NECAZURI… Doi aleși locali din județul Vaslui au primit în această dimineață vești proaste de la Agenția Națională de Integritate! Titinel Ursu, consilier local în Consiliu comunei Fălciu, și Mihai Băhnăreanu, consilier local și fost primar al comunei Tătărăni, au fost găsiți de ANI în conflict de interese administrativ, pentru lucruri care, cel puțin din motivarea Agenției de Integritate, arată că cei doi au cam călcat… strâmb, din punct de vedere legal. De pildă, Mihai Băhnăreanu a comis “păcatul” de a-și avansa soția la rangul de referent superior în cadrul aparatului de specialitate pe care îl conducea, în calitate de primar al comunei Tătărăni. A făcut acest lucru transformând două posturi “de natură contractuală”, în “funcții publice”. Treaba aceasta a ajuns la urechile Agenției de Integritate și situația s-a complicat, întrucât specialiștii susțin că aici s-au încălcat prevederile Legii 161/2003 și ale OUG 57/2019. Prin urmare, ANI a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă ICCJ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane. Evident, aceasta este poziția Agenției de Integritate, însă cel în cauză – fostul primar al comunei Tătărăni ar putea avea și dânsul un contra-argument, care ar fi de dorit să fie exprimat public. Până acum, fostul primar Băhnăreanu nu a putut fi contactat.
Precizările oficiale ale Agenției de Integritate, față de cazul de la Tătărăni
“În exercitarea mandatului de primar 2016 – 2020, a inițiat proiectul de Hotărâre privind modificarea calității a două posturi de natureă contractuală în funcții publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului și a semnat referatul de aprobare aferent proiectului de Hotărâre. În urma acestui proiect, a fost adoptată H.C.L. 29 octombrie 2019 în baza căreia a fost emisă la data de 31 octombrie 2019, Dispoziția privind numirea soției persoanei evaluate în funcția publică de execuție de referent superior în cadrul aparatului de specialitate al primarului, încălcând astfel prevederile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019 (text în vigoare la data săvârșirii faptei). Agenția Națională de Integritate a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către BĂHNĂREANU MIHAI a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal”, este precizat în comunizatul ANI.
Probleme și la Fălciu, Titinel Ursu, acuzat că Primăria i-a dat firmei sale un teren pentru care a luat subvenții de la APIA
La Fălciu, situația este, de asemenea, sub semnul întrebării. Consilierul Titinel Ursu este acuzat de ANI că ar fi pus umărul la emiterea unei hătărâri, prin care firma agricolă, pe care o deține împreună cu fratele său, să ia de la Primărie în concesiune 27,1 hectare de teren, pe o perioadă de 5 ani. În baza actelor, parafate și semnate, firma în cauză a încasat de la APIA suma de aproape 886.000 lei. Deocamdată, consilierul Tinel Ursu nu a putut fi contactat pentru a avea punctul său de vedere în acest caz, însă sunt de interes și argumentele sale în privința constatărilor inspectorilor ANI.
Iată ce spune Agenția de Integritate, față de situația de la Fălciu
“În perioada exercitării mandatului de consilier local 2016 – 2020, a participat la deliberarea și adoptarea H.C.L. din data de 27 ianuarie 2020 privind aprobarea concesionării prin licitație a unui teren extravilan în suprafață de 27,10 ha aparținând domeniului privat al comunei Fălciu. În temeiul acestei hotărâri a fost derulată procedura de licitație, iar unicul ofertant, respectiv societatea comercială al cărei administrator unic este persoana evaluată și în cadrul căreia deține și calitatea de asociat împreună cu fratele său a fost declarată câștigătoare. La data de 27 aprilie 2020 persoana evaluată a semnat (în calitate de reprezentant al societății) contractul de concesiune încheiat cu Primăria com. Fălciu (în calitate de concedent) având ca obiect folosința suprafeței agricole pe durata a 5 ani, în temeiul căruia societatea a încasat de la A.P.I.A. – Centrul județean Vaslui suma de 885.973, 48 lei. Până la data de 27 ianuarie 2020, societatea comercială a depus cereri unice de plată (aferente campaniilor 2007 – 2019) în baza cărora a fost încasată de la A.P.I.A. – Centrul județean Vaslui suma totală de 5.914.809,64 Lei. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) și c) și alin. (2) – (5) din O.U.G. nr. 57/2019”, au spus reprezentații ANI.
Si ce poate păți? Dă banii inapoi?