La 15 ani de la suspendarea serviciului militar obligatoriu, responsabilii din sistemul de apărare sunt tot mai îngrijoraţi de micşorarea evidentă a rezervei de personal a Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Astfel, în câţiva ani, în cazul unui conflict, MApN nu ar mai avea pe cine mobiliza pentru că bazinul de rezervişti se micşorează accelerat. Asta deşi avem peste 9 milioane de cetăţeni apţi pentru serviciul militar.
Aşa cum a declarat generalul-locotenent în retragere Virgil Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR), într-o emisiune tv, în 5 ani România va pierde clasa I a rezervei, adică cea mai importantă, formată din cei până în 45 de ani, iar în actualul ritm, în 15 ani nu va mai exista rezervă.
„Nu există nicăieri în lume o armată fără rezervişti. Exemplul Poloniei este cel mai grăitor, au introdus instituţia rezervistului voluntar la timp şi au peste 50.000 de rezervişti, iar România are sub 1.000. A fost o greşeală a decidenţilor politici, pentru că noi am suspendat serviciul militar obligatoriu în 2007 şi abia în 2017, la 10 ani distanţă, am avut prima serie de rezervişti voluntari. Spre deosebire de noi, Polonia a suspendat serviciul militar în 2009, dar tot atunci a adoptat şi legea rezervistului voluntar”, a subliniat generalul în retragere.
În cifre seci, Armata Română are în prezent în jur de 67.000 de militari activi, iar bazinul rezerviştilor s-a redus la numai 50.000 de rezervişti cu tot cu cei voluntari. Asta în contextul în care România are peste 9 milioane de cetăţeni apţi pentru serviciul militar. Spre comparaţie, Grecia, de exemplu, cu o populaţie de două ori mai mică decât România, are peste 120.000 de militari activi şi peste 220.500 de rezervişti care pot fi chemaţi sub arme dintr-un bazin de numai 4 milioane de cetăţeni care sunt apţi pentru serviciul militar.
Citeste mai mult: adev.ro/r5x2pq