spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
03-feb.-2025

Mai bine îngrijitoare la spital decât comisar al Gărzii de Mediu

- Advertisement -
SALARII DERIZORII… De ani de zile, comisarii Gărzii de Mediu sunt plătiți cu salarii indecent de mici raportate la importanța funcției lor, de au ajuns până și îngrijitoarele de la spital sau electricienii să râdă de ei.

NEDREPT… În România, o îngrijitoare de la spital a ajuns să câștige mai bine decât un comisar al Gărzii de Mediu. Spre exemplu, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, sunt îngrijitoare care au salarii nete de 3.500 de lei în timp ce la Comisariatul Gărzii de Mediu, unele venituri nu depășesc 3.000 de lei. Sindicatul Național al Gărzii de Mediu (SNGM) atrage atenția că o nouă amânare a rezolvării problemei inechităților salariale ale angajaților Gărzii Naționale de Mediu va duce la intrarea în grevă generală a membrilor organizației sindicale.

De ani de zile, comisarii Gărzii de Mediu sunt plătiți cu salarii indecent de mici raportate la importanța funcției lor, de au ajuns până și îngrijitoarele de la spital sau electricienii să râdă de ei. Sindicatul Național al Gărzii de Mediu arată că există comisari ai Gărzii de Mediu care primesc un salariu lunar de 2.660 de lei net, cu mult sub salariul mediu pe economie. “Este inacceptabil ca salariații unei instituții cu rol atât de important în combaterea infracțiunilor de mediu să fie tratați cu atâta indiferență și lipsă de respect de către autorități. Nu vrem privilegii! Vrem condiții decente de muncă, vrem salarizare corectă, echitabilă pentru toți colegii din țară care, zi de zi, își fac datoria în condiții extrem de dificile. (…) Nu mai acceptăm să fim instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici din România! Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2.660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie. Este inadmisibil să fim trimiși în prima linie a frontului pentru un mediu curat cu mâinile legate la spate! Este inadmisibil ca responsabilitățile noastre profesionale să crească în vreme ce atribuțiile, pârghiile noastre de acțiune rămân aceleași, iar drepturile noastre salariale sunt sistematic ignorate”, se menționează în comunicatul SNGM. Sindicatul Național al Gărzii de Mediu solicită, la fel ca și în anii anteriori, o salarizare echitabilă la nivelul Gărzii Naționale de Mediu și în raport cu celelalte instituții de inspecție și control, considerarea serviciului de permanență drept timp de muncă plata acestuia, pe modelul existent în Uniunea Europeană. “Cerem suport logistic pentru activitatea noastră profesională cotidiană, cerem respectarea dreptului nostru la formare profesională (ZERO bani alocați în ultimii cinci ani!), cerem suplimentarea numărului de comisari, cerem calibrarea corectă a atribuțiilor noastre de serviciu în raport cu responsabilitățile suplimentare alocate an de an. Cerem toate aceste lucruri pentru creșterea capacității instituționale a GNM de ripostă eficientă în fața escaladării fără precedent a infracțiunilor de mediu în România”, subliniază SNGM în comunicat.

Peste 100 de milioane de lei la bugetul de stat, în urma controalelor efectuate anul acesta de comisarii GNM

În ciuda acestor condiții de muncă, angajații Gărzii Naționale de Mediu au realizat, în perioada ianuarie-noiembrie, un număr de 33.008 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 100.063.211 lei, se precizează în comunicat. “De asemenea, în aceeași perioadă am emis 352 de dispoziții de sistare a activității, 60 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, am făcut 121 sesizări penale și am confiscat un număr de 124 mijloace auto. Toate acestea cu un efectiv de 450 de comisari la nivelul întregii țări, adică 1 comisar de mediu la circa 40.000 de locuitori!!!”, arată Sindicatul Național al Gărzii de Mediu. Organizația sindicală atrage atenția că prin tergiversarea reglementării inechităților salariale se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției, iar ultima evaluare a Grupului de Lucru pentru Asigurarea Respectării Legii din cadrul Consiliului Uniunii Europene a confirmat situația extrem de dificilă a Gărzii Naționale de Mediu. SNGM notează că va acționa pe toate căile legale pentru apărarea drepturilor legitime ale angajaților Gărzii Naționale de Mediu. “Cum vreți să reducem criminalitatea de mediu, cum vreți să ajutăm la evitarea/ închiderea unor proceduri de infringement pe mediu ale Comisiei Europene la adresa României cu o afectare majoră a capacității noastre instituționale?! Cum vreți să ajutăm la respectarea dreptului constituțional al cetățenilor români la un mediu curat și sănătos dacă drepturile noastre légitime, ale celor din linia întâi, sunt călcate în picioare?! Vom acționa pe toate căile legale pentru a apăra drepturile și interesele legitime ale angajaților instituției, convergente cu interesele și dreptul românilor la un mediu sănătos”, notează Sindicatul Național al Gărzii de Mediu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Nici atat nu meritati!
    Am avut control de la mediu direct de la centru adica de la Bucuresti si am fost amenintat cu puscaria pentru evaziune si nu am cedat caci mi se cerea sa merg cu arhiva la Bucuresti, inspectorii au venit de doua ori la Barlad si la final am platit amenda de 90(nouazeci) lei, asta in 2021 deci?!
    Cati bani a investit mediul pentru o amenda de 90 lei si o luna de stres pentru mine, familia mea si angajati?!

  2. Prea ciudat pentru secolul acesta ești hackere!… Dar ce reprezintă acest PRIVAT, este cumva un model de bune practici, o componentă reprezentativă a moralității și un indicator al corectitudinii, inclusiv sau, mai ales, al corectitudinii financiar fiscale?
    De departe, cea mai mare evaziune fiscală vine din partea celor din privat… Extrem de rar întâlnești „patroni” care să respecte munca angajaților, dar, mai ales, care să respecte legislația. Proștii suntem noi cei din privat care acceptăm bătaia de joc a patronilor. Eu, de pildă, m-am dus la Casa de Pensii și mi-am verificat vechimea in muncă dar și perioada de contributivitate… și surpriză, deși acele contribuții sunt cu stopaj direct la sursă, m-am trezit că din zece ani munciți, am pierdut aproape patru. De ce? Patronul a oprit banii (drept dovadă am fluturașii de salariu pe care, culmea, îi păstrez într-un dosar separat), dar nu i-a virat mai departe. Știu ca fapta este penală, dar cu ce anume mă încălzește asta?
    Între timp, firma respectivă a dat faliment, patronul în cauză a și fost la pușcărie, iar perioada de prescripție a trecut…
    NU am nimic de împărțit nici cu bugetarii, fiecare muncește unde poate!
    Cel puțin în Vaslui, foarte multe locuri de muncă sunt în comerț și servicii conexe. Noi ne plângem în privat că muncim relativ mult și nu suntem plătiți bine. Până la un punct pot fi de acord, însă ce ne facem dacă numărul bugetarilor va fi înjumătățit?
    Vă închipuiți în ce situație am fi? Atunci am intelege că, de fapt, ca într-un fel de dans macabru, și noi suntem legați printr-un fir invizibil de bugetari, iar mișcarea unuia are efecte asupra celuilalt. Îi hulim pe bugetari, dar, multe dintre locurile noastre de muncă depind de „așa-zisa nemuncă” a bugetarilor.
    Hai să fim corecți cu noi și să recunoaștem, măcar în sinea noastră, ca așa este…

  3. Controale fac tot la agentii economoci care dau bani la stat sa-si ia ei salariile. Sa prinda pe cei care arunca gunoi prin paduri si pe dealuri ca nu au confiscat nicio masina sau caruta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.