recomandat mai marilor ordinului de alti membri si, după ce am fost verificat, au decis să-mi acorde privilegiul de a face parte din această organizatie internatională de renume. Am fost numit cavaler în urmă cu doi ani, într-o ceremonie fastuoasă ce a avut loc la Iasi, la Palatul Culturii. Atunci au fost primiti alături de mine alti 10 membri din toată tara. Ceremonialul este unul impresionant, am purtat uniformele specifice si celebra cruce malteză.
Rep: Numele Cavalerilor de la Malta a fost de multe ori asociat cu alte organizatii oarecum oculte precum Loja Masonică. Există vreo legătură între cele două organizatii?
V.F. Absolut nici una, sînt organizatii total diferite, cu oameni diferiti si cu structuri cu totul aparte. Ordionul Cavalerilor de Malta este preocupat exclusiv de actele de caritate si de ajutorarea nevoiasilor. Membrii acestuia sînt persoane care au oarecum posibilităti materiale, care au o tinută morală si religioasă fără pată, care sînt dispusi să muncească si care sînt întotdeauna gata să-si ajute semenii.
Rep: Pentru că trăim într-o eră a consumului, cînd banii sînt scopul aproape universal, nu pot să nu întreb ce vă iese la afacerea asta?
V.F.: Absolut nimic. Asa cum am mai spus, cavalerii de Malta nu au nici un cîstig material, ei dedicîndu-si viata faptelor caritabile fără profit. Cinstea membrilor ordinului, integritatea lor morală sînt garantii că viata le va fi dedicată acestor fapte bune fără a scoate nici un ban de pe urma activitătilor desfăsurate.
Rep: Faptul că ati devenit cavaler al ordinului v-a schimbat în vreun fel viata?
V.F.: În primul rînd m-am considerat extrem de mîndru si de onorat de faptul că mi s-a propus să devin membru al organizatiei, iar în al doilea rînd mi-am schimbat modul de a gîndi. Am constatat că în viată sînt mult mai multe lucruri importante decît partea materială si am început să aplec urechea mai mult spre cei aflati în suferintă. Am considerat că astfel pot ajuta în limita posibilitătilor mele. Pentru că sînt implicat în Sănătate mi s-a părut normal să întind o mînă de ajutor spitalelor care se află într-o situatie extrem de dificilă. De aceea în timp, am donat tuturor unitătilor sanitare din judet aparatură, echipamente medicale, medicamente si materiale sanitare.
Rep: În ce alte proiecte mai sînt implicati Cavalerii de la Malta din Neamt?
V.F.: În perioada aceasta ne-am ocupat de buna desfăsurare a concursului de hipism de la Piatra Neamt, iar anul viitor ne vom ocupa de organizarea celui de-al doilea Congres International de Turism Montan ce va avea loc la Piatra Neamt. Scopul nostru este de a promova turismul zonei si de a veni în sprijinul nemtenilor.
Rep: Sînteti destul de retinut cînd este vorba despre activitatea Ordinului.
V.F.: Una dintre rigori este discretia si apoi cred că faptele bune nu trebuie mediatizate sau popularizate, pentru că atunci nu se mai cheamă caritate, ci publicitate.

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Maltă a cărui denumire completă este Suveranul Ordin Militar si Ospitalier al Sfîntului Ioan de Ierusalim, de Rhodos si de Malta a fost înfiintat în jurul anului 1050, la Ierusalim, cu scopul de a administra un spital pentru pelerinii din Tara Sfîntă. În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios. Ordinul îsi desfăsoară activitătile caritabile pentru bolnavi, nevoiasi si refugiati de mai mult de nouă secole. Ca recunoastere a realizărilor sale Ordinul se bucură de dreptul de suveranitate si întretine relatii diplomatice cu peste 90 de tări. Ordinul Maltez si-a încetat activitatea în România în 1932 si si-a reluat-o din decembrie 1989. În toată lumea există circa 12.500 de membri si peste 80.000 de voluntari, cu totii declarînd că sînt dedicati actelor de caritate.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.