Astronomii au captat cea mai adâncă și clară imagine a centrului Galaxiei Calea Lactee de până acum, dându-le ocazia oamenilor de știință să estimeze cu o precizie fără precedent masa giganticei găuri negre din centrul galaxiei și distanța față de Pământ, scrie LiveScience. Ei au putut observa mișcarea stelelor în jurul găurii negre și au măsurat viteza astronomică cu care se deplasează în apropierea invizibilului corp ceresc.
Observațiile făcute cu telescopul Observatorului European de Sud din Chile au adus la lumină, de asemenea, o stea necunoscută până acum, care orbitează în jurul misterioasei găuri negre din centrul galaxiei noastre, Sagittarius A*.
Telescopul de la observatorul din Chile este unul dintre cele mai avansate din lume. Format din patru telescoape principale cu un diametru de 8,2 metri și încă patru telescoape auxiliare, cu diametru de 1,8 metri, observatorul poate detecta stele care emit de patru miliarde de ori mai puțină lumină decât putem vedea noi cu ochiul liber.
O tehnică numită interferometrie le permite cercetătorilor să combine lumina captată de cele patru telescoape într-o singură imagine…https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/astronomii-au-obtinut-cele-mai-bune-imagini-din-centrul-galaxiei-unde-se-afla-o-gaura-neagra-gigantica-cat-de-mare-este-sagittarius-a-1774157