DISCUȚII… Consilierul județean Dan Liviu Cain a atras atenția ieri, în ședința de Consiliu Județean, să nu se mai ofere atât de mult sprijin financiar primarilor, pentru că unii dintre ei, în loc să investească banii în drumuri, îi bagă în parcuri de joacă. “Vin cu o propunere, aceea de a-i mai slăbi pe domnii primari, nu spun de la o culoare politică, dar cu banii pe care îi avem la Consiliul Județean Vaslui, să dezvoltăm mai mult drumurile județene ce sunt în administrarea noastră, pentru că anul trecut s-a dovedit că am alocat bani multor primării, iar unele dintre ele i-au folosit în parcuri de joacă, în diverse. Nu că acestea nu ar trebui, dar nu cred că era de utilitate majoră”, a spus consilierul Dan-Liviu Cain. Președintele Consiliului Județean, sau «șefu’», cum l-au numit ieri doi consilieri județeni, le-a luat apărarea «primarilor jucăuși»: “Sigur, poate s-au strecurat și asemenea greșeli sau s-ar putea ca unii dintre primari să fie mai jucăuși și aveau nevoie de spațiile respective, la fel și populația unității administrativ-teritoriale”.
Întâlnirea de ieri a avut o miză importantă: repartizarea pe unități administrativ-teritoriale ale județului Vaslui a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2022 și estimările sumelor defalcate ce urmează a fi repartizate pentru anii 2023-2025. 21 de comune au primit bani de la Consiliul Județean, cei mai mulți fiind alocați unităților administrativ-teritoriale Găgești – 1 milion lei, Ciocani – 991.000 lei, Tanacu – 900.000 lei și Ibănești – 884.000 lei. Cei mai puțini bani au fost alocați comunele Dănești, Ferești și Oșești – fiecare câte 100.000 lei.
Liberalii au avut două amendamente, ambele au fost respinse
Înainte de aprobarea proiectului de hotărâre care viza alocarea acestor sume de bani, grupul de consilieri PNL a propus două amendamente. Primul amendament presupunea suplimentarea sumei propuse spre repartizare până la 15.454 mii lei, pentru a putea aloca bani și următoarelor unități administrativ-teritoriale: Bârlad – 1000 mii lei (n.r. 1 milion lei), Negrești – 1000 mii lei, Băcani – 350 mii lei (n.r. 350.000 lei), Văleni – 350 mii lei, Deleni – 250 mii lei, Tăcuta – 350 mii lei, Vetrișoaia – 250 mii lei, Dimitrie Cantemir – 350 mii lei, Drînceni – 350 mii lei, Codăești – 250 mii lei, Grivița -350 mii lei, Munteni de Jos – 250 mii lei, Oltenești – 350 mii lei, Costești – 250 mii lei, Boțești – 350 mii lei, Bogdana – 250 mii lei, Crețești – 350 mii lei. Al doilea amendament viza modificarea anexei nr. 2 referitoare la repartizarea sumelor defalcate din TVA, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2022: “din totalul de 15.872 mii lei, propunem ca fiecăreia dintre cele 81 de UAT-uri, să i se repartizeze câte o sumă de 50.000 lei, iar Consiliul Județean să primească suma de 11.822 mii lei. Ca si motivație, am considerat că sumele propuse a fi repartizate prin proiectul de hotărâre nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor cu drumurile comunale”, au explicat consilierii PNL. Amendamentele au picat la vot, consilierii PSD, ALDE și Pro România, care dețin majoritatea, nefiind de acord cu ele. Președintele și vicepreședinții CJ au avut și câteva luări de poziție, pe care le vom reda în rândurile următoare.
Vicepreședintele Dan Marian, una “caldă” pentru “șefu’ Buzatu”
Vicepreședintele Dan Marian (ALDE) nu pierde nicio ocazie de a-și lipi imaginea de cea a președintelui CJ, Dumitru Buzatu, nicio ocazie de a-i lăuda propunerile și deciziile. În speranța că poate-poate, nu va rămâne pe afară după ce PSD va bate în cuie alianța cu PNL și la nivel județean, Dan Marian s-a gudurat pe lângă Buzatu, însă nu oricum, ci cu clasă, încercând să arate că și el are o contribuție la repartizare sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2022: “După cum bine ați citit în motivația prezentată de domnul președinte, raționamentul după care noi (!) am distribuit această sumă de bani către anumite UAT-uri a fost unul destul de clar și anume, nevoia urgentă de a echilibra bugetele locale ale acelor UAT-uri, astfel încât să nu închidă pe minus, ci pe măcar zero. Mai mult decât atât, s-a suplimentat până la suma de plus 500.000 mii lei la dispoziția acestora. Dumneavoastră ați citit o listă de localități, sigur că apartenența lor politică este una evidentă, dar vreau să precizez că în propunerea pe care a făcut-o domnul președinte nu se ține cont deloc de apartenența politică, ci doar de nevoia acestora precisă, exactă, de a-și echilibra bugetele locale. Dacă dumneavoastră aveți alte motivații, care să susțină propunerea dumneavoastră, vă rog să faceți precizarea că, din ce ați enunțat, nu sunteți convingători”, a spus Dan Marian, exemplificând, apoi, cu cazul comunei Drânceni, care are un excedent bugetar de 6,7 milioane lei. “Comparați-o (n.r. comuna) cu Găgești, care are un deficit de 1,4 mil. lei”, a mai spus Dan Marian.
Nici vicepreședintele Trifan nu s-a lăsat mai prejos, le-a reamintit primarilor că pot accesa împrumuturi garantate de stat
În discuție a intervenit și vicepreședintele Ciprian Trifan, iar exprimare a fost, de asemenea, la persoana I, plural: “Noi am opinat că așa trebuie să facem prima echilibrare, pentru că e un an greu pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Va trebui să vedem care dintre acestea au o nevoie mai rapidă de echilibrare pentru a închide proiectele pe care le au. Dacă noi vom distribui sumele încă de la începutul anului, riscăm ca la mijlocul lui să nu mai avem cu ce echilibra și până când Guvernul va face o altă rectificare, să fim nevoiți să luăm din bugetul Consiliul Județean, Consiliul Județean având la rândul său foarte multe proiecte în care are nevoie de cofinanțare. Pe de altă parte, știm cu toții că anul trecut Guvernul a dat o hotărâre care permite unităților administrative să facă împrumuturi garantate de stat și sunt puține cele care le-au accesat. Va trebui să facem cu toții un efort, ca să putem cofinanța toate proiectele pe care le avem. Știm că am fost pe locul 2 în Programul Național de Dezvoltare Locală II, cu o sumă foarte mare, iar anul acesta avem de cofinanțat foarte multe proiecte, drept pentru care considerăm că echilibrarea trebuie să se facă treptat, în funcție de finalitatea proiectelor pe care le are fiecare unitate administrativ-teritorială”, a explicat Ciprian Trifan.
Consilierul Liviu Iacob vrea cât mai repede materializarea coaliției la nivel județean: “măcar jumătate din propunerile noastre să fie aprobate în ședința de astăzi”
Consilierul județean Liviu Iacob și-a exprimat, din nou, dezamăgirea față de refuzurile majorității (PSD, ALDE, Pro România) de a aproba și amendamentele liberalilor: “De fiecare dată, propunerile noastre sunt date deoparte, există mult mai multe găuri în alte părți decât în propunerile pe care le facem noi. Dacă le respingeți, înseamnă că sunt comune care trăiesc bine, nu le trebuie bani. Acesta este punctul de vedere pe care l-am văzut la cei doi vicepreședinți. Ați promis anul trecut că veți ajuta și comunele pe care noi le propunem spre a primi ajutor, dar de fiecare dată primim același refuz din partea dumneavoastră, refuz enunțat acum de cei doi vicepreședinți, iar dumneavoastră îi veți hipnotiza pe toți și vor vota împotrivă. Este adevărat, poate nu toate comunele pe care noi le-am propus azi au o nevoie urgentă de bani, dar o parte din ele au. Haideți să încercăm să mai aprobăm și din propunerile făcute de noi, mai ales că suntem acum o coaliție. Haideți să nu pornim anul cu “nu” de la început și să încercăm le aprobăm, poate nu pe toate, dar măcar jumătate din propunerile noastre să fie aprobate în ședința de astăzi”.
Buzatu: “trebuie, totuși, parteneri fiind, să apelăm la o definire comună a termenilor”
În replică, Buzatu l-a asigurat pe Iacob de toată disponibilitatea, dacă va accepta, totuși, să lucreze la… definiția anumitor termeni. “Țin cont de toate lucrurile acestea și gândiți-vă că dacă atunci când nu eram parteneri de coaliție am dat dovadă de atâta atenție, grijă în ceea ce privește alocarea fondurilor, cum voi proceda acum? Însă trebuie, totuși, parteneri fiind, să apelăm la o definire comună a termenilor. Dacă vorbim, de exemplu, de “gaură”, nu putem vorbi. Eu când aud această noțiune referitoare la buget, mă gândesc că lipsește ceva din buget, ori în cazul dat de vicepreședintele Dan Marian sunt în plus 6 milioane. Deci, cum să fie gaura în plus? Trebuie să mai lucrăm la definiția termenilor. Și în calitatea noastră de parteneri, eu vă asigur că am toată disponibilitatea”, a spus președintele CJ.
Ciocani – 991.000 lei ohoooo sa vezi frumusete de metropola :))) are ce fura…ii ajung oare???