spot_img
12.1 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Trei noi scoli înscrise pe Harta Educatiei. Iatã ce nevoi au si cum puteti ajuta!

- Advertisement -

AJUTOR… Trei noi unitãti de învãtãmânt din judetul Vaslui s-au înscris pe Harta Educatiei, platforma în care sunt trecute urgentele ce trebuie rezolvate în scolile din România. Este vorba despre Scoala Gimnazialã „Stroe Belloescu” din Grivita, Scoala Gimnazialã „Maresal Constantin Prezan” Dumesti si Scoala Gimnazialã nr. 1 din Poienesti. Primele douã unitãti au nevoie de echipament pentru desfãsurarea cursurilor, adicã un laptop si o imprimantã, respectiv cinci table interactive. În cazul scolii din Poinenesti, în schimb, problemele sunt mult mai mari: mistuitã de un incendiu în luna februarie a acestui an, clãdirea are nevoie sã fie reconsolidatã, acoperisul trebuie reabilitat, iar instalatiile electrice si sanitare, schimbate.

Elevii Scolii Gimnaziale nr. 1 din Poienesti îsi continuã acum cursurile la scoala din Oprisita, situatã la 7 km, într-o clãdire veche, din anul 1974. „Pentru a cuprinde un numãr de 280 de copii, a fost necesar sã decidem desfãsurarea cursurilor în douã schimburi. Astfel, la aceastã scoalã din satul Oprisita transportãm elevii zilnic spre scoalã/de la scoalã, de la zeci de kilometri din toate satele. Si acest transport este efectuat cu un singur microbuz scolar care face nenumãrate curse dus-întors. Peste toate acestea, în mod special, este de remarcat efortul fãcut de copiii din satele depãrtate de centrul comunei (9-12 km). Unii dintre ei se trezesc la ora 5:00 pentru a avea timp sã se pregãteascã de scoalã, pentru drumul lung si mai ales pentru a ajunge la prima cursã a microbuzului. Copiii din schimbul doi sunt preluati în jurul orei 10:00 si ajung seara foarte târziu acasã, în jurul orei 20:00″, explicã primarul comunei Poienesti, Nelu Caragatã, pe Harta Educatiei. Potrivit acestuia, în urma expertizei tehnice și a auditului energetic, s-au stabilit urmãtoarele tipuri de lucrãri principale necesare a fi efectuate: reconstruire acoperiș și invelitoare; schimbarea partialã a tâmplãriei exterioare si interioare; lucrãri de reparatii la tavane si grinzi; suprabetonarea planseului de peste parter; refacere partialã termosistem si tencuieli decorative; vãruieli interioare; refacere instalatii electrice, sanitare si termice; realizare instalatie cu rol de securitate la incendiu. Aceastã situatie tragicã pentru comunitatea Poienesti, distrugerea scolii, a afectat viata elevilor si întreaga activitate didacticã, aflându-ne în imposibilitatea de a ne mai desfãsura activitatea în aceastã clãdire”.

La Scoala din Grivita e nevoie de un laptop si o imprimantã: „m-ar ajuta sã realizez activitãti interactive”

În Grivita, învãtãtoarea Ana Crap este cea care a creat o alertã de nevoie: „elevii mei de la scoala Gimnazialã „Stroe Belloescu” din Grivita, Vaslui, provin din medii defavorizate. Îmi doresc ca scoala sã fie pentru ei un mediu prietenos pentru ca ei sã învete si sã îsi depãseascã conditia si sã ajungã niste oameni de bine. Pentru a realiza activitãti interactive care sã îi atragã si care sã îi motiveze sã învete, am nevoie de un laptop al clasei si de imprimantã. Clasa este dotatã cu un videoproiector pe care l-am primit donatie prin programul „Scoala te face OM”. O parte din elevii clasei I fac naveta zilnic cu microbuzul scolar din Odaia Bursucani. Satul din care provin nu este racordat la apã, nu are conexiune la internet, iar când plouã elevii trebuie sã vinã cu cizme de cauciuc în statie la microbuz fiindcã satul nu are asfalt deloc. Laptopul si imprimanta m-ar ajuta foarte mult în demersul didactic pentru a le utiliza la clasã în activitatea mea zilnicã. Am câteva softuri educationale cu lectii interactive care pot veni în ajutorul elevilor sã învete mai usor si mai repede toate literele pentru ca toti elevii sã-si însuseascã scrisul si cititul pânã la sfârsitul clasei I, softuri pe care nu le pot folosi deoarece nu am mãcar un laptop”, scrie învãtãtoarea pe Harta Educatiei.

În Dumesti e nevoie de table interactive: „sunt o bunã solutie pentru a face lectiile mult mai atractive pentru elevi”

La Scoala Gimnazialã „Maresal Constantin Prezan” Dumesti este nevoie de cinci table interactive, cu ajutorul cãrora lectiile pot fi mai atractive. Alerta de nevoie a fost creatã de profesoara de limba si literatura românã Ana Maria Lefter: „Clasele la care predau limba si literatura românã nu beneficiazã de o tablã interactivã. Ar fi utilã câte una în fiecare clasã (5 sãli). Pentru a asigura conditii optime de predare-învãtare moderne în contextul pandemic Covid-19, avem nevoie de aceste table interactive. În contextul digitalizãrii, tablele interactive sunt o bunã solutie pentru a face lectiile mult mai atractive pentru elevi. În plus, manualele digitale au foarte multe aplicatii care sunt foarte greu de utilizat la clasã fãrã o tablã interactivã. Sunt manuale care au fisiere video-audio, fise de lucru interactive, diverse anexe care nu pot fi cu usurintã accesate fãrã o tablã interactivã. Cum toti elevii au ore de T.I.C.,  i-ar ajuta enorm si la dezvoltarea competentelor digitale. Tablele interactive ar fi foarte utile si în cadrul lectiilor de limbi moderne, de biologie sau chimie, însã cum scoala are una singurã, este aproape imposibil sã poatã fi folositã astfel încât sã acopere toate nevoile. Elevii din mediul rural meritã dotãri moderne! Elevii mei meritã o clasã modernã! Stimate donator, fii tu eroul scolii unde predau! Îti multumesc în numele elevilor mei!”, scrie profesoara pe Harta Educatiei.

Problemele sistemului de învãtãmânt, mapate transparent si accesibil pe harta urgentelor. „Schimbãrile în mai bine vor fi posibile doar prin implicarea activã a comunitãtii”

Cei care vor sã ajute scolile o pot face prin donatii în bani, bunuri sau servicii. Tot ce trebuie sã facã este sã acceseze hartaedu.ro si sã caute scoala respectivã, apoi sã aleagã modalitatea prin care doresc sã sprijine unitatea de învãtãmânt. Acestia pot trimite mesaj „Elev” prin SMS 8845 (2 euro) sau pot dona oricât online cãtre activitatea depusã de Asociatia Narada. De asemenea, pot gãsi toate informatiile pentru a lua legãtura cu conducerea scolii sau profesorul care a creat alerta. Harta Educatiei este un proiect care oferã profesorilor si tuturor persoanelor interesate posibilitatea sã semnaleze situatiile de urgentã din sistemul de învãtãmânt, indiferent de natura lor, urmând ca acestea sã fie rezolvate prin implicarea mediului de business. „Scopul de bazã al platformei este maparea realistã a conditiilor de învãtãmânt existente în România si stimularea implicãrii comunitãtii pentru rezolvarea problemelor punctuale. Deoarece bugetul alocat educatiei în 2021 este cel mai mic din ultimele 3 decenii, chiar dupã anul în care învãtãmântul a fost puternic afectat de scenariul pandemic, devine din ce în ce mai clar cã schimbãrile în mai bine vor fi posibile doar prin implicarea activã a comunitãtii”, explicã reprezentantii Asociatiei Narada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Școlile din județul Vaslui apelează la mila publică pentru materiale necesare procesului de învățământ, pentru reparatii și modernizări, iar Consiliul județean (Buzatu și consilierii, vinovați în aceeași măsură pentru toate aberațiile pe care la voteaza) donează sute de mii de euro in Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.