SCANDALOS… Un bărbat din satul Dobroslovești, comuna Zăpodeni, a mers, acum ceva timp, la Direcția impozite și taxe locale din cadrul primăriei Zăpodeni să plătească impozitul pe teren, însă a fost refuzat pentru că, aparent, nu achitase contravaloarea unei amenzi de 170 de lei, primită în 2014, amendă pe care, totuși, o plătise, numai că în catastifele primăriei apărea pe dos. Degeaba a încercat bărbatul să convingă contabila că este de bună credință, aceasta nu i-a încasat impozitul pe pământ până nu a plătit din nou amenda. “Nu m-a deranjat faptul că am fost nevoit să plătesc din nou amenda, cât atitudinea acelei angajate din cadrul Primăriei Zăpodeni. Mi-a spus că o pot da în judecată dacă nu îmi convine. Cred că am să-i urmez sfatul și am să mă adresez instanței, nu pentru suma de 170 de lei, ci pentru felul cum s-a comportat”, ne-a declarat bărbatul din comuna Zăpodeni.
Li se întâmplă multor vasluieni care primesc acasă somații prin care află cu stupoare că amenzile pe care le știau plătite de luni întregi figurează, de fapt, ca neachitate. Desigur, autoritățile nu se obosesc să comunice între ele și să verifice dacă oamenii chiar și-au plătit datoriile. Îi pun tot pe ei pe drumuri, dar și la noi cheltuieli, dacă vor să îi ia cineva în seamă când jură că sunt corecți. Cine are noroc își găsește chitanțele acasă și reușește să demonstreze cu doar două drumuri că a fost de bună credință și și-a achitat amenzile la timp. Ce ne facem însă când primim o somație care ne anunță că nu am plătit amenda dată de Poliția Rutieră… acum șapte ani?
Și cu dovada plății amenzii și cu banii luați
Un caz de-a dreptul revoltător s-a petrecut marți, în sediul Primăriei Zăpodeni, unde un bărbat din satul Dobroslovești a mers pentru a-și recupera banii dați pe o amendă pe care o plătise. Acesta ne-a explicat cum a ajuns în situația de a plăti de două ori pentru aceeași contravenție. “În 2014, când mă deplasam spre Craiova, la ieșire din București am fost tras pe dreapta de către un echipaj al Poliției Rutiere, care m-a amendat cu 170 de lei pentru că nu purtam centură. Imediat cum am ajuns în Craiova, am mers să o plătesc. Pentru că nu trecuse 24 de ore, am achitat jumătate din valoare, adică 85 de lei. Zilele trecute, când am mers la Primăria Zăpodeni pentru a plăti impozitul pe teren, mi-au comunicat că nu pot plăti impozitul până nu plătesc amenda de 170 de lei. Fiind vorba de o amendă luată în urmă cu șapte ani, nu mai țineam minte dacă mai am dovada plății sau nu, așa că am achitat din nou amenda pentru a-mi putea plăti impozitul. Ajuns acasă, am început să caut prin hârtii, unde am găsit dovada. Azi (n.r. marți) am mers din nou la primărie, unde un domn, probabil de la Financiar, s-a comportat foarte frumos cu mine. Mi-a spus să fac o cerere și să atașez dovada plății amenzii, ceea ce am făcut. Am mers cu hârtiile la doamna contabilă, cel mai probabil, care a avut o atitudine de neînțeles. Deși tocmai îi arătasem că am plătit amenda, mi-a spus să merg să recuperez banii de la Craiova, nu de la ea. Mi-a mai zis că dacă nu îmi convine, să o dau în judecată. Am decis să vin la ziar și să fac publică întâmplarea mea, nu pentru a lovi în vreo instituție, ci pentru a trage un semnal de alarmă, că și alte persoane pot fi în locul meu. Dacă și după ce am făcut dovada plății amenzii au refuzat să-mi restituie banii, ce să mai zic? În Primăria Zăpodeni sunt și foarte mulți oameni profesioniști, care își fac treaba ireproșabil, dar uitați că din cauza unor colegi, imaginea întregului colectiv are de suferit. Acum, mie nu-mi rămâne decât să urmez sfatul doamnei contabile și să o dau în judecată, nu pentru cei 170 de lei, că nu e o sumă mare, ci pentru atitudinea pe care a avut-o față de un contribuabil, nu față de mine, în mod special. Chiar dacă acțiunea din instanță mă va costa mai mult, eu voi face ce m-a îndrumat doamna respectivă”, ne-a declarat vasluianul.
Legea, modificată la începutul acestei luni
Pentru că astfel de cazuri sunt de ordinul miilor la nivel național, parlamentarii au inițiat și votat un proiect de lege privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor, legea fiind promulgată de președintele Klaus Iohannis în data de 2 decembrie 2021. Legea prevede că șoferii nu mai sunt obligați să facă dovada privind plata amenzilor de circulație. La dezbaterile din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestei legi, deputatul UDMR Benedek Zacharie, inițiator, a precizat că cetățeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliție pentru a demonstra că și-a plătit amenda. “Cetățeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliție, să demonstreze că și-a plătit amenda, fiind un cont unic și primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat și cetățeanul și am ajutat și primăriile”, a declarat deputatul UDMR, în timpul dezbaterilor.
A platit amenda că un fraier. Întâi trebuia să vadă dacă a achitat sancțiunea. Fiind amenda mai veche, normal că banii sau dus la primăria din Craiova. Dacă trimiteai copie la chitanță poliției din Craiova atunci când ai platit nu se mai trimitea amenda în debit. Concluzie: dacă ești prost plătești!
Asta ori e prost ori e prost, nu vrea sa dea in judecata pentru nedreptate, nu vrea sa dea in instituții când tocmai in instituții trebuie sa dea:))
Domnule Ghiorghies si totusi cine are dreptate, cine a gresit,ați cam lasato in coada de peste pentru senzational,contabila are perfecta dreptate,gresala ei este ca nu i a perceput penalizare,corect?
*Nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi, dobânzi şi penalităţi de întârziere stabilite potrivit legii.*
Penalități de ce, ca nu sunt capabile instituțiile statului sa corespondeze intre ele? Omul asta a plătit amenda, a făcut dovada plății, numai pentru asta atitudinea doamnei de la primărie ar trebui sa fie alta! „Domnule X-ulescu, nu avem sa va dam banii acum, ca deh, asa e când scapi bani statului, trebuie sa aștepți cu anii sa ți-i recuperezi, dar imediat ce ii avem, vi-i returnam!” Cam asta ar trebui să-i răspundă, nu „du-te la Craiova”, nu „da-ma in judecata”…