Rata de colectare selectivă a deșeurilor în România este de patru ori mai mică decât media Uniunii Europene. Doar 11 la sută din totalul deșeurilor sunt reciclate. Dar deșeurile electronice, de exemplu, pot fi valoroase, dacă sunt reciclate corespunzător.
De exemplu, dintr-un milion de telefoane mobile se pot obține în urma reciclării 24 de kilograme de aur și 240 de kilograme de argint.
În plus, specialiștii avertizează că electrocasnicele vechi depozitate în locuință pot fi periculoase.
„Pot elibera în atmosferă compuși toxici, poate în cantități mici, dar în timp pot să se acumuleze și pot să ne influențeze sănătatea. De aceea este foarte bine, dacă nu le folosim, să le depozităm în locuri adecvate, în afara locuinței sau a zonei unde ne desfășurăm activitatea”, este sfatul fizicianului Silviu Gurlui, profesor universitar.
La fiecare sfârșit de săptămână, un tramvai special configurat colectează deșeuri electronice aduse în stațiile din Iași. Constantin Spiridon a dat la reciclat un DVD player și o mașină de pâine. Bărbatul spune că mai are electrocasnice vechi pe care le ține de ani buni în subsolul blocului. …https://www.digi24.ro/stiri/economie/consumatori/cate-kilograme-de-aur-se-pot-obtine-din-reciclarea-unui-milion-de-telefoane-mobile-1752879