BANI PE ANI… Vasluienii care nu au suficientă vechime în muncă, dar vor să iasă la pensie, pot să și-o cumpere. Practic, cei care vor să stea liniștiți și să se bucure de o pensie mai bună, dar anii pe care i-au petrecut în câmpul muncii nu sunt suficienți, pot cumpăra vechime, însă nu mai mult de șase ani. De când a fost dată legea, sute de persoane au apelat la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui pentru a se asigura că poștașul nu va veni cu geanta goală la ei. Trei dintre vasluieni și-au cumpărat perioada maximă prevăzută de lege, pentru care au plătit peste 40.000 de lei.
Directorul Casei Județene de Pensii Vaslui, Bogdan Isabel, spune că din septembrie 2020 și până în prezent au fost încheiate peste 200 de astfel de contracte. “De la data intrării în vigoare a OUG 163/2020, respectiv 28.09.2020 și până în prezent, Casa Județeană de Pensii Vaslui a încheiat 238 de contracte de asigurare prin care se achită retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru o perioadă de maxim șase ani. Dintre acestea, trei contracte de asigurare au fost încheiate pentru asigurarea retroactivă pe o perioadă de șase ani”, a declarat șeful CJP Vaslui.
Iată cât costă o lună de vechime
Cei mai mulți vasluieni care și-au cumpărat vechimea în muncă au muncit la negru în străinătate și acum, când au împlinit vârsta de pensionare, vor să primească o pensie decentă. Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul și nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Începând cu data de 12.01.2021, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2300 lei. Astfel, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art. III alin. (2) din OUG nr. 163/2020 pentru anul 2021 este de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 575 lei. La un calcul simplu, rezultă că cei trei vasluieni care și-au cumpărat câte șase ani de vechime au avut de achitat, fiecare, câte 41.000 de lei. Acești bani pot fi plătiți toți odată, dar pot fi achitați și în una sau mai multe tranșe lunare, fără a depăși data de 31.08.2023.În situația în care, pe perioada aplicării OUG 163/2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu vor fi afectate. Din ianuarie 2022, vasluieni care vor dori să încheie contracte cu Casa Județeană de Pensii Vaslui pentru a-și cumpăra vechime în muncă vor trebui să plătească puțin mai mult pentru că salariul minim va crește.
Anii cumpărați se consideră stagiu de cotizare în sistemul public
Potrivit conducerii Casei Județene de Pensii Vaslui, perioadele pentru care persoanele care au încheiat contract de asigurare conform OUG 163/2020 achită contribuția de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public. “Venitul lunar asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale se utilizează la determinarea punctajului lunar potrivit Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, și implicit la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului lunar asigurat la cîștigul salarial mediu brut din luna încheierii contractului de asigurare socială, comunicat de Institutul Național de Statistică. Pentru lunile pentru care Institutul Național de Statistică încă nu a comunicat cîștigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul cîștig salarial mediu brut comunicat. Punctajul lunar astfel calculat se atribuie pentru fiecare lună calendaristică prevăzută în contractul de asigurare socială pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale prevăzută de OUG 163/2020. După data încetării aplicabilității contractului de asigurare socială, nu se mai poate încheia act adițional la acesta. În situația în care după data încetării aplicabilității contractului de asigurare socială, persoana interesată dorește să se asigure în condițiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă, poate încheia un nou contract de asigurare socială, cu condiția ca perioadele de asigurare cumulate din cele două contracte de asigurare socială să nu depășească 6 ani”, au mai afirmat reprezentanții CJP Vaslui. Conform acestora, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: – nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; –nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea; – nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:
- actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
- declarația pe propria răspundere;
- procura specială autentificată în condițiile legii și care trebuie să conțină, în mod expres, datele de identificare ale mandatului și ale mandatarului, respectiv cel puțin: numele, prenumele, data nașterii, adresa și CNP. Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020, în numele persoanei care va beneficia de asigurare și de a achita contribuția de asigurări sociale, datorată de persoana asigurată.