spot_img
spot_img
4.2 C
Vaslui
24-dec.-2024

Patron supărat că nu poate oferi angajaţilor peste salariul minim: „Pleacă afară, revin peste 2-3 luni, tot dezamăgiţi. I-am primit de fiecare dată“

- Advertisement -

Patronii din domeniile puternic afectate în pandemie spun că au în continuare nevoie de o mână întinsă pentru a putea plăti puţinii angajaţi care le-au mai rămas. O firmă din Olt continuă activitatea cu 60 din cei aproximativ 200 salariaţi pe care-I avea cu doi în urmă. Pentru 20% primeşte subvenţie, altfel „în momentul de faţă angajaţii pe confecţii textile la noi în firmă nu mai erau“.
Deşi cifrele arată o revenire a pieţei muncii, în judeţul Olt rata şomajului fiind de 5,05% în septembrie 2021 (faţă de 5,87% în septembrie 2020 şi de 5,41% în 2019), iar numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele serviciului public de ocupare fiind cu peste 600 mai mic decât cu doi ani înainte, angajatorii se plâng în continuare de situaţia dificilă căreia trebuie să-I facă faţă.  Nu doar cei din domeniul HORECA au avut mult de suferit, ci şi cei din industria confecţiilor din textile, domeniu care a trimis acasă, fie definitiv, fie în şomaj tehnic, mii de angajaţi. O parte au fost reangajaţi, însă salariile rămân extrem de mici, în timp ce nevoile cresc. Patronii spun că şi-ar dori ca oamenii din firmele lor să ducă în ziua de salariu mai mulţi bani acasă, însă au de ales între a plăti mai bine mai puţini angajaţi, sau a-i păstra pe cât mai mulţi.

O adevărată gură de oxigen a fost subvenţia acordată de stat în cazul angajării de persoane din categoriile cu şanse mici la angajare, în special persoane peste 45 ani.  Firma primeşte în cazul lor, timp de 12 luni, o subvenţie lunară de 2.250 lei (care acoperă aproape integral salariul net şi contribuţiile), printre condiţii fiind acelea ca angajatul să fie încadrat pe perioadă nedeterminată şi să fie menţinut în firmă cel puţin 18 luni. Partea mai puţin plăcută este că fondurile pentru această măsură nu sunt nelimitate, iar patronii nu au, la încadrarea şomerilor, siguranţa că cererile lor vor fi onorate de stat. Norocoşii care au încasat astfel de subvenţii spun că aşa au reuşit să supravieţuiască.

Citeste mai mult: adev.ro/r1mnvu

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.