spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
03-feb.-2025

VIDEO | Nisipăria, noul cartier de lux al rromilor din Vaslui, cu străzi asfaltate, canalizare și părculeț cu gazon: “trăiască boierul de la Primărie” (FOTO)

- Advertisement -
CONTRAST… Cristina e fericită că primarul Vasluiului i-a asfaltat strada, i-a consolidat casa și i-a făcut un părculeț în apropierea locuinței. La Moara Grecilor, dar și în celelalte suburbii, asfaltul lipsește cu desăvârșire de pe unele străzi, motiv pentru care vasluienii de aici așteaptă, nu la fel de fericiți precum concitadina lor din Rediu, venirea iernii

LUMI PARALELE… Zeci de familii nevoiașe, în majoritatea lor de romi, trăiesc, începând din această toamnă, în condiții aproape de lux după ce Primăria Vaslui și Uniunea Europeană au investit aproape 4 milioane de lei într-una dintre cele mai rău famate zone din oraș, schimbându-i în totalitate fața. Vorbim de cartierul Nisipărie din Rediu, unde până mai ieri intrai doar dacă te recomanda cineva sau dacă lucrai la poliție. Acum zona e împânzită de camere de supraveghere, iar echipaje ale Poliției Locale patrulează în permanență, să se asigure că mobilierul stradal nu e distrus înainte de a fi pus. Luni seara, echipa de muncitori angajată de primărie suda gardul Cristinei, o tânără cu șase copii, care nu lucrează, dar care acum se poate lăuda cu o casă de toată frumusețea. Din fonduri europene, primăria i-a pus geamuri de termopan, uși nou-nouțe, i-a montat inclusiv o toaletă ecologică în curte până când baia din casă va fi gata. “Suntem foarte mulțumiți, cum să nu fim? Avem asfalt, avem lumină, loc de joacă pentru copii. Până să facă lucrarea asta, eu nu aveam curent, acum am de toate. Traiască boierul de la Primărie, că ne-a ajutat! Dacă sunteți de la ziar și vreți să scrieți despre noi, aș vrea să-i transmit un mesaj domnului primar, să-mi facă și o magazie, ca iarna să am unde pune lemnele, să nu le scot ude din zăpadă”, a fost mesajul transmis de Cristina Gogu. Toată lumea este conștientă că investițiile din această parte a orașului nu vor rezista mult timp, însă cum 90% din fonduri sunt din bugetul UE, nimeni nu pare îngrijorat de risipa banilor. În timp ce romii care locuiesc în cartierul Nisipărie beneficiază acum de canalizare, asfalt, iluminat public, și părculețe moderne, în celălalt capăt al Vasluiului, în suburbia Moara Grecilor, oamenii așteaptă de ani de zile ca autoritățile locale să întoarcă privirea și spre ei și să le asfalteze străzile. Aici, urările către cei din primărie nu sunt chiar atât de frumoase ca cele din Rediu, și asta pentru că, spun oamenii, nu a fost campanie electorală în care să nu li se promită mult așteptatele investiții în infrastructură.

De ani de zile, Uniunea Europeană finanțează proiecte de sute de milioane de euro pentru integrarea comunităților de romi în societățile din care fac parte. Politica celor de la Bruxelles este foarte simplă și urmărește oprirea migrației populației sărace, în special, din Bulgaria și România în țările din vestul Europei. Crearea unor condiții decente de trai acasă în așa fel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să-și părăsească țara nu a dat roade până acum, iar drept dovadă sunt comunele și orașele depopulate aproape în totalitate, în ciuda investițiilor făcute în ultimii ani. Un astfel de proiect de ajutorare a comunității de romi se desfășoară în această perioadă în suburbia Rediu a municipiului Vaslui. În valoare de 3,88 de milioane de lei, dintre care 3,78 milioane lei reprezintă contribuția Uniunii Europene, proiectul are drept obiectiv “regenerarea fizică, economică și socială a comunității marginalizate din zona Octav Băncilă prin îmbunătățirea mediului construit, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții populației”.

“Zece ani nu am avut nimic, nici apă, nici curent, acum am de toate”

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană se adresează unei comunități formată din 50 de familii, însă numărul lor ar putea crește și asta pentru că, spun oamenii, Primăria Vaslui ar vrea să mai construiască alte locuințe sociale în zona Nisipăriei. Cu ajutorul fondurilor UE au fost asfaltate toate ulițele din zona respectivă, au fost cumpărați și montați stâlpi de iluminat, a fost exstinsă rețeaua de apă și canalizare la toate casele, iar locuințele care stăteau să cadă au fost consolidate și renovate. Într-una dintre aceste case locuiește Cristina Gogu, mamă a șase copii. Până să se deschidă șantierul, locuința ei nu avea apă, nu avea curent, iar baie nici atât. Acum, femeia are una dintre cele mai cochete case din zonă, cu geamuri și uși de termopan, racordată la apă și curent și cu o baie spațioasă, construită de la zero. Luni seara, echipa de muncitori îi suda gardul, în timp ce Cristina stătea la o bârfă cu o vecină. “De azi dimineață muncesc băieții la gard, parii i-au pus mai de mult, acum sudează plasa. Domnul primar le-a spus să-mi facă gardul. Am și o toaletă în curte, dar e adusă așa, până mă pot folosi de baia din casă. Construcția e gata, e terminată. Apă am, curent am, toată instalația e gata, numai trebuie să îi dea drumul. Până acum am stat fără nimic, luam cu bidonul apă din capătul străzii. Săteam așa, dacă nu venea lucrarea asta, cădea casa mea jos. Nu ne-au dat un sac de ciment, nu ne-au dat nimic. Până acum nu m-a văzut nimeni, acum au văzut că sunt caz social. Eu mi-am gletuit, ei au dat cu var, au schimbat ușile cu uși din termopan și au făcut baia. Nu mă interesează nimic în afară lumină. Până acum stăteam pe întuneric, la lumina lumânării. Vă dați seama ce greu mă descurcam cu șase copii? Mulțumesc bunului Dumnezeu că am văzut casa făcută”, ne spune femeia în timp ce își face câteva cruci. Deși acum are cam tot ce îi trebuie, Cristina ar vrea să-i reamintească primarului Vasile Pavăl că i-a promis și o magazie, unde să își pună lemnele iarna. “I-am cerut să îmi facă și o magazie și mi-a spus să aștept, dar uite că muncitorii ăștia pleacă acuș de aici, iar eu cum rămân cu lemnele? Degeaba au făcut ei casa pe afară dacă eu nu am o magazie unde să pun lemnele! Ce fac la iarnă, bag mâna în zăpadă să iau lemne să pun pe foc? Și așa ele sunt verzi. Dacă nu bag un plastic să se aprindă, nu fac căldură la copii”, a mai spus femeia. În cele câteva minute cât timp redactorii ziarului Vremea Nouă au stat de vorbă cu Cristina Gogu, în zona Nisipăriei din Rediu au fost solicitate mai multe taxiuri, chiar dacă la câțiva metri este o stație de autobuz. Deși sunt cazuri sociale, oamenii de aici preferă să plătească și de zece ori mai mult la taxi decât la autobuz pentru a ajunge în oraș, un lux pe care nu toți vasluienii și-l permit.

“Fără camere și patrulă, toate băncile din parc vor ajunge pe foc până la primăvară”

La câțiva metri de casa femeii, un bărbat arde deșeuri, chiar sub o plăcuță care interzice acest lucru. Primește vizita unor rude care se deplasează prin cartier cu ajutorul unei căruțe trasă de un cal. Confortul e altul acum, pe asfaltul proaspăt turnat, însă nepăsarea față de bunul public e aceeași. Deși primăria a delimitat străduțele cu ajutorul unor borduri, căruțașul trece peste ele ca și cum nici n-ar fi acolo. În ritmul ăsta, lucrarea nu va rezista mult timp, iar de asta sunt conștienți și cei care muncesc în fiecare zi acolo. “Zona asta e cunoscută ca fiind una rău famată. Se fac lucruri frumoase, care însă nu vor rezista. Obiectivul nici nu a fost predat beneficiarului, iar firma care se ocupă de lucrări a fost nevoită să aducă un alt rând de bănci, după ce primele au fost distruse. Băncile acestea pe care le vedeți azi aici, vor ajunge pe foc până la primăvară dacă poliția locală va pleca. Fără camere de supraveghere și patrulă, va fi jale”, spune o persoană care cunoaște foarte bine zona. Aceasta rezumă foarte bine eficiența acestor proiecte de investiții în infrastructură, care este nesemnificativă pentru comunitate atât timp cât romii nu trec și printr-un proces de educare. În perioada asta , echipele de muncitori lucrează la parculețul pentru copii, un loc de joacă cu mult peste ceea ce se găsește în oraș. Zeci de felinare frumos ornamentate vor lumina fiecare metru pătrat din părculeț, iar leagănele și toboganele abia așteaptă să fie desigilate. Spațiul verde, atât de drag primarului Pavăl, nu putea să lipsească nici de aici, iar pentru asta s-a împrăștiat pământ special, care a fost însămânțat cu gazon de cea mai bună calitate. Primele fire de iarbă au început să apară, deși iarna bate la ușă. Deocamdată, singurul care pare să se bucure de verdeața din parc este calul familiei de mai sus.

Alți vasluieni, mai puțin norocoși, mai au de așteptat până să vadă asfaltul pe ulițe

Pentru că nu au primit interdicții în țările din vestul Europei și au ales să muncească și să plătească taxe și impozite statului român, vasluienii din Moara Grecilor, o altă suburbie a municipiului Vaslui, nu beneficiază, la fel ca concitadinii lor din Rediu, de proiecte de incluziune socială. Oamenii de aici stau la cheremul autorităților locale, care de ani de zile le dau cu flit . Străzi precum Moara de vânt, Academician Constantin Motăș, Păcurari sau Stejar sunt încă la nivelul de piatră, părculețele de joacă pentru copii lipsesc cu desăvârșire, iar iluminatul public e pe ici-colo. Vasluienii din acest colț de oraș afirmă că în fiecare campanie electorală primesc promisiuni din partea conducerii orașului și rămân cu ele până la următoarele alegeri. Ei nu vor ca primăria să le consolideze casele, nici să le pună termopane, ci doar să le asigure o infrastructură demnă de secolul în care trăiesc.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

  1. Tiganca asta are o droaie de plozi si traieste din alocatiile lor iar de muncit nu a muncit in viata ei. Concubinul Galion nu stie decat sa care fier vechi cu caruta dar sa repare casa sau sa faca o treaba pe langa casa nu stie, De ce nu-i pune primaria la treaba ca sunt buni de munca ? Multi care traiesc in casele sociale sunt buni de munca dar asteapta de la stat pomana, sa li se taie ajutorul social daca nu vor sa fie angajati la Goscom. Sa-i vezi cum vin la magazin la Romica si pleaca cu sacosile pline cu bauturi alcoolice si seminte.

  2. Mda….si cind ma gindesc ca de 12 ani in cartierul nou de linga protectia copilului…nu am nici nume de strada…nu zic de utilitati…iar cei din extravilan isi fac gardurile dupa ureche luand din drumul de acces…dupa o cerere de audienta si o cerere online de reglementare a problemei drumului de acces…m-am ales fix cu 0 raspunsuri…nu mai zic de a veni cineva in teren sa traseze/picheteze drumul si sa il faca cum trebuie…macar cu niste piatra…in curind o sa ajung sa ma teleportez in casa…de utilitati nici nu poate fi vorba…dar na…asta pentru ca imi plateac impozitele si taxele la timp probabil.
    Probabil sunt un caz unic in tara….am adresa pe o strada…dar acces spre locuinta…pe strada urmatoare si nici un milimetru de trecere spre strada pe care am adresa

  3. Baii nesimții mai sunteți la căsi ati facut da în Rediu pe hudite na ti facut nimic ati asfaltat puțin și ați lăsat așa, Ne ducem și noi la liceu, școala, grădiniță, ne ducem plini de glod pentru de 10 ani așteptăm să se facă ceva împotriva asta și de geaba, urât din parta Domnului primar, în alte localități cum e brodoc a făcut luna, pavaje și altele

  4. Ăștia mâine poimâine vând veceul din baie își bat joc de toată munca depusă acolo mare păcat de investițiile făcute. Până în ianuarie gardul făcut doamne Cristina e la fier. Vechi. Că nu știu să păstreze nu e din munca lor să știe ce înseamnă să muncești și să-ți faci ceva.

  5. dar cu garsonierele de la bl. 32 zis C-euri cum de le au lasat asa .. de risul lumii cind urci pe copou.
    aia sint mai neascultatori politic? dusese acolo liderul romilor ceva materiale .. sergiu sava….
    Liderii rromilor din institutii – decaru din primarie, prisan optarul – liderul rromilor pe municipiu,,sergiu sava si altii acusica se lauda ca ei au facut…
    cit a dat primaria pentru renovarea sediului partidei rromilor … – contravaloarea voturilor date de … rromi.
    mai bine iar pune la munca… – ca pina la viitoarele alegeri se uita…. si… iar PSD se va plinge…

  6. Dacă proiectul european vizează cetățenii de etnie rromă, atunci boierul de la primărie putea investi în centrul orașului la C-uri, blocul 32, unde colcăie de mizerie și ți-i scârbă să treci și nu cred că periferia era acum în prim plan. Oricum, cei de pe Nisipăriei vor pune pe foc toate investițiile, nu au niciun respect față de bunurile primăriei cu toată paza lor Apropo, boierul le și taie lemnele acestora și le aranjează in magazie. Dacă nu executa urla prin fața primăriei și nu trebuie făcută zarvă mare. Iar de impozite ce să mai vorbim!

    • Foarte bună observatia….Sa începem: trebuie deratizat si igienizat….acel ” cacat de bloc” si apoi ras pana la beton sa iasa putoarea îmbibată in el.Daca nu, ” aruncat în aer” cu spunea Victor Cristea în urma cu vreo 15 ani pe la televiziunile locale: Eu as arunca blocul ala în aer…asa se exprima.Apoi trebuia sa cazare rromii în vilele lui, ca are destule construite la cat a furat de la primăria Vaslui.Iohanis e mic copil pe langa el.

  7. Oameni necajiti în acesr cartier? Trebuia sa va uitati, ca la fiecare intrare în curte sunt masini, unele considerate de lux..acolo fiind case sociale…facute din banii contribuabililor. Sunt niste baroi grasi care nu muncesc nicaieri si asteapta sa vina masina cu mancare de la primarie, iar un cetatean de rand, plateste rate la un apartament , pana moare. Aia sunt niste jmecheri.Statul încurajeaza nemunca cu atat mai mult la Vaslui..cica necajiti…vedeti ca, de vineri pana luni, stau baroii numai în chiolhanuri.

  8. Asa au primit și casele alea la cheie,, și într-un an au vândut tot, sobe, paturi… Butelii, aragaz, astia trebuiesc duși în desert, au trotuar dar tot pe strada merg ciorile, se duc în capot și papuci de casa pana la magazin (de aici se vede ca nu fac nimic toată ziua) mâncarea le este dusa cu mașina pana la poarta, dar nu ar ieși sa mature frunzele prin oraș, sau măcar sa își facă curat în șanțul din fata porții… În Rediu sunt doua categorii țiganii aia harnici și lichelele astea de sus de la casele sociale pana în mijlocul satului pana la barurile alea doua. Dar na Vasile le face și le da deși nu plătesc o taxa la stat, au mașini dar nu au casa

  9. La alegerile locale, Moara Grecilor a votat cu Paval în număr foarte mic, în timp ce Rediu a mers, în majoritate, pe mâna „boierului”! Asa poate avem o explicație!

    • Pai unii au, unii nu… Canalizare, de exemplu, dar nea șeful de la apă, omul cu dosare, Huhurez are alte treburi importante .. Dăm vina pe timișorenii de la Pfeiffer…

      • O saptamana cel mult…ca a venit frigul…e cu minus noaptea afară.N-au cetatenii de etnie comă ce sa puna pe foc.

        • Sunt din rediu și locuiesc acolo de când mă știu. Primăria ajuta votanți PSD. Plevele societăți le da case la cheie mâncare de la cantina săracilor primăria le oferă lemne pt iarnă. Iar noi ceilalți muncim și plătim impozite pentru astia care nu au o zi de muncă. La munca cu voi. Rusine domnule Pavel sa va fie. Sunt in rediu străzi cu oameni care au muncit și-a au adus piatra de au pus pe strada acolo nu vedeti. Și sunt numai oameni care muncesc și plătesc impozite. Vede Domnul primar numai pleava. Rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.