SFÂNTUL ZILEI…Sfântul Sfintit Mucenic Haralambie a fost preot în cetatea Magnezia din Asia Micã (în Turcia de astãzi) si pentru faptul cã îi îmbãrbãta pe crestinii care erau persecutati, cât si pentru faptul cã propovãduia cu mult rod Evanghelialui Hristos, iar numãrul crestinilor sporea în jurul sãu, a fost hirotonit episcop al Magneziei. Se pare cã a vietuit între anii 89-202, trãind pe pãmânt vreme de 113 ani. Astfel, el este cel mai vârstnic dintre mucenicii lui Hristos, care au pãtimit pentru dreapta credintã. În vremurile acelea, împãrat al Romei era Septimiu Sever care pornise o prigoanã anticrestinã. Astfel cã, Lucian (sau Luchian), ighemonul (guvernatorul) Magneziei, voia sã se afirme în ochii împãratului prin încercarea de a-i stârpi pe crestini. De aceea, îl aresteazã pe Haralambie, care adusese multi oameni la dreapta credintã, si îi cere acestuia sã renunte la Hristos si sã aducã jertfe idolilor pãgâni.
Mucenicul aduce la Hristos alti mucenici
Întrucât sfântul nu s-a lepãdat de Hristos, a început a fi torturat de cãtre Porfirie si Vaptos, doi slujitori ai ighemonului. Acestia au început sã îl chinuie si sã îi smulgã carnea si pielea de pe trup cu niste gheare de metal. Însã sfântul, în loc sã tipe de durere sau sã le cearã sã se opreascã, le multumea acestora pentru cã, îi dãduserã prilejul, ca prin chinuirea trupului sã îsi înoiascã sufletul. Vãzând puterea si bucuria cu care Haralambie îndura cumplitele chinuri, cei doi slujitori împreunã cu alte trei femei care erau de fatã, au început sã îl marturiseascã pe Hristos. Toti cinci au fost ucisi de îndatã, primind si ei, astfel, cununa muceniciei. Vãzând ighemonul Lucian puterea pe care o are sfântul, a luat el însusi uneltele de torturã si a început sã îl chinuie din nou. Numai cã, deodatã, prin minune dumnezeiascã, mâinile cu care îl lovea pe mucenic, i-au cãzut si s-au lipit de trupul sfântului. Ighemonul a început a urla de durere si, totodatã, îl implora pe Haralambie sã facã ceva sã îl vindece, cãci, dacã va face aceasta, va crede si el în Hristos. Atunci, sfântul mucenic, desi îndurase atâtea chinuiri, s-a rugat lui Dumnezeu si Lucian a fost tãmãduit de îndatã. Acesta a cerut si a primit a fi botezat în numele Sfintei Treimi si, împreunã cu el, multime mare din popor, iar sfântul a fost eliberat si a continuat sã le arate tuturor calea cea adevãratã a credintei, slujind lui Hristos si fãcând minuni multe înaintea oamenilor, chiar înviind si mortii.
Sfârsitul Sfântului Muncenic Haralambie
Împãratul Septimiu Sever a fost înstiintat de toate acestea si, de aceea, a trimis trei sute de soldati pentru a-l aresta pe Haralambie si a-l aduce înaintea sa în Antiohia, unde acesta se afla. Din nou a început sfântul sã fie batjocorit si chinuit si, din nou, se arãta prin el puterea lui Dumnezeu care îi vindeca rãnile pricinuite de loviri. Mai mult de atât, mucenicul a vindecat un om ce avea de 35 de ani un duh diavolesc, iar pe un tânãr mort de 3 zile l-a înviat. Iarãsi, multi oameni si chiar Galinia, fiica împãratului, s-au convertit la crestinism. Sfãtuitorii împãratului, vãzând multimea mare de oameni care începeau sã îl mãrturiseascã pe Hristos, îl îndemnau sã îl omoare cât mai repede. Astfel, împãratul a dat ordinul de decapitare. Numai cã, înainte ca sfântul sã fie executat, cerurile s-au deschis si îngerii Domnului s-au pogorât si au luat sufletul lui Haralambie. Galinia, fiica, împãratului, a cerut trupul sfântului si l-a înmormântat cu multã evlavie.
MOASTELE SI HRAMURILE SFÂNTULUI HARALAMBIE
DE VIZITAT…O parte din moastele sfântului se aflã în biserica din Iraklitsa Nouã din Grecia, precum si la mãnãstirea Sfântului Stefan de la Meteora, tot în Grecia. În tara noastrã, pãrticele din moastele sfântului gãsim (mai aproape de Vaslui) la biserica Mãnãstirii Miclãuseni din judetul Iasi, precum si la la Mãnãstirea Rîsca din judetul Suceava sau la Catedrala episcopalã din Galati. Mai sunt moaste ale sfântului la bisericile bucurestene „Sfântul Dumitru” (Postã), „Sfintii Arhangheli” (Otelari), „Sfântul Stelian” si Mãnãstirea „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – Stavropoleos. De asemenea, o pãrticicã din moastele Sf. Haralambie se aflã la biserica „Nasterea Maicii Domnului” – Mãrgeanului din Bucuresti. În eparhia noastrã (în judetul Vaslui) sunt mai multe biserici care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Sfintit Mucenic Haralambie. Dintre acestea, amintim biserica Sfântului Gheorghe din municipiul Husi care îl are ca al doilea ocrotitor pe Sfântul Haralambie, precum si biserica parohialã din satul Laza.