spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Consiliul Județean Vaslui are o campanie de informare copiată grosolan de pe internet (FOTO)

- Advertisement -

PLAGIAT… Consiliul Județean vrea să-i ajute pe vasluieni să conștientizeze ce “rol esențial au ei în gestionarea fenomenului de poluare”. Și nu oricum, ci printr-o campanie de informare plagiată, adică copiată grosolan de pe mai multe site-uri. Spre exemplu, începutul acesteia este tras la indigo după cea a Consiliului Județean Vrancea. Apoi, conține un articol aproape întreg scris de senatorul Florian Bodog în 2014, pe blogul său: “Un mediu curat poate asigura baza pentru sănătatea noastră”. Este redată inclusiv opinia sa, însă fără a i se preciza numele: “Personal, cred că mediul și sănătatea sunt organic interconectate: nu putem fi o societate sănătoasă, cu oameni sănătoși dacă trăim într-un mediu poluat, la fel cum un mediu curat ne poate asigura baza pentru o sănătate bună și durabilă”. La fel se întâmplă și în cazul unei declarații date de Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță alimentară, și publicată pe site-ul NewsEnergy.ro. Dincolo de furtul informațiilor, campania mai are o greșeală de începători: nu are obiective SMART (n.r. Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante, plasate în Timp). Fără obiective clare și concise, nici nu se poate numi campanie, ci doar o simplă informare. În cazul de față, fără bibliografie sau precizarea surselor, nici măcar atât nu putem să spunem că este.

Consiliul Județean a publicat pe site-ul instituției o “Campanie de conștientizare a populației privind rolul esențial al cetățenilor în gestionarea fenomenului de poluare”. Deși e adresată cetățenilor, aceștia nu aud de ea decât dacă caută pe google numele instituției și iau la rând toate anunțurile publicate pe site. În vreme ce adevăratele campanii sunt gândite să ajungă, prin diverse căi, cât mai repede la publicul țintă, cele inițiate de instituții sunt făcute doar ca angajații să bifeze o sarcină de serviciu. Asta pentru că ideea unei astfel de campanii nu a apărut ca un gest <civic> al vreunui angajat, ci pentru că instituția este obligată să se implice, existând în acest sens mai multe legi și directive europene.

Primăria Vaslui, nicio campanie de conștientizare a fenomenului de poluare. Explicațiile sunt jenante 

În 2019, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat, după ce a primit avizul Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Planul de menținere a calității aerului în județul Vaslui, 2018-2022, iar una dintre măsuri era chiar “organizarea de campanii de conștientizare a populației privind rolul esențial al cetățenilor în gestionarea fenomenului de poluare la nivel urban”. În timp ce Primăria Bârlad și Primăria Huși au mai mișcat cevat în această direcție, Primăria Vaslui nu a întreprins nimic anul trecut, iar explicațiile sunt de-a dreptul jenante: “Starea de alertă și cea de urgență nu au permis realizarea directă de campanii de conștientizare. Ca urmare, au fost purtate discuții cu președinții asociațiilor de locatari pentru a disemina informația în măsura posibilităților”, se arată în raportul anual privind stadiul realizării măsurilor din planul de menținere a calității aerului, adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul Județean Vaslui. Mai harnică, Primăria Bârlad a realizat, potrivit aceluiași raport, 10 acțiuni de conștientizare a populației în domeniul colectării selective a deșeurilor prin distribuirea a 2000 de pliante informative.

Campanie de informare făcută prin metoda care l-a lăsat pe Victor Ponta fără doctorat

Revenind la “Campania de conștientizare a populației privind rolul esențial al cetățenilor în gestionarea fenomenului de poluare”, realizată de Consiliul Județean Vaslui, mai trebuie să spunem că e făcută prin metoda copy-paste, care l-a lăsat pe Victor Ponta și alți politicieni fără doctorat. Conținutul acesteia este copiat de pe mai multe site-uri, inclusiv de pe blogul senatorului Florian Bodog. Aproape tot articolul “Un mediu curat poate asigura baza pentru sănătatea noastră” este copiat, inclusiv opiniile acestuia prezentate, evident, la persoana I, de parcă ar fi fost ale celui care a scris campania: “Dezvoltarea industrială din ultimele decenii a adus nu doar progres și bunăstare, dar a venit și cu niște costuri, în special de mediu, care ne afectează viața și sănătatea. De aceea, consider că este important să ținem cont permanent de impactul acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător, asupra sănătății noastre, în ultimă instanță. Fiecare om trebuie să conștientizeze și să-și asume responsabilitatea privind impactul pe care viața lui o are asupra vieții planetei și asupra vieții celorlalți”. După același model, este preluată și declarația dată de Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță alimentară, în publicația NewsEnergy: “COVID-19 a reprezentat un nou semnal de alarmă, care ne-a făcut să conștientizăm acut relația dintre ecosisteme și sănătatea noastră, precum și nevoia de a înfrunta realitatea: modul în care trăim, consumăm și producem dăunează climei și are un impact negativ asupra sănătății noastre”. Deși au fost păstrate ghilimelele de început, cele de închidere a declarației au dispărut, așa cum a dispărut și numele comisarului european, dar și cel al publicației.

Județul Vaslui are două stații care măsoară calitatea aerului, însă doar una merge

Statia de măsurare a calității aerului – Vaslui si Stația de măsurare a calității aerului – Huși

STAȚII… La finalul campaniei, se precizează că “evaluarea calității aerului înconjurător în județul Vaslui se realizează permanent prin intermediul a două stații automate de fond urban ce fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA): stația VS-1 – stație de fond urban (amplasată în municipiul Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 56) și stația VS-2- stație de fond urban (care funcționează pe raza municipiul Huși, str. Recea, nr.1); au fost amplasate în zonă rezidențială, departe de sursele de emisii locale, pentru a evidenția gradul de expunere a populației la nivelul de poluare urbană. În ambele stații se monitorizează următorii poluați: dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, benzen, toluen, etil-benzen, o,m,p-xileni, pulberi în suspensie (PM10 nefelometric și PM10 gravimetric) și parametrii meteo (direcția și viteza vântului, presiune, temperatură, radiația solară, umiditate relativă, precipitații)”. Accesând site-ul www.calitateaer.ro, putem vedea că doar una funcționează. Este vorba despre cea din Vaslui, unde nivelul calității este “bun”, la cea cea din Huși figurând următoarea precizare “date lipsă”.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.