STOP POLUÃRII… Guvernul României a aprobat, în ultima sedintã din 2021, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor (MMAP), ordonanta de urgentã pentru modificarea si completarea Legii serviciului de alimentare cu apã si de canalizare. Una dintre modificãri a eliminat exceptarea persoanelor fizice si juridice de la legarea la sistemul public de canalizare, mãsurã introdusã prin OUG 144/2021. Dacã înainte de aceastã OUG, persoanele fizice si juridice care detineau statii proprii de epurare puteau evita conectarea la sistemul de canalizare, din 2022 exceptia a fost ridicatã. Altã modificare se referã la obligatia autoritãtilor administratiei publice locale de a tine evidenta persoanelor fizice si juridice care nu evacueazã apa uzatã la reteaua publicã de canalizare.
Conform Ministerului Mediului, actul normativ aprobat la finalul anului trecut reprezintã prima reformã stabilitã în Planul National de Redresare si Rezilientã (PNRR) pentru sectorul de apã si apã uzatã. “România are la dispozitie în anii urmãtori, prin PNRR, 968 de milioane de euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apã si apã uzatã si pentru accelerarea accesului populatiei la servicii de calitate conform directivelor europene. Accesarea acestor sume importante depindea însã de îndeplinirea unei conditionalitãti pânã la sfârsitul acestui an, prin care tara noastrã trebuia sã îsi consolideze cadrul de reglementare în acest sector. Mã bucur sã anunt cã, prin adoptarea OUG de astãzi, conditionalitatea asumatã de România este îndeplinitã. Noile modificãri legislative vizeazã reducerea, pânã la eliminare, a poluãrii cu ape uzate menajere si se referã la asigurarea sustenabilitãtii financiare a infrastructurii de apã si canalizare, precum si la cresterea gradului de racordare la sistemele publice de alimentare cu apã si canalizare existente. În plus, am avut în vedere reglementarea sistemelor individuale adecvate si stabilirea conditiilor de descãrcare a apelor uzate din acestea în resursele de apã, acolo unde, din motive justificate, nu se pot realiza sisteme de canalizare publice”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor si Pãdurilor.
Cele mai importante exceptii si prevederi
În ordonanta de urgentã a fost introdusã o nouã exceptie pentru cazurile în care realizarea unei retele de canalizare dintr-o anumitã zonã nu se justificã din punct de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice. “Persoanele fizice si juridice au obligatia utilizãrii unor sisteme individuale adecvate sau alte sisteme corespunzãtoare care pot asigura acelasi nivel de protectie a mediului, exclusiv în situatia în care instalarea unei retele publice de canalizare nu se justificã din punctul de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice”, se aratã în actul normativ. De asemenea, se interzice evacuarea directã a apelor uzate neepurate din sistemele individuale adecvate de colectare si epurare ape uzate, în apele de suprafatã, apele subterane sau pe terenuri, fãrã asigurarea epurãrii corespunzãtoare a acestora, astfel încât sã fie respectate limitele indicatorilor de calitate la evacuare prevãzuti în Hotãrarea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descãrcare în mediul acvatic a apelor uzate. Noile prevederi mai stabilesc cã autoritãtile locale sunt obligate sã tinã evidenta persoanelor fizice si juridice care nu se conecteazã la sistemele publice de canalizare existente sau nou înfiintate în conditiile prevãzute la art. 31 alin. (14) si care nu evacueazã apa uzatã la reteaua publicã de canalizare existentã, în colaborare cu operatorii/operatorii regionali, sã inventarieze sistemele individuale de colectare a apelor uzate si sã notifice populatia pentru conformare. Tot autoritãtile locale trebuie sã introducã în baza de date stabilitã la nivelul Administratiei Nationale Apele Române, o datã la 2 ani, datele si informatiile pentru evaluarea stadiului implementarii cerintelor prevãzute în HG nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descãrcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificãrile si completarile ulterioare, si, semestrial, stadiul realizãrii lucrãrilor pentru epurarea apelor uzate urbane si a capacitãtilor în executie si puse în functiune pentru aglomerãri umane, inclusiv situatia investitiilor realizate, pentru stabilirea conformãrii aglomerãrilor umane.
:)) sa vezi ce se activeaza Bahna sau Bala (care dintre ei or sa pice de direftor tehnique in locul lui Doro) si or sa faca curat in urbe…de acu’ o sa miroasa numai a trandafiri si cozonac in waslui de la „epurare si avicola”!
PS: acesta este un pamflet! Trata-ti-l ca atare!…sau nu..sau cum vreti…