spot_img
22.6 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Primarul de Girov a fost inculpat pentru apucături mafiote

- Advertisement -

• Vasile Olaru a căutat si a găsit doi bătăusi care să-i snopească în bătaie pe consilierii Guriuc si Enache • pentru îndeplinirea misiunii era dispus să ofere mii de euro • unul din atacatori a primit o primă transă de 60 milioane vechi • bătăusii au primit indicatii clare despre obiceiurile victimelor

Primarul de Girov, Vasile Olaru, a căpătat statutul de inculpat după ce a tocmit bătăusi pentru a-i snopi în bătaie pe doi consilieri locali, Vasile Guriuc si Vasile Enache, în luna iulie a acestui an. Recent el a fost trimis în judecată alături de alte două personaje, care au avut rolul de a căuta băieti răi, dispusi să sfărîme oase. Au fost inculpati si Bogdan Mihai Văideanu, de 25 de ani, din satul Cîrligi, comuna Stefan cel Mare si Stefan Matei, de 20 de ani, din Roznov. În sarcina lui Olaru au fost retinute două infractiuni de instigare neurmată de executare pentru infractiunea de vătămare corporală gravă, iar cei doi vor răspunde pentru complicitate la aceste fapte. În cauză au mai fost alte două personaje, cei care trebuiau să facă treaba efactiv, băietii răi, Răzvan Ionut Ciobanu, de 32 de ani, din Mărgineni si Mihai Sebastian Pavel, zis „Sebi“, de 38 de ani, din Piatra Neamt. Pentru că agresiunea în urma cărora cei doi consilieri ar fi trebuit să ajungă în ghips nu a mai avut loc, Ciobanu si Pavel nu au mai fost deferiti justitiei. Pentru a face treabă ca la carte Olaru a oferit mii de euro si a făcut o primă plată de 6.000 de lei (60 milioane de lei vechi), către Pavel. Fapta în sine este una extrem de gravă, chiar dacă în cele din urmă consilierii nu au mai mîncat bătaie. În schimb modul în care edilul i-a instigat pe cei doi pentru a trece la treabă depăseste orice imaginatie. Pentru a proba vinovătia, anchetatorii au făcut o serie de interceptări.

„Premiu“ de 3.000 de euro

Totul a început la finele lui iunie 2011, cînd oamenii legii au aflat că, prin interpusi, Olaru caută bătăusi pentru consilierii amintiti. Pe 21 iunie Văideanu l-a contactat pe Ciobanu. În numele unei persoane necunoscute si pentru suma de 3.000 de euro i-a cerut „să-l bage în ghips“ pe Guriuc. Cu girul judecătorilor s-a trecut la ascultarea telefoanelor de unde au iesit la iveală amănunte deosebit de picante. Văideanu a insistat la Ciobanu pentru aranjarea „vicelui“ căruia nu i-a rostit numele. Agresarea avea si un „premiu“, de 3.000 de euro, oferit de „popa de la Dănesti“, despre care anchetatorii spun că ar fi Matei. Văideanu i-a mai spus lui Ciobanu că-i va face legătura cu „omul“ care îi va oferi detalii concrete despre modul în care ar vrea să fie agresat Guriuc. Adică „nu mierlit… bătaie, bătaie… în sensul îi rupi o mînă sau un picior, ceva de genul acesta… să stea el prin spital… asa e problema“. I-a mai spus că Matei e o persoană de încredere si detaliile le va afla la domiciliul ofertantului, iar treaba nu e grea „treaba nu e complicată… ti-am zis, l-am văzut… cum se duce la iaz“. Acuzatul se referea la obiceiul lui Guriuc de a merge la un iaz pe care-l are în Turturesti. Pe 12 iulie, anchetatorii au aflat de o altă discutie, de această dată între primarul Olaru si alt bătăus tocmit, Mihai Sebastian Pavel. Alesul s-a asigurat că Pavel nu va stîlci în bătaie pe altcineva si i-a oferit detalii concrete despre victimă. „Deci… e unul cu mustată, cu părul alb“, „el umblă… fii atent… cu acel Espero NT.05.UCK“, „sau are un Logan alb“.

O incendiere pentru o friptură

Pavel îi dă garantii primarului că va face treaba ca la carte: „Matale cum dai comanda eu asa ti-l fac, mîini, picioare rupte, cum spui, asa ti-l fac!. Eu nu mă joc“. Olaru dă indicatii stricte: „Să nu mai poată merge pe picioare si cu mîna dreaptă să nu mai poată scrie“.
Pavel: „Gata tată, doar banu-l dai, treabă-ti fac!„
Olaru: „Eu banii i-am pregătit, tot“.
Mai apoi Olaru revine si spune că nu-l vrea bătut numai pe Guriuc, ci si pe Enache, iar Pavel spune că nu-i nici o problemă: „Acesta pot să-l ard seara. Că băietii au spus că seara nu a mai văzut miscare pe iaz pe acolo. Si pe acesta îl pot arde, ca să nu mă mai plimb pe aici, să mă vadă lumea! Dimineată, cînd merge omul pe la stînă, îl ard si pe acesta. Si dacă vrei matale pot să dau si eu la stînă cum ai zis matale, arunc si acolo două sticle de benzină dacă vrei si ai da de-o friptură vreodată“.
Olaru: „Eu, dacă mă scăpati de dracii astia…Doamne…Nu stiu ce să mai fac“.
Pavel: „Deci zici matale că si pe acesta cu iazul vrei să-l împachetez, vrei mînă ruptă, picioare rupte…să stea vreo trei luni în spital. Si pe ăstălalt asa, îi dau si eu, îi sparg nasul..? E bun si lui acesta?“.
Olaru: „La fel si lui acesta“.
Pavel: „Pachet, nu?“.
Olaru: „Da cum!. Pachet… să nu se mai…un an de zile să nu mai poată să se miste!“

„Ca la Mironescu“

Vasile Olaru nu a vrut o mică ciomăgeală, ci bătaie ca la carte, sau cum a spus el, ca la Mironescu, făcînd referire la incidentul de pe 14 februarie 2011 cînd pietreanul Puiu Mironescu a fost tocat în bătaie de mai multi necunoscuti, în judetul Bacău, la Lilieci.
Olaru: „Dar la picioare făcute fărîmitări“
Pavel: „Picioare fărîmitate, lasă“.
Olaru: „Ca la Mironescu“.
Din interceptări anchetatorii l-au identificat pe consilierul Enache ca fiind „omul care merge la stînă“.
Pavel: „Da ce necazuri v-au făcut asa mari?“
Olaru: „Da cum?… Reclamă… Dar m-au lăsat cum? Am trei bănci Sebi… În baza salariului acela… am făcut credite la bănci. Îti dai seama că mă scol din pat noaptea si mă apuc de bocit? Nu am de unde plăti băncile… Acum am controale… DNA-uri pe capul meu…? Dar nu s-a confirmat nimic măi! Ce să se confirme? Că eu nu sînt asa de prost! Dacă am făcut o smecherie, i-am pus capac cu hîrtia…“
După ce toate detaliile au fost puse la punct telefonic, cele două părti, Olaru si Pavel, au stabilit ca a doua zi, pe 13 iulie 2011, să se întîlnească în parcarea de la Kaufland. Atunci urma a se face plata unei părti din banii pentru agresiunea împotriva lui Guriuc si Enache.
Olaru: „Undeva prin oras, ti-am dat plicul si la revedere“, se mai arată în interceptările efectuate de anchetatori. La ora fixată cei doi s-au întîlnit la Kaufland. Pavel a intrat în masina lui Olaru unde a stat pret de două minute pînă si-a încasat onorariul.
Olaru: „Hai să trăiesti… uite ai acolo… si cu 20… ia, chiar, numără-i…Ssssst…gura?… gata, tine-ti gura… hai, mai colaborăm“.
Desi a doua zi victimele ar fi trebuit să o ia pe cocoasă, părtile au ajuns la parchet cu mandat de aducere, adică flancate de politisti.

Olaru nu si-a recunoscut implicarea

La audierile în fata procurorului de caz Vasile Olaru a sustinut că nu-i cunoaste nici pe Pavel si nici pe Văideanu. A admis că-i stie pe Guriuc si pe Enache, care l-au reclamat la diverse institutii pentru abuz în serviciu, dar că nu se află în relatii de dusmănie cu nici unul dintre ei. El a negat si faptul că ar fi instigat la acte de violentă pentru diferite sume de bani. Nu a recunoscut nici că fusese în parcarea Kaufland cu o zi înainte si a sustinut că la acea oră s-ar fi aflat acasă. Văideanu a spus că nu-i stie pe Pavel si pe Ciobanu, apoi a revenit si a sustinut că a fost contactat de Stefan Matei care l-a întrebat dacă nu stie cîtiva „băieti buni“. În opinia sa ar fi fost vorba de persoane dispuse la anumite ilegalităti. A povestit cum i-a oferit lui Ciobanu detalii cu privire la modul în care ar fi trebuit agresată acea persoană în schimbul banilor. Cu toate acestea a sustinut că a fost convins că acea agresiune nu va avea loc. Anchetatoii au stabilit că-l stia pe Guriuc drept „vicele“, că premiul era de 3.000 de euro, ofertă făcută de Stefan Matei si că rezultatul urmărit era „nu mierlit…bătaie…bătaie…în sensul că-i rupi o mînă sau un picior, ceva de genul acesta…să stea el prin spital…asa e problema“.

Daune de 20.000 de lei pentru consilieri

Nici Pavel nu a recunoscut implicarea, după care a revenit si a declarat că a fost contactat de Văideanu si Matei, care l-au pus în legătură cu Olaru. S-ar fi întîlnit cu Matei si cu Vasile Olaru la iesirea din oras către Bicaz, ocazie cu care primarul de Girov i-a propus, iar el a acceptat, să-i bată pe cei doi pentru 2.000 de euro. Matei le-a spus anchetatotrilor că-l stie pe Văideanu, dar nu l-ar mai fi văzut din noiembrie anul trecut. Guriuc si Enache au dat si ei cu subsemnatul si au mentionat că au sesizat institutia prefectului referitor la niste abateri săvîrsite de primarul Olaru, în urma denunturilor primarul fiind destituit. Apoi, primul gospodar din Girov i-ar fi amenintat constant si le-ar fi spus că-i va termina. Olaru i-ar fi spus lui Enache despre persoana lui Guriuc că „o va pune între patru scînduri“. Atît Vasile Guriuc cît si Vasile Enache sînt părti civile în procesul penal fiecare cu cîte 10.000 de lei ron (cîte 100 milioane de lei vechi), bani pe care-i vor de la Vasile Olaru. Procurorii au cerut instantei de judecată confiscarea celor 6.000 de lei, bani pe care Olaru îi dăduse lui Pavel pentru a trece la treabă.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.